~ my friends ~

Sunday, September 27, 2009

.: fokus..... :.

aiseh.....dah nak gerak balik sg besar sudah...wahwah