~ my friends ~

Thursday, December 31, 2009

.: cinta...perkahwinan :.

a very beautiful story..

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya…
Pelajar: Guru, apakah erti cinta..? Bagaimanakah saya boleh mendapatkannya…?

Guru: Ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. Berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. Kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

Pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.
Guru bertanya: Mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun…?
Pelajar menjawab: Saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. Jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

Gurunya menjawab: Ya, itulah cinta…

Di hari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan…?
Guru: Ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.
Pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.
Maka gurunya pun bertanya: Mengapa kamu memotong pohon seperti ini….?
Pelajar itu menjawab: Sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya…
Maka guru itu menjawab: Itulah perkahwinan…….



copied from~ http://ayatcinta.wordpress.com

.: saye masih di situ...... :.

terlambat la update pas balik meeting...saye demam pas balik meeting..

demam apekah...terkejut mungkin...tbe2 ade jawatan baru...apekah????????

seperti biase

saye masih seorg warden (thank u..thank u...ah...dun mention...i know i'm gud)
saye masih cikgu kelas tingkatan 5...as for dis year..5 ma'awa
saye masih s/u data ko-kurikulum...naik pangkat sket ar..
saye masih ajk laman web sekolah....hehe...
saye masih ajk bahagian disiplin..owh...owh....
saye masih penyelaras bilik akses...harus lakukan perubahan!!!!!! chaiyok!!!!!
saye masih mengajar add mathn english form 5...
saye masih cikgu umah kuning~~
saye masih cikgu pbsm
tp.......tahun ini....
saye adalah cikgu koop???
saye adalah penasihat kelab nasyid....hehe...kinda excited...saye suke nasyid!!!lalala~~~
saye ngajar add math form 4!yeay!!!suke..suke...
saye ngajar math form 2...apekah?dak kecik...owh..layankn aje...
saye ngajar pjk...hehehe....soooo not me~~
saye memegang biro rawatan n kebajikan utk warden...agak suke la kan....

owhkies...itulah keje2 yg menanti sy...
azam 2010!perlu lebih sistematik....yeah...byk perubahan yg perlu dilakukan...

erm...ape komen ttg keje2 di atas?erm...ntah la...x tau nak ckp ape...x pe la..SAYA YANG MENURUT PERINTAH...nak kate ape lg...

tp aku amek space aku yg x sebarapa ini utk share perasaan aku yg x seberapa ni...aku sejujurnya kesian dgn sorg cikgu muda sekolah aku tu...mase tgh meeting ko-ku tu...aku dok sebelah kak zarina...ye...sy x concerntrate sgt ape cikgu aziz ckp...hehe...ampun cikgu! tgk senarai name ketua utk unti uniform...name thurayya jd ketua utk pu3 islam...aku maleh nk ckp ape lah kan...su kan baru...fine..die amek tugas kak ani...tp utk tros jd ketua penasihat pu3 islam...haruslah tgu dulu kan..she's still new what n we have more experienced teachers there...n tgh borak2 tu...aku tunjuk kat senarai nama cikgu2 kadet polis..aku cakap kat kak zarina..

'kite rase...tahun depan name ni confirm naik ketua'
'ye ar..akak pon rase cam tu...'

n guess what...x sampai 5 minit kitorg cakap cam tu..

seorg cikgu KP telah mengeluarkan pernyataan utk tidak memegang jwtn ketua penasihat KP thun depan n menyarahkan tugas itu kpd cikgu yg aku tunjuk name kat atas..
aku n kak zarina pon pandang satu sama lain...n senyum jer...kan btol...

n aku n kak zarina pon teruslah kire berapa byk jawatn cikgu tu utk thn depan...aku rase kalo listkan keje2 cikgu tu...confirm...die punye list plg pnjg owhkies!!!!fine...mungkin sebyk cikgu2 lain...tp sume name die dlm bhagian yg penting2 okies...

bile kitorg tgk cikgu tu...siyes cakap...muke cikgu tu berubah sgt...nak bantah..ye la...KAMI KAN CIKGU BARU...

dulu pon aku cam tu gak...tp naseb baik akak2 ku defend...so...agak terselamat di situ...n bile time cikgu tu...aku tgk...cikgu2 laki lain x de pon defend die..ntah la...nak wat cam no...sabar je la~~~~

ape2 pown...

yg paling penting...
tahun 2010 adalah tahun utk...
bekerja keras!!! lebih sistematik...n jadi cikgu yg bukan saje mengajar...tp mendidik!!!!
menyayangi diri sendiri...buat sedaya mampu...n saye belum bersedia utk berkongsi kasih sayang....
time kaseh!!!!!!

.: sweet dream or beautiful nightmare? :.

i had a dream last night..

or was it a beautiful nightmare?huhu...tell me ppl..

okies..d dream was about me getting married to a totally stranger to me...sum1 i dunno...kinda family arrangement gitu~~

i don't really remember d dream..but it goes sumthing like this...

i remembered it was a nikah ceremony...me behind d 'stranger'..he is soooo not my type...long hair..until shoulder....soooo not my type owhkies..n d fact that HE IS YOUNGER THAN ME...haruslah bukan taste ku kan...

then. all d batal2 air sembahyang thingy...n d life after being husband and wife..

it was just like a drama u always watch...u know..where husband n wife..new to each other..hating at first..but caring for each other inside...itu lah die mimpiku semalam..

tp..bile terigt balik mimpiku itu...rase cam comel la plak...kan?family arrangement...erm....cam comel je..bercinta lepas kawen..kan?kan?hehe...owh apekah?

when i woke up this morning...i was thinking....argh...what was that...

a sweet dream or beautiful nightmare?

