~ my friends ~

Saturday, December 11, 2010

.: thank you kepada mereka yang sudi bagi hadiah :.

cerita buka hadiah...

hehe...sambung balik entry kawen...ar...tak abes lagi...sesi buka hadiah...nanti ada cerita reception kat sabak bernam pulak...

okies...lepas abes kenduri dalam pukul 4.30, pergi outdoor bersama2 OP..balikd alam dekat2 maghrib...pastu mandi, solat sume...then, zauji kuar dengan encik pengapit pergi minum2..siap pesan balik awal sebab nak bukak hadiah...hehehe...saya suka dapat hadiah...



lepas isyak, dalam pukul 9 lebih, bermula la sesi membuka hadiah...selain saya dan zauji, assistant ramai jugak..iaitu sepupu2 saya turut membantu dalam proses membuka hadiah...banyak owh...tak larat kalau buka sorang2..




banyak dapat electric appliance macam rice cooker dapat 2, toaster dapat 2, table lamp dapat 3, coffee maker dapat 2, table fan pon dapat dalam 2 jugak..jap2 cuba recall balik apa lagi hadiah yang dapat...banyak dapat set cadar jugak...hehe...set comforter jugak, set pinggan, gelas, photo album, kain baju...paling best dapat kain sepasang dari anak2 di usim sana...terima kasih hizami,KA.emmy dan senah..tak lupa set comforter dari anak2 5ds 2009 dan table fan dari form 5 2010...time kasih..time kasih..





above all, my favourite will be hadiah from yana-yana bagi cam plak yang ada gambar saya dan zauji..dan juga satu frame yang ada engraving my name and zauji's name...dan juga buku resipi dari haziq and nadiah dan juga buku tentang wanita from pn fauziah...





erm...hadiah2 tu ada dah yang guna, macam cadar..hehehe...ye la..kene la selalu tukar dan juga toaster sebab sebelum kawen memang berharap dapat hadiah toaster sebab toaster kat rumah dah rosak...hahaha...tak malu kan sebab berharap dapat hadiah...hehehe..






lepas selesai membuka hadiah, umi2 pula sambung dengan aktiviti mengira duit yang disedekah tetamu2 yang hadir...Alhamdulillah...rezeki yang Allah berikan kepada kami...banyak jugak dapat...selessai bayar catering la..




tu je cite bukak hadiah...enjoy!




.: kisah kau dan aku :.

salam semua...
mulakan hari dengan senyuman
kerana senyum seindah suria kan membawa cahaya..
senyumlah dari hati, duniamu berseri..

bersyukur ke hadrat Illahi kerana masih diberikan ruang untuk terus bernafas di bumi pinjamanNya ini..

erm,..nak mulakan post hari ini dengan cerita kisah saya dengan zauji saya..at this moment, my beloved zauji is still enjoying his sleep..biarkan aje..

kisah saya dan zauji bermula dengan izinNya melalui seorang 'friend'..yer..satu 'friend' yang menjadi penyebab dan ruang untuk kami bertemu..selepas tu, bermulalah kisah ym antara kami kerana masa tu zauji masih di mesir keranamenyambung pengajian ijazah beliau..dan saya pula masa tu tengah tunggu posting..sekitar pertengahan 2007..




alhamdulillah persahabatn kami tiada masalah, jika ada pon, zauji sangat2 penyabar kerana melayan kerenah saya ni..sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula hubungan antara manusia..pasti ada kadang kala perselisihan..tapi Alhamdulillah, kasih sayang kami terus ada antara kami..selepas zauji habis study kat Mesir, zauji balik dan pertemukan saya dengan ummi dan baba..n izah ada jugak masa tu..mula2 cuak jugak...yer la..kiranya masa tu lah yang tentukan sama ada perhubungan ini direstui atau tidak, diteruskan atau tidak..dupdapdupdap masa tu Allah sahaja yang tau..tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar, pertemuan hari tu berakhir dengan senyuman~30 januari 2010

semuanya berlaku dengan pantas, one day notice sahaja yang diberi oleh family zauji untuk datang merisik..huhu..nasib baik saya bercuti pada hari tu..perbincangan masa mrisik, 17 feb 2010 memutuskan untuk kami bertunang pada cuti sekolah bulan 3 dan berkahwin pada tahun 2010 jugak bergantung pada kelapangan dan kekosongan dewan..kepada yang bertanya kenapa 17 oktober?sebab tu je tarikh dewan yang kosong..hehe...no other reasons ek..

alhamdulillah pada 13 Mac 2010, kami selamat ditunangkan..semua berjalan lancar da melaui perbincangan, hantara semua dipersetujui, tarikh 16 october dipilih sebagai tarikh untuk bernikah dan 17 oktober sebagai tarikh kenduri =)

sepanjang bertunang, banyak betul dugaan, dugaan terbesar bila saya diuji dengan satu tragedi..kepda yng tau, tau jer lah..