Sunday, December 27, 2009

.: the princess and the frog :.

yesterday me n my family went to watch a movie~

aunty came down to putrajaya to fetch her sons..n my cousin decided to watch avatar as we gather...but to think of it...avatar is just soooo not me...hehe...no...never watched it but the princess and the frog(TPnTF) much closer to me...hehe..

so, as d rest were watching avatar, me N umi n kak ngah watched TPnTF..

the story is soooo funny...n i loike!



ok...we r so used to d tale of frog prince~when a princess kissed a frog n d frog turned to b a handsome prince charming..owhkies...in this story it doesn't work like that..the 'princess' kisses a cursed frog but she becomes frog instead...at first i wondered (b4 i watched d muvie k) how will they make d 'princess' turned to be a frog..when i watched it then i understand...because d 'princess' is not a princess...d cursed frog (ok...he talks) asks the so called 'princess' to kiss him so that he can became human being again...because d 'princess' dresses like a princess..so..d journey starts when both of them have to work out to be human again...there, they meet new frens..
ray the firefly, louis the alligator n mama odie (who is supposed to help them to b human again)..ok...i won't tell much...to those who haven't catch the movie yet...i think it's still showing in the cinema...go and watch..

to me..it is worth watching... =)

.: cinta terakhir~aiman :.

Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Chorus
Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Ulang Chorus

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan


Ulang Chorus

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya segalanya

Ulang Chorus

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan
Segalanya ketentuan Tuhan

Friday, December 25, 2009

.: wrong impression :.

first impression?

erm...frankly speaking...i always have wrong impression on people..

i mean...my total impression towards some ppl will b opposite with d impression that i get from d first time i meet them..

kdg2 ade salah sasaran gitu...slalu ade negative impression on a person...but when i get to know that person, my impression totally change!

i've had a few experiences on this..

as for now..i would like to share three stories of three different ppl at three different situation..

upsi (2004)
tesl class..

ade sorg guy ni...cam berlagak owhkies-ini first impression saye..ye la...muke ensem (saye ngaku) n mmg aweks keliling pinggang..n bw kete g class...market...market...ooops jgn marah =)..mmg x suke ar..mmg x bertegur dlm class..rasenye dlm tesl class tu, die sorg je yg aku x tego n x de rase nk tego...die pown x de pon rase cam nk kwn dgn aku...i'm fine with it..punye nyer kitorg x bertegor...die nak pass paper essay pon harus kene pass kat org tgh...apekah?mmg agak bengang ketika itu la kan...

ditakdirkan ade one nite tu (ade xtra class), kitorg dpt satu group...nak x nak..kene la bercakap kan...n since that day...agak bole berkomunikasi dgn die..n after dat nite, we always site next to each other in lecture..n we were quite close i would say..n dis fella doesn't have lil sis...so...die pown panggil la aku lil sis die..n die slalu la bg nasihat2 kat aku...n until dis very moment..he is d only teslian i am keeping in touch...coz die rajin call n sms ty khabar...

bile igt balik...mmg gelak ar...dulu bukan main kutuk dlm ati...last2 jd close plak...tp tu la...ur first impression might be wrong...

oh ye...he's single...ade sape berkenan dgn abg saye ni?sile angkat tgn plizz.... ^_^

ipoh, (20070

praktikal smk tasek damai

kitorg dok ber5 satu umah sewa...n mama adelah org last yg aku jumpe...first impression towards her was...ey...minah ni...cam bagus jer...~haha...gile jahat kan?

eventually, we became close...ye la..dah dok satu umah...dah kenal...luar dlm...hati budi...kami jd sgt baik...n die lyn aku jdkan aku manja sgt2 owhkies...die la byk bg semangat kat aku...dgr problem aku...i miss u mama...die jg aku mase aku sakit peur...bw aku g hospital..teman aku jumpe doktor...urut perut aku..tuam kan perut mase aku sesungut....than u mama for ur kindness...hanya Allah yg mampu membalasnya... yup... dun ever judge a book by its cover...sebab mule2 jumpe mama, aku bayangkan mama jenis yg x kesah...cam x bother sgt la...kan...tp tu la...huhuhu

sg besar (2009)
jage spm

first meeting....i met dis girl...owhkies...jenis x senyum dgn org...n shake pon cam ado jer....n aku adelah sgt x suke kalo shake hand x genggam erat2 owhkies...tolong yer...jd nyer dh ade impression yg girl ni adelah tidak mesra ker?

first few days pown mmg x baek sgt la dgn dis girl...but after knowing her quite well...adus~~skali lg salah judge org...apelahkan...n kami sgt2 baik sampai skrang...we can talk...sahre stories n experiences...

she is actually a nice girl...erm...nape yer sy slalu salah judge org?erm...

sy amek sume tu sebagai pengajaran...impression tu sebagai cabaran utk lebih mengenali n menyukai insan2 lain...n jgn lah judgemental sgt kan....

so...ppl...wut u can learn from my entry dis time is...get to know d person...then only u decide or judge the person...after all, who are we to judge ppl...~erk...ni utk saye yer...hehe..dan juge...

don't ever judge a book by its cover

.: bla..bla...bla.. :.

kenapa wanita suke berleter@membebel@berckp tanpa henti...

because we r born with it =)

apekah...adekah?hahahaha...

ok..aku x tau la nape wanita lain suke membebel kan..tp kalo aku...ialah kerana....

1-sy x boleh tahan tgk org lelaki..erk...perempuan jugak kot...tdo siang lame2...sampai 3,4 ptg...haruslah membebel...

2-bile ade org yg kehidupannye mcm kelawar...cam ne hidup kelawar tu?..bile waktu siang yg patut bgn cari rezeki..die bantai tdo..........tp bile kul 12 tgh mlm=12 tgh hari....bole?argh...tensen...tensen...itu waktu tdo la weiz.....

3-bile dah tdo x same waktu dgn org...dah tentu ade skip2 solat....ni lg menambahkan tensen....

4-bile org merokok kat tempat awam...woit!!!being a passive smoker is much dangerous la...menci!!!!

5-sebagai cikgu plak...akan membebel bile ade students langgar rules~haruslah kan...n plg pantang bile waktu aku nak ngajar..die wat keje lain...harus membebel!!!! n merajuk....kihkihkih

6-bile driver di sebelah drive laju2...sy takot wooo~~~dgn bebelan+jeritan+tamparan...complete package...wanna try?hehehehe

7-bile pg mane2...ade brg tertinggal la...huhu....slalunyer membebel kat diri sdiri...

owhkies...knowing me...i'm not a bubbly type of girl...aku x byk sgt ckp...lbh byk mendiamkan diri...x kire la dimarahi ker...ditegur ke...sesat ker...hehe..tgk org gadoh ker..aku x suke bising2 nieh..plg2 pown senyum...tp jgn wat perkara2 di atas...harus kamu mendengar suara ku yg merdu~~ =)

Monday, December 21, 2009

.: cinta = tunggu bas :.


Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas…

Bila bas tu datang, awak tengok bas tu dan awak kata pada diri awak,"Eee... penuhnya... tak de tempat duduk." Jadi, awak katakan pada diri awak,

"Saya akan tunggu bas yg lain." Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tunggu pulak bas yg lain. Kemudian, datang pulak bas yg kedua.

Awak tengok bas tu dan awak akan cakap, "Eee... bas ni buruk sgt... mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan." Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.

Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni awak kata, "Emmm.... tak de air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yg lain."

Dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru awak perasan yg awak pula dah terlambat rupanya. Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna.

Dan kemudian barulah awak sedar bahawa... awak dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg awak nak.

Walaupun yg datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah awak dapat pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak?

Jadi, (terutamanya golongan perempuan, lelaki pun samalah) mengingini apa yg awak idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan?

Sekiranya awak dapati "bas" itu tak sesuai dengan awak, apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu.

Tapi... saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti-nantikan), awak tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak!

Hahahaha.... Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN! =)

Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri. Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri awak.

Janganlah menyesal jika seseorg tu selama ini berada di depan kita tanpa kita mengetahuinya, bahawa dia lah orgnya... kerana mungkin ada hikmah di sebaliknya... hanya DIA yg mengetahui apa yg terbaik buat diri kita dunia dan akhirat.







Sunday, December 20, 2009

.: kerana lidahnya :.

ye..sy tukar layout saye...nape?saje..nak tukar angin..hehe..

sempena masuk tahun baru ni (boleh?), i tot of having a fresh new start...so...first thing first..tukar layout..bg npk lain sket..resembles the fresh new me..ar...new me?x de la..same jer.. =)

oh ye..ari ni rase nak cite pasal drama slm kat cerekarama..
title~kerana lidahnya..-a very good story..byk pengajaran

alhamdulillah sume manusia yg cukup sifat dikurnikan mulut n lidah..

ape fungsi lidah?
-utk membantu kite utk makan
-utk merasa makanan
-utk menghasilkan siliva (air liur)
-dan utk membantu kite utk mengeluarkan butir2 perkataan (bercakap la tu)...

cube bayangkan kalo kite x de lidah...harus susah hidup kita..utk makan n bercakap basically kan..

ok..pasal cite semalam. cite tu pasal sorg wife ni yg sgt2 suke menjaja cite jiran2..suke lwn kata suami..sedangkan dia sepatutnya tolong mendidik suami krn suaminya muallaf..suke merendah2kan org..n finally suami dia tinggalakn dia utk mencari ketenangan n wife td ni diturunkan balasan oleh Allah n membuatkan dia x leh bercakap..tp masa berlalu, si wife ni pown insaf..baik balik dgn family, lelaki yg dulu dikutk kini dia dah npk kebaikannya n jd menantu die...d best part was, dia pindah umah n dpt jiran yg suke mengata..it ends there..ape lg...LU PIKIRLAH SENDIRI.. =)

LIDAH LEBIH TAJAM DARIPADA PEDANG

knape sy katakn mcm tu..

imam Ghazali pernah bertanya kpd anak2 muridnya. apakah yg plg tajam sekali dlm dunia? semuanya menjawab dengan yakin PEDANG. ttp, imam Ghazali menyatakan bhw LIDAHLAH YANG PALING TAJAM krn melalui lidah seseorg itu mudah menyakiti hati saudaranya yg lain.

Rasulullah s.a.w ada bersabda

“Kebanyakan dosa anak Adam adalah kerana lidahnya.” (Hadis riwayat Tabrani dan Baihaqi)

tanpa kita sedari setiap tutur kata kita ada kalanya menyakiti insan lain..mungkin insan yg plg kita sayangi n kita hormati. x ketinggalan mungkin suami kita, isteri kita, yg lebih menyedihkan, mungkin hati ibubapa kita..wallahualam..