Pada masa ini, selain keluarga yang banyak memberi kasih sayang dan semangat, zauji dan family juga antara insan-insan yang memberi dorongan dan semangat kepada saya bahawa hidup mesti diteruskan..masa ini putus harapan sangat..tapi Alhamdulillah kasih sayang zauji masih kuat bersama saya..zauji datang setiap kelapangan untuk berjumpa dan memberi semangat kepada saya..masa ni,thanx sayang...

ujian terus datang, macam2 sebenarnya..sampai satu tahap saya rasa macam tak nak teruskan apa yang sudah dimulakan..biarlah rahsia antara mereka2 yang tahu..tapi kita tiada kuasa, kalau Allah telah tulis, pasti akan terjadi..




Tarikh 16 octoberr 2010 menjadi saksi kami disatukan sebagai suami isteri selpas isyak di masjid besi, putrajaya..dengan 2 kali lafaz berwalikan mannan, kami sah sebagai suami isteri..sebak rasa di dada..


itulah serba sedikit kisah saya dan zauji..

zauji yang saya kenali semasa berkawan, di alam pertunangan dan selepas kahwin, masih zauji yang sama..sebelum kahwin,timbul jugak kerisauan kalau2 zauji akan berubah..Alhamdulillah masih zauji yang sama..

zauji saya seorang yang sangat penyabar dengan kerenah saya..ramai tak tau saya ni kuat buat perangai jugak..tapi zauji layankan je..teruatam when it's the time of the month..huhu..biasalah perempuan kan..zauji juga seorang yang bertolak ansur, tak berkira..senang untuk dibawa berbincang..jeinis mudah dan tak suka pening2kan kepala..bile saya tanya tak penat ke kene layan saya, drive kan saya ke sana sini...katanya tak de lah.. ikut aje la..tak yah serabut2 kepala..layan aje isteri~exact words tak ingat..tapi apa yang zauji cuba sampaikan, selagi die terdaya, dia akn cuba sebab tak nak tengok zaujahnya bersedih hati,.....auw =)

zauji juga tidak akan memaksa saya melakukan perkara yang saya belum bersedia ataupun tidak suka..

dan zauji juga seorang yang sporting, tidak pernah menyekat kebebasan saya, kerana padanya, walaupun saya dah menjadi zaujahnya, saya masih seorang anak, kakak, anak saudara, sepupu dan kawan kepada insan2 lain yang terlebih dahulu mengenali saya...sejujurnya sebelum kahwin, selalu terdetik adakah ruang masa saya dengan family saya akan berkurang dengan adanya suami?betul...dah la saya ni jenis yang memang rapat dengan family,mi, adik2 and coysins samua..kami sellau pergi cuti2 bersama...sebab bila tengok seorang sepupu saya yang dah kahwin jadicam kadang-kadang tidak bersama dalam aktiviti keluarga, saya menjadi risaU. adakah saya pon nanti macam tu...macam sedih jer..

tapi so far, saya masih ada ruang masa sebagai ahli keluarga dan juga rakan2... =)

contohnya, sesetengah suami memang tak bagi la kan isteri dia pegi jalan2 tanpa dia..tapi zauji sya sporting, beliau mengizinkan saya pergi bersama2 family yang lain bercuti..walaupun saya berat untu pergi, tapi zauji yakinkan saya untuk pergi, katanya 'tak kan nak duduk rumah, kemas rumah, basuh baju, masak je memanjang..pergi la keluar tengok dunia sikit'~see..how sporting he is..janji dengan syarat jaga batas2 saya sebagai seorang isteri...hehehehe...teruskan sifat sporting kamu yer zauji...






walaupun mungkin zauji ada kekurangan dari segi yang lain..well nobody's perfect kan..tapi seikhlasnya, saya bersyukur kerana berpeluang menjadi zaujahnya..cukup dengan apa yag dimiliki sekarang, ya Allah, biarkan ku terus senyum begini sehinggan ke akhirnya...insya Allah...