KATA2 YG DIKELUARKAN TANPA KAWALAN ITU KDG2 MAAT MEMEDIHKAN N KESAN LUKANYA AMATLAH TAJAM N MENINGGALKAN PARUT YG SUKAR HILANG..

bercerita ttg pengalaman sendiri. x terkira byknya..kdg2 dgn org yg plg rapat n plg kita sayangi. mungkin sy yg over sensitive kot. tp tu la..kata2 yg terbit dr mulut tu sangaT2 la melukakan jika kita x mengawal butiran kata yg keluar.

kerana lidah, kawan menjauhkan diri. mmg kita x sedar ape yg kita cakap yg boleh mebuatkan org jauh hati dgn kita. ye la...cakapa druuuuu~~~ laju. mmg kita x sedar. tp sentiasa muhasabah diri. nilai diri melalui kacamata kwn2, ty kwn2, cam ne cara percakapan kita. menyakitkan ke? kuang menyenangkan ke?a good friend will always tell the truth about her friend =)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


BILA BERBICARA DGN IBUBAPA

masih lagi perihal lidah.

Allah SWT berfirman ygertinya “Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu tidak menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dgn sebaik-baiknya. Jika salah seorang dari mereka atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu maka janganlah sekali-kali kamu berkata ‘ah’ kepada mereka dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yg mulia. Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dgn penuh kasih sayang dan ucapkanlah “Wahai Tuhanku rahmatilah mereka berdua sebagaimana mereka telah mendidik aku waktu kecil”.

menurut firman Allah seperti di atas, kita tidak sekali2 dibenarkan utk melawan walaupun cuma utk berkata ah, aoatah lg utk membentak n menengking ibubapa kita..siapa kita utk melawan kasih sayang insan yg sudi mealihrkan, membesarkan n mendidik kita..tidak layak utk kita melawan kata2 mereka..sepatutnya kita mengeluarkan kata2 yg menyenangkan..kata2 yg lembut didengar

teringat saya cerita seorg hamba Allah..dia seorg yg cantik n pandai..semua mengakui..tapi apabila tiba hari keputusan peperiksaan, keputusan tidak seperti dijangkakan. dan hamba Allah itu sukar utk meneruskan perjalanan menyambung pelajaran pd mulanya. mengenali dia, sy menasihati dia, check balik kelemahan kita, hubungan kita dgn ibubapa, bgaimana pergaulan dgn ibubapa. Alhamdulillah kini hamba Alalh itu sedang meniti kejayaan demi kejayaan..

sedarkah kita kerana lidah kita anak2 ni, ibu kita boleh menangis. sy pernah tgk seorg ibu menitiskan air mata kerana tidak thn menerima butiran kata2 anaknya. hati ibu sgt la mudah terusik, lagi2 melibatkan anak2 yg dikandung selama 9 bulan. ye..mmg kita jiwa muda, memberontak tp kita x da hak utk berkelakuan sebegitu, apatah lg kpd insan yg bersusah payah menagndungkan n melawan kesakitan melahirkan.. tepuk dada tanya iman =)

mari kita berfikir. bagaimanakah cara percakapan kita dgn ibubapa kita?

sy sendiri menagkui diri x sempurna. tp kita cuba perbaiki. terutama dr segi percakapan agar enak didengar n disenangi oleh rakan n lawan.

berkongsi pengalam sbgai guru, of course ade students yg nakal kan. i believe that rotan is d final solution. kita perlu menegur dia, menasihati dia, memujuk dia..bila dia dah x dgr, barulah kita buat tindakan yg lebih..

n sebagai guru juga, lidah lah aset penting seorg guru..nape?itulah keje kite..bercakap utk berkongsi ilmu dgn anak2 kita..jd, jagalah lidah kita n ucapkanlah butir2 kata yg menyenangkan..

PENGALAMAN SEBAGAI GURU

tak dinafikan hati wanita sy pernah tersentuh dgn kerenah anak2 ni. merajuk?erm...x la sampai merajuk tp sy menegur anak2 ini. kita berdiplomasi. insya Allah kalo dia hormat kita, die leh trime apeyg kite cube sampaiakn. biasa la, anak2 muda zaman sekarang, bile rapat dgn guru, kdg2 kita dianggap sebagai kwn. sy selalu berpesan dgn anak sy 'at times, we can have fun. i can laugh together with u, but do remember that i am still your teacher n i do need the respect'

ingin sy berpesan kpd kwn2 n adek2 sy...jagalah lidah mu..jangan salahgunakan nikmat yg Allah berikan kpd kita. jg percakapan, teruatam kita org prmpuan. perlu jg adab sopan gadsi melayu yg terkenal dgn lemah lembutnya..

gunakan lidah sebaiknya utk mengucapkan kata2 yg elok..bercakap benda yg bermanfaat..menyampaikn benda2 yg baik..berzikir..basahkan lidah dgn zikir menyebut namaNYa yg satu..

sempena maseh dlm mood tahun baru hijrah ni, sama2 la kita berhijrah utk menjadi insann yg lebih dr segi percakapan..kurangkan mebumpat..kalo boleh berenti tros mmg superb la..~owh ini reminder utk sy sdiri jugak...adehai~~

jagalah lidah dari menyakiti insan yg kita sayangi..insya Allah kalo kita jg hati org lain, ade insan lain yg akan cube manjaga hati kita..

owh~is it really me writing this?huhu...x pe..renung2kan dan selamat beramal..

Saturday, December 19, 2009

.: british english vs malaysian english :.


just for fun =)


Who says our English is teruk? Just read below - Ours is simple, short, concise, straight-to-the-point, effective etc.


WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS

Britons : I'm sorry, sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you.


Malaysians : No stock.


RETURNING A CALL
Britons : Hello, this is John Smith. Did anyone call for me a few moments ago?


Malaysians : Hello, who call?


ASKING SOMEONE TO MAKE WAY
Britons : Excuse me, I would like to get by. Would you please make way?


Malaysians : S-kew me.


WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY
Britons : Hey! Put your wallet away, this drink is on me.


Malaysians : No need lah.


WHEN ASKING FOR PERMISSION
Britons : Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter through this door?


Malaysians : (pointing at the door) Can ah?


WHEN ENTERTAINING
Britons : Please make yourself right at home.


Malaysians : No need shy shy one lah!


WHEN DOUBTING SOMEONE
Britons : I don't recall you giving me the money.


Malaysians : Where got?


WHEN DECLINING AN OFFER
Britons : I would prefer not to do that, if you don't mind.


Malaysians : Don't want lah.



IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION
Britons : Err...Tom, I have to stop you there. I understand where you're coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue.


Malaysians : You mad ah?


WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE.
Britons : Excuse me, but could you please lower your voice? I'm trying to concentrate over here.


Malaysians : Shut up lah!


WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU..
Britons : Excuse me, but I noticed you staring at me for sometime. Do I know you?


Malaysians : See what, see what?



WHEN ASSESSING A TIGHT SITUATION .
Britons : We seem to be in a bit of a predicament at the moment..


Malaysians : Die lah!!


WHEN TRYING TO FIND OUT WHAT HAD HAPPENED
Britons : Will someone tell me what has just happened?


Malaysians : What happened ah? Why like that one lah?


WHEN SOMEONE DID SOMETHING WRONG
Britons : This isn't the way to do it. Here, let me show you.


Malaysians : Like that also don't know how to do!


WHEN ONE IS ANGRY
Britons : Would you mind not disturbing me?


Malaysians : Celaka you!


So which would you prefer?

Friday, December 18, 2009

.: welcome 1431H :.

alhamdulillah...ari ni 1 muharram 1431H..actually semalam pas maghrib dah masuk 1 muharram...
so...kengkawan...ade bace doa akhir n awal tahun x?
ade?bagus...bagus...semoga kedtgn tahun baru hijrah ini akan membuka lebaran baru dalam hidup kita...insyaAllah...same2 la kite upgradekan amaln diri..i hope that everybody is having a good start for this year..as for me?alhamdulillah...a good start =)



okies..azam..azam...eh..cam name student ku pulok..huhu
bese la..bile masuk tahun baru..x kire la..thn baru hijrah ke masihi ker..mesti masing2 siap psg azam kan...
ade yg ade azam..ade yg x...terpulang lah pd individu kan...tiada paksaan~~

semalm..jalan2 kat fb..mcm2 azam yg dipasang oleh rakan2..
~dlm umur cam saye yg masuk suku abad ni..(owh..suku abad)..ade yg berazam utk menamatkan zaman bujang dlm thn depan..pd yg dah kawen..berazam nk dpt baby...
~berazam nk menjadi lebih baik..

~berazam utk meningkatan amalan...

~n lain2 la..

~n berazam utk pindah tempat keje...erk..ade ker....(saye..saye...h
ehe..)-boleh ke nak azam cam tu..lalala~~~

semalam mase g masjid besi...jumpe diane~kwn tesl mase kat upsi..die skang jd turo kat upm instead of being a teacher in JB..she quits teaching n applying for tutor..umi ku bile dgr ini tros soh aku apply jd tutor kat upm jugak la..spy boleh dok kat umah..erm..nti kene calling diane dulu la..

as for me...alhamdulillah...utk thn lepas ade la gak perubahan sket2..dr segi penampilan n amalan...muhasabah diri selalu~~
tahun ni?erm...kawen..?tunang...?erm...tu sume bergantung pada rezeki n jodoh..insya Allah kalo ade jodoh,kawen la saye..
yg penting..azam sy tahun ni adalah...utk memperbaiki kelemahan diri..baik dlm ibadat, kerja, pergaulan, n yg sewaktu dengannya...n lagi satu..cik fidah...segerakanlah menunaikan solat bile masuk waktunya..ye..itu perlu sgt2 di perbaiki..no more subuh at 6.45...hehehe...adoila~~
ye..lepas ni perlu lebih menjaga waktu solat...insya Allah =)
no more lagha2~~ lebih berdisiplin.. lebih berani.. lebih kuat semangat..
ar..pe lagi eh..tu je kot wat mase ni...


yg penting..berazam utk menjadi lebih baik berbanding yg lepas2~~

found this at iluvislam



~jangan putus asa..terus berusaha..terus berdoa~

.: pisang vs hati :.

Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. JADI, JUMLAH PISANG YANG PERLU DIBAWA BERGANTUNG KEPADA JUMLAH ORANG YANG DIBENCI.


vs




Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. SEMUANYA SUDAH DITULIS NAMA ORANG YANG PALING MEREKA BENCI.

"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya" beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.




Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

"Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Mayam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci

*Sempena Maal Hijrah ini....Buang yang keruh ambil yang jernih*

so...cik fidah...no more mencik2 okies...
okies... =)

Thursday, December 17, 2009

.: salam maal hijrah :.

insya Allah esok kita semua kan menyambut permulaan tahun baru Islam...1431H

actually, permulaan tahun baru dikira selepas maghrib nti..n disunatkan utk berpuasa...sempena masuk tahun baru...insya Allah

Satu Muharam detik permulaan
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
Dari kota Makkah ke kota Madinah
~bermulanya sejarh hijrah dalam kalendar Islam..apabila Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Madinah~


Atas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban
Harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta
~berhijrah utk kebaikan..berhijrah utk satu perubahan..berhijrah utk pengorbanan bg agama tercina~

Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan
~byk yg kita boleh pelajari drpd peristiwa hijrah..kita sendiri pon ade melakukan hijrah secara tidak langsung..berhijrah dr perangai lame yg negatif ke perangai baru yg lebih positif..berhijrah, berazam utk meningkatkan potensi diri n memperbaiki kelmahan diri..utk menjadi lebih baik~