to zaujiku, mohd najmuddin bin ismail

terima kasih kerana memilih diri ini sebagai zaujahmu dengan izinNya..dan terus bersabar dengan kemengada2 an saya, kegedikan saya dan rengekan saya..bersanar mendengar keluhan saya, tahan dengar saya marah2 dan membebel, perangai saya sensitif dan merajuk nanges je kejenya...terima kasih kerana menerima kekurangan diri saya..
 


thanx for being the most sporting husband in the world =)

Friday, December 10, 2010

.: menjadi pelajar semula :.

excited!


hehehe...one word as to describe my feeling right now...hehehe...i've been waiting for this offer letter for two weeks and in fact, i've decided to check online to see whether my application to further my study at ukm will be accepted or not if i don't get any letter by today...saya adalah penunggu setia encik posmen sejak 2 minggu yang lalu...dan saya akan berlari keluar dengan gembira untuk check surat yang ada dalam letter box..tapi yang selalu bertandang dalam letter box rumah saya adalah kad jemputan orang kawen...huhu...and today..and the result...Alhamdulillah...saya akan menjadi pelajar semula...di mana?ar....tadaa.....(lepas ni tidak peru terkejar2 kan encik posmen..sebab dah dapat dapat apa yang nak....hehehe)





di UKM
PART TIME 
MASTERS DEGREE
SARJANA PENDIDIKAN
KURSUS PENGUKURAN DAN PENILAIAN

sebenarnya kan...ar...ni nak buka cerita ni...mengidam nak masuk ukm sejak habis tingkatan lima tapi tak kesampaian...so, berazam nak sambung master kat ukm..bila dah dapat pindah ni, satu peluang buat saya..nampak je iklan ukm terus bersemangat waja untuk menghantar borang (walaupun hantar sehari sebelum tarikh tutup)..hehehe...dengan semangan dari kak diani yang suruh saya sambung study..coz kak diani pon sambung study...alhamdulillah...tercapai jua hasrat ni...

tapi satu kerisauan (masih ada kerisauan), tak tau kelas macam mana..kalau weekend memang tarik nafas lega la..takut kalau kelas weekdays dan waktu petang..mau nganga..dahlah saya mengajar petang...huhu...tengaok dulu macam mana masa daftar 22 dec ni...

to all readers, doakan urusan pengajian saya dipermudahkan..Alhamdulillah tidak henti2 ku syukur padaMu..semoga urusan selaps ini dipermudahkan..rezeki kahwin =)

erm..macam manakah nanti, bekerja dan belajar teacher plus student...erm...nice =)

p/s*hope belum terlambat, salam maal hijrah 1432 H semua..semoga kedatangan tahun baru hijrah ini akan membawa perubahan yang lebih buat semua...i guess, i have a good start for this new hijrah year...syukran ya Allah

Saturday, December 4, 2010

.: bukan jutawan dunia :.

salam semua yg tgh membaca...

teringat nak share pengalaman sebagai seorang guru..lari jap dari cite kawen..nti kebosanan pulak..next entry akan share cite kenduri belah lelaki pulak...as for now nak cite pengalaman sebagai seorang guru...*tibe-tibe*

bukan lah tiba2 sebenarnya...cuma rasa bangga sangat dengan anak2 murid yang dah lepas spm tuh..baru2 ni yang katmatrik dapat result PSPM...alhamdulillah...bangga dengan diorg...ada yang dapat 4.00...pastu ada yang tengah sambung study medic klat over seas..buat p[reparation nak pego iverseas..bakal cikgu yg paling ramai...alhamdulillah...dan rasa gembira dan bersyukur bila diri ini dapat berdoa sepuasnya dengan ikhlas untuk kejayaan anak2 murid tersayang...

biarlah orang nak kata jadi cikgu ni tak kaya...bak kata zauji (akan menggunakan istilah zauji utk merujuk kepada suami saya kerana suami dalam b. arab adalah zauji), cikgu ni memang tak kaya dunia..tapi insya Allah kaya di akhirat....amin...apa yang dikatakan kaya akhirat?saya pun tak berapa pasti tapi setahu saya doa selapas baca yassin, doa tahlil...antara yang didoakan selain ibubapa adalah guru2...saya sehingga saat ini terus berdoa untuk kesejahteraan guru2 saya...walaupon tak tahu di mana mereka sekarang...dan kalau kita ikhlas melakukan apa yang sepatutnya dilakukan iaitu mengajar..mendidik mereka...insya Allah pasti ada ganjaran..to mje, being a teacher is not just teaching them,it's more to educate them..lakukan sikhlas mungkin..mungkin kita akan mersasakan 'apa yang aku dapat...' tetapi kita tak akan tahu apa yang kita dapat kerana Allah akan uruskan semua tu..yang penting terus ikhlas dalam melakukan tugas yang diamanahkan...