Oleh itu mari semua
Kita sambut Maal Hijrah
Tingkatkan semangat
Tegakkan syiar Islam
Untuk sepanjang zaman
~marilah bersama2 menegakkan syiar Islam..utk memartabatkan agama yg kita sayangi~

terkenang suatu ketika dahulu kat skolah agama~mesti bile masuk tahun baru hijrah nyanyi nasyid ni ramai2...n i think at that moment i was enjoying d day with my frens w/o really understanding the meaning of tahun baru hijrah...ye la. name pon budak2. yg tau. 1 muharram cuti...yeay!

as i grow older n maturer. i can see now how i muharram relly reflects us. as a muslim, we must know when is d starting of our new year.

kalo new year yg slalu kite sambut pd 1 january tu..i know it is d most awaited moment kan. nape x kite sambut maal hijrah ni. cam ne nak sambot? of course la kan. no concert n stuff like that. mudah n senang jer...

same2 la kite pegi masjid. ramai2 dgn jemaah lain.duduk dlm masjid. beribadat. baca doa akhir tahun bile penghujung waktu asar hari terakhir zulhijjah

baragsiapa yg membaca doa ini, syaitan berkata 'kesusahan bagiku dan sia2lah pekerjaanku menggoda anak adam setahun ini dan Allah binasakansuatu saat jua. dgn membaca doa ini, Allah mengampunkan dosanya setahun'


~click for larger view~


n bace doa awal tahun lepas solat maghrib..sebab perkiraan hari dalam islam bermula selepas maghrib...kan cpj?hehe...thanx for correcting me that day =)

barangsiapa yg membaca doa ini, syaitan berkata 'telah amanlah anak Adam ini drpd godaan pd tahun ini krn Allah telah mewakilkan dua malaikat memeliharanya drpd fitnah syaitan'


~click for larger view~



saya ambil kesempatan ini utk mengucapkan salam maal hijrah to all readers..semoga kedatangan tahun baru hijrah 1431H ini akan membuatkan kite lebih semangat utk melakukan perubahan yg lebih baik..teruatama dlm bab2 ibadat..sama2 kita upgradekan rase cinta kita pd agama kita, pada DIA yg menjadikan kita semua n pada Rasul junjugan kita..

mungkin sebelum kite teragak2 utk melakukan perubahan. ape kate sempena kedatangan awal muharram, same2 la kite melakukan perubahan.


may be b4 this, we've missed solat, y not after dis, we determine not to miss any solat.

n try upgrade ur solat. what do imean by upgrade ur solat?

solat with khusyuk..cencerntrate n focus in solat. withour thinking of anything else besides Allah..

there r many other time that u can remember other things. y not in solat, we focus..focus..focus..

yesterday i went for tafsir class.d ustaz shared with us on how to have a good solat..solat yg khusyuk..

insya Allah di alin entry sy akan share yer..

n sape2 yg still merokok tu...usah2lah utk berenti merokok...x bagus pon utk kesihatan..membazir lg ade la..pd saye, merokok tu cam mebakar duit..x dpt ape2 pown...hehehe..sory~no hard feeling eh~


as for now..


SALAM MAAL HIJRAH 1431H

SELAMAT MENYAMBUT 1 MUHARRAM 1431H



Wednesday, December 16, 2009

.: cyber fren :.

tetibe rase kehilangan...

like...losing someone close to ur heart..

rase cam dah ade gap plak...

ntah la...rase lain dah...x nak rase cam ni...but automatically it is this way...sory fren....

i guess because u r married...we must be distance to each other...

yup...eventhough we never meet...but seems dat we r close. as if we've known each other like....ages!

mmg x penah jpe die...honestly..he is my special never meeting cyber fren..

x penah jpe...tp rapatnye dgn die...bole berkongsi cerita dgn die..mcm ade depan mata...pelik kan...

erm...first knew him...back in 2004 if i'm not mistaken...he msged me thru fster...n starting from that...we became 'fren'...n we exchanged stories...summore, we r in d same profession..n he went for teaching earlier than i did..so actually i did learn sumthing from him..

he has been there when i need sumone..yeah...like wut u msged me before

'mcm air yg mengalir, mslh kian reda walau hakikatnya x berkurang'

maybe because we never meet, we feel soooo comfortable comforting each other...

ye...sy senang dgn awak...senang utk berkongsi cerita..n u know wut...u always come on d rite time...u never realised...but i did..

kalo sy cam ade weng~sket..cam x da mood...ade prob ar..tetibe je mesti dpt sms dr awk...eventhough it was just a forwarded msg...but it always comforted me...kate2 awak tu slalu kene pada masanya...n bile bc sms tu...mesti sy akn senyum sorg2... =) sebab awk ni cam tau2 jer sy tgh weng~ hehehehe

n thanx sooo much... 'yup, sy pon senang dgn awak. awk atr tmpat pertama yg sy akan cari kalu sy ada crita gembira/duka, sy senang bile berkongsi dgn awk' n 'sy sentiasa mendoakan awk, awk kwn maya yg terbaik yg sy ada, sy trasa rapat sgt ngn awk'~these sms of urs...u know wut...it really made me touched...btol =)

kdg2 elok x penah berjumpe...we feel free to talk about anything...

glad that we knew each other...n hope that our friendship will last forever...walaopun kite mungkin x bole serapat dulu...we r still frens...rite?

to awak...knowing ur story n d trouble u had to face to came to ur dream...i am glad that u made it...alhamdulillah...sy hepi sgt2...mcm mane susahnye utk awk mencaapi impian awk..sy harap awk x sia2kan kebahagiaan yg awk dapat sekarang...hargai isteri awk..kenang betapa susahnye nak dapatkan die dulu k...no bully2 ok!