alhamdulillah walau pun tidak sekaya yang lain, saya gembira...ar...sapa tak gembira..boleh bercui selama sebulan..tetapi gaji bulan masih on...dapat jaga anak2...tgk2 rumah...dan saya sendiri merasa puas cuti sekolah ini kerana jadi surirumah untuk suami dan melakukan tugs2 sebagai surirumh..bangun pagi, kemas bilik, basuh baju...pastu sibuk memasak...petang tunggu suami balik dan makan sama2...kalo time keje tak dapat wat semua ni..almaklumlah PJJ la katakan..tak tahu sampai bile..doakan zauji dapat rzeki dan kami boleh duduk sama2...amin...

selain itu, perasaan gembira melihat kejayaan anak2 murid..macam saya...ya Allah tak tergambar perasaan bile tengok anak2 murid berjaya..rasa gembira...kepuasan kerana mengajar mereka dgn ilmu yang dipinjam dari Allah...perasaan gembira bila terasa diri ini dihargai...anak2 ku datang nin dari sg besar untuk menghadiri perkahwina ku dan sama2 mendoakan kebahgiaan ku...and how excited they were when ivisited them...it's the happy fces that makes my heart feel warm..

syukran ya Allah kerana rasa ini yang kau berikan...jadikanlah kami dari kalangan orang-orang yang sentiasa mensyukuri nikmatMu ya Allah...

erm...zauji sedang lena tidur...hehe...n when i look at him everytine, i just love him more....luv u abg =)

Wednesday, December 1, 2010

.: the beginning of our forever

salam all..





hahaha..maafkan saya kerana terlalu lama ambil masa untuk update pasal kahwin...auw...bz ke jd isteri..so..so..la...still learing the ABC of wifeylogy....baru sampai E je kot..see...dah more than one month kahwin, tapi banyak yang perlu dipelajari...haruslah!life is about learning kan..okies..okies..cut it short...mari kita mengimbas kenangan di 17 oktober 2010~ari reception di putrajaya

malam tu tidur pukul 3..sibuk bersama deq dah men'edit' slide show untuk kenduri,...hasinya tidur lewat..tp kene bangun awal..nak bersiap untuk kenduri pula..tapi kalau ada anugerah pengantin yang paling kelam kabut dan paling sibuk emmikirkan hal lain~it can go to me..why?pagi2 tu...masih berharap untuk mencari seluar baju melayu mannan yang hilang...then, sibuk cucuk2 bunga manggar...actually tak tau pon tugas ni patutnyer sapa yang hand;e ntah...tapi tak pe..set dalam mind..'it's my kenduri..let's do some work to make it worth'...hahaha...dengan bertungkus lumus bersama deq dah, saya pon mencucuk bunga manggar....so kalo sesiapa yang datang kenduri tu..dan tengok bunga manggar tu....hasil kerja saya ye =)

tengah sibuk2 mencucuk ( obviously tak mandi lagi ) tiba2 mandapat panggilan dari kak tura mengatakan bahawa beliau sudah sampai di dewan...mak ai...awal tu ka tura...kul 11..umi pon baru ke dewan...majlis start kul 12...huhuhu...selang beberapa minit, ustaz rahim pulak call
'cik wan...dewan tu dekat ke dgn umah mu...aku dah nak sampai ni....'
'erk...dekat la jugak...awalnye ustaz...saya tak mandi pon lagi..majlis start kul 12 la...'
''aku lupa la..kad aku tak bawa...'
'tak pe la..pegi je la dean...dah ade makanan...'

huhu...semangat tol ustaz rahim ni...terharu sebab dtg jauh dr sg besar...erk...jauh la tu kan....hahahah...for certain people...tq ustaz...saya kan comel dan dirindui sellau...watchaaa!

selepas selesai urusan mencucuk2...terusla saya naik atas dan bermandi manda...bersiap2..menunggu kedatangan puan andam..untuk menampakkan muka saya jelita sedikit dari kecomelan biasa..huhuhu...tepat pukul 12, mula la make up..masa make up....tangan sibuk menjawab telefon dari anak2...simpang lima...denagn arahan meminta cik nizam tidak membawa mereka pulang sehingga saya tiba di dewan...haha...saya kan terror bab menggoda...belajar dari intan owh...then , anak2 di jalan 3 call jugak cakap nak datang...terharu~~...pastu tunggu masuk zuhur, solat (first time solat dgn encik suami...syahdu terasa)..pastu kami berdua pon pakaila baju dan bersiap2...dalam pukul 2 bergerak ke petronas untuk bersama2 dengan keluarga encik suami berarak ke dewan....