.: used vs loved :.



While a man was polishing his new car,

his 4 yr old son picked up a stone
and scratched lines on the side of the car.

In anger, the man took the child's hand
and hit it many times not realizing
he was using a wrench.

At the hospital, the child lost all his fingers
due to multiple fractures.

When the child saw his father.....
with painful eyes he asked, 'Dad when will my fingers grow back?'
The man was so hurt and speechless;
he went back to his car and kicked it a lot of times.

Devastated by his own actions......
sitting in front of that car he looked at the scratches;
the child had written 'LOVE YOU DAD'.
The next day that man committed suicide. . .

Anger and Love have no limits;
choose the latter to have a beautiful, lovely
life & remember this:
Things are to be used and people are to be loved.
The problem in today's world is
that people are used while things are loved.

Let's try always to keep this thought in mind:
Things are to be used,
People are to be loved.

Watch your thoughts; they become words.
Watch your words; they become actions.
Watch your actions; they become habits.
Watch your habits; they become character;
Watch your character; it becomes your destiny.

Tuesday, December 15, 2009

.: kekasih lame? :.

just had a lil chat via ym with pok yed~kekasih lama ku...

kekasih ke?

nah....

a gud old fren of mine =)

okies...kinda have some memories with him...

ar...katenye dulu die ni nak ngorat aku la...actually die slalu usik aku...yg obvious penah sekali die ty...fidah...mu nak x jd mak anak2 aku...boleh?n...looking at him as a fren...aku gelak...kahkah...

pas2...dalam lecture math sem 6...
peja: fidah...mu suke shahid x?
fidah:apekah?suke...kawan kan...
peja:kalo die ekjas mu...mu nak x?
fidah:hahahahaha....aku suke gelak je kalo dok dgn peja nieh...kalo die nak...soh ar die ckp...
peja:nti aku soh die g umah mu besok eh...
fidah:iyo lah...

keesokan hari...
sms arrived...fidah, aku kat luar ni~pok yed~

ar...apekah...btol2 ma die dtg...huhu
nak tau aku pkai aper?t-shirt n kain batek...time kaseh...terpaksa capai kain batik sebba nyer aku pkai short je dok umah...huhu..

borak2 jer la dgn shahid...tp...npk die mmg malu2 dgn aku...first time okies tgk die malu2...slalu die slambe j kutuk aku...hahahaha...

n gitu jer la...

b4 posting tu...die keje kat putrajaya...kitorg ade gak ar jpe...

n sampai la ym td...

pok yed:
tulah dulu aku nak kahwin dgnmu..10:16 PM

mu xnak..10:16 PM

skrg xlehlah..


fidah:
ape2 la mu...10:18 PM

mu x ekjas btol2...10:18 PM

hahaha10:18 PM

x da jodh la tu....

yg kewlnyer ade lah....
pok yed:

hahaha10:18 PM

xde hallah..10:18 PM

citer lama..10:18 PM




glad that we r still frens...n hope we will always be...
n honestly i just feel sooo comfortable to share my story with him...sharing abour mr nice2meet u suatu ketika dahulu...n he is sooo kewl...erm...anybody interested?

~upsi memories~

.: utk suke2 ajer :.

W : You like your privacy.
~of course..sometimes...I DO NEED MY PRIVACY~
A : You can be very quiet when you have something on your mind.
~am thinking...so...need quiet environment..so that i can think properly~
N : You like to work, but you always want a break.
~kahkah...soooo me...luv working..but well..i'm just a normal human being who needs break~

R : You are a social butterfly.
~huhu...mayb...luv making frens..lalala~~
A : You can be very quiet when you have something on your mind.
~same as above~
F : Everyone loves you.
~really? ^_^~
I : You are always smiling and making others smile.
~senyum kan sedekah =)..keep on smiling =)~
D : You have trouble trusting people.
~in today's world..i guess i just have to be trouble trusing ppl...aite?~
A : You can be very quiet when you have something on your mind.
~seperti di atas juge~
H : You are not judgmental.
~ar...erm...kdg2 judgemental jugak la~

Monday, December 14, 2009

.: picnic :.


yeay!!!!was having soooo much fun yesterday...
happily meeting my frens back in cbn 1997-2001..
.
erm...kinda long since d last time i met them...i was bz...n i've missed a lot of the gathering plus open house...weee~~~i'm so far at sg besar...but this time, i've promised myself to try my very best to attend d gathering cum picnic when ilan post d invitation...

alhamdulillah~~everything went well...eventhough the meeting was short...but the presence n d gelaks2 make it worth having it...ye...sy drive dr putrajaya ke ampang owhkies~~tp x la jauh sgt...dlm 45 minutes jer...

so...i departed at 3.30 from putrajaya...n safely arrived at farrah's house at 4.15...n have a lil chatting...updating each other...n gossipping about others too...hehe...kate prmpuan kan~~lalalala~~~

then around 4.30pm ema arrived and three of us moved to ampang waterfront to meet the others...ye...sampai sane...ILAN je dah sampai...huhu...pas2 agak sedih when we found out that many cancelled on the very last minute...erm...agak dissappointed...tp x pe la....gembira juger la...

then...iza arrived with her hubby..fatin arrived with her bf n shieni arrived with her hubby...so....vrooooom to BUKIT BELACAN...sgt la memorical owhkies....lame x gitu situ...kinda lost track dah...hehe....

we arrived around 5.15 there...n tros hampar tikar n letaka makanan2 yg dibawa...pwh lupe nak bgtau...it's a potluck picnic...so, sume pon bw makanan sorg sket...

me~mihun n apom telor
farrah~fruit cocktail...sgt sedap owhkies..
ilan~mee goreng n popiah n plates n cups...
ema~pizza
fatin~air n cempedak gorng...yummy
iza~air...
shieni~meatballs n nuggets...

sgt byk makanan owhkies...
n mkn2 n borak2...update citer2 baru...

even rase a bit left out sebab byk missed d events...tp okies ajer...gelak2 jer... I LIKE...
dapat bermain dgn lil hafez~ilan's baby...so damn cute ok!!!!!