sampai2 di dewan, dengan sopan santun, turun dari kereta yang dipandu oleh amichen saya...auw....terus berdiri di tangga sementara menanti kedatangan semua ahli keluarga encik suami...lepastu...pakpong..kepak.kepung...~ar...mp3 punya jer..hahaha...jimat kos dik oi....ni gbr senyum kegembiraan masa berarak...sampai kat dewan... aunty pekdah sound...kak long, jangan senyum lebaq sangat...auw...hehe...contorl...control...secontrolnya...
masuk ke dewan ade ramai assistant yang menunggu denagn bermacam arahan...stop di arch untuk selawat...okies bos...so, kami stop di dewan untuk berselawat...ha..selawat ni pon ade cerita...cerita kedai kopi?nah....cerita kenduri teacher wan la...


menunggu announcement daripada my two beautiful emcees of the day...kak naqiya and yana...

'majlis diteruskan dengan bacaan selawat oleh sepupu2 pengantin dan pelajar2 smka simpang lima diketuai oleh ustaz sobri'

what...kalo bole cakap macam tu dan hilangkan kesopanan sebentar..memang dah buat...waht a surprise...anak2 ku itu bukan saja datang tapi juga join selawat sekali...*i'm touched"..i mean who doesn't..it wasn't in the plan..but they can just make it...one of my aunties tany diorng kalo2 diorang leh join selawa...diorng dengan gembira terus okay!...i luv u boys!hehehehe~~~



selepas selesai, terus berjalan ke meja beradab(diiringi lagu doa seorang kekasih~~i like!)...tiada bersanding...pelamin untuk amek gambar semata2....lepas tu kat meja beradab...before makan, baca doa dulu...pastu makan...
tapi saya sempat kot makan hanya 3,4,5 suap...sebab melayan anak2 n kawan2 yang datang meraikan hari perkahwinan saya...tak pe lah...walaupun saya tak makan sangat...janji mereka happy...because if i'm a guest too..i would like to go and meet the pengantin to take pic with them...used to be just a guest...i don't mind =)

lepas tu...nest in tentaive is potong kek....diiringi lagu 'for the rest of my life'...



lepas tu, sesi bergambar dengan family kedua2 mempelai....lepas pukul 4 lebih, pegi sesi outdoor...sebelum pegi outdoor

zass...anak murid kesayangan datang~ida dengan kawan2 nya yg lain...tapi sedihnya makanan sume dah diangkat..sebab dah lebih pukul 4...itu satu la kelemahan buat di dewan...ida sanggup datang walaupon lewat....thanx soooo much dear!

alhamdulillah semua berjalan lancar...just like what i've planned...thank you Allah...cacat cela di sini..di sana memang la ada...biar berjalan dengan lancar...pasti ada sedikit kelemahan...tiada yang sempurna kan...

tapi apa2 pon Alhamdulillah...wedding yang diimpikan telah terlaksana..apa yang saya idamkan?saya idamkan wedding sebagai satu medium untuk adik beradik dan saudara mara berhimpun...kawan2 bertemu dan anak2 murid ber'reunion'...alhamdulillah...

ramai sepupu2 umi dari penang turun...kawan2 sekolah rendah..dan tuisyen...terharu...











kawan2 sek menengah...~zizah!seronok finally jumpe zizah setelah sekian lama...rasa nak lompat2 tapi macam tak patut pulak...hehehehe...

kawan2 matrik...oh my!i miss every single of u....dak jue came all the way from segamat...thanx darl...


kawan2 upsi!suke..suke....sume yang diharapkan datang...datang memenuhi jemputan..thanx yana datang jauh dari kota tinggi...termasuk noi yang tengah sarat...heee~~~~~

anak2 ku sayang...ex student...yang sekarang sambong belajar di merata2...datang kenduri teacher!time kasih juta2!students simpang lima yang datang naik bas...auw..terharu...siyes...tak lupa anak2 jalan tiga yang cute itu...
rakan2 seperguruan...hehehe...from simpang lima...staff simpang lima ayng datang...drive sendiri dan naik bas...time kasih sangat2....akak2 di smk jalan tiga jugak....almost 80% sesi petang datang...cikgu2 pagi jugak...












dan semua2 yang mengahdiri dan menjayakan majlis saya...
terima kasih...

*going to make one entry as a n appreciation to my family*