~shie's hubby..she..me..farrah..ema..ilan..ilan's hubby..iza's hubby..iza..fatin's bf..fatin...n not forgetting lil hafez ~


~cbners~



~lil hafez..ilan..farrah..me~

~kamilah gadis berbaju merah~

~ok...saye x igt ape yg cube sy lakukan...credit to ema~

~d cutest in d group~


!

Sunday, December 13, 2009

.: it is not easy... :.

baru pas wat makan2...alhamdulillah...everything went well...ade byk makanan..

ade laksa+nasi kerabu (from north to the east)..serabai..apom telor..pult durian..n kek indulgence...yummy...

nyumnyum...sedap2...

esok ade picnic dgn cbners...can't wait!can't wait!...excited coz lame x jpe...

rase cam...lam nyer x hang out dgn kengkwn...kdg2 rase cam...kejam jer...kalo diorg ajak..mest x dpt gi...insya Allah pas ni will try my very best to attend all of d reunion k...erm..ape kate pergi bercuti plka...like a getaway after work gitu...macam seronok~~lalalala~~~

erm..apekah topic...besela..bile dah sampai usia saye ini..yg semakin dewasa...soalan cepucemas~bilekah mau kawen...nape cepucemas...sebab cemas jer rase bile ditanyer...n cemas jer nak bg jwpn...boleh?owh yoyo...tiring to answer la my dear...kat skolah plak dah kecoh pasal aku tunang...apekah?tolongla~~adeh....itulah die...sy mengajar kat skolah luar bandar...kg la kan...but love d surrounding...tp tu la...bile dok situ...most of them kawen awal...n sy yg blom kawen...jd mangsa sasaran gitu..so...agak tekanan di situ...tp disebabkan sy ni gitu2...sy golak2 ajor...usik2 manje la katakan...weeee~~~~

mari kite lihat perbezaan...

upsi geng~~i have like 8 of us in da gang...n 5 is already married...4 with a child...one is preggy...n out of the three yg lom kawen plak...one is engaged...as for d other two~~lalala~~sapekah d other two..well...u definitely know one of them la kan...kihkih...so..kdg2 agak tensi berada dlm kumpulan ini...bukan tensi aper...sebabnyer...terase kehilangan la plak kan co z of not getting married yet...erm...n sume ni cikgu2..la kan...obviously..

cbn gang~my secondary school frens...we have like 15 of us kot...ramai...x sure la plak...okies...dlm geng ni...erm...5 dah kawen...two..erm...3 la termasuk zizah yg akan deliver anytime soon...dah ade anak...one is preggy...n d rest gitu la...single mingle...n i definitely comfortable being in this group as kami sumer same...hahaha...mayb sbab kitorg dok kl...where ppl do not bother much...they do bother but it just dat they don't bother that much...faham lakan hidup kat kl...it's about career...n achiving goal...n marriage is not relly their priority yet...if they are just started working la kan...

n asking me...am i ready for a marriage?...erm...kdg2 rase cam...yes i'm ready...n kdg2 rase cam...iye ker aku ni dah sedia nak kawen?huahuahua....tp kan...rasenyer aku nak kawen sebab nak gila glamor gitu mase kenduri...boleh?nak pakai bj cantek2...nak amek gbr...nak lawo2 la senang cite...mau jd fokus utama la..haha...yer...sy mmg suke glamor2 ni...kalo x. x kan la kat skolah jd mc jer...hahaha...gilo glamer ke tu?

kawen is not easy...easy to say but not to be in dat relationship...
tp bak kate sorg akak ku~~
kite x kan tau bile kite sedia...tp bile kite dah masu ke alam kawen tu....kite sedia jer jer...

huhu...btol la tu...

tp i've read in saiful islam's blog dat...bile ckp pasal kawen...jgn fikir pasal ke pelamin jer...fikir sehingga ke lampin jugak...tu jd fikir 2 kali plak nak kawen dah ke...hihi...yeah...it's about responsibility...as a wife...in law...n insya Allah a mother...n aku rase mereka2 yg diberikan rezeki bergelar seorg ibu...patut rase bersyukur sgt2...rase bertuah...n hargailah moment menjadi ibu itu...tak semua wanita dpt menjadi ibu...mungkin bergelar isteri ttp x bergelar ibu...itu semua rezeki yg sudah ditetapkan...n aku teringin sgt nak jadi ummi suatu hari nti jika diizinkan Allah... =)

apekah itu gatal?kihkih...tidak lah...cume aku rase bertuah sgt sape2 yg bergelar ibu..mama...ummi..mak..mummy...ya Allah..perasaan adenya nyawa insan lain dlm diri kita...leh imagine x?akak sebelah aku kat skolah tgh pregnant...erm...insya Allah due awal january...tgk la perut die berkembang...dr kecil...dah besar perutnye...subhanallah...kuasa Allah...itulah anugerha x ternilai buat seorg wanita...suke pegang perut akak...hehe...pastinye baby itu sudah biase dgr suare aunty fidah nyer yg comel...kahkah...n aunty edzna n aunty intan jugerk...hehehe

dulu bile fkr kawen...x npk lg goal nyer...as for now...i've to think a lot...it's not easy...it is a responsibility...but insya Allah...Allah knows what is the best for me =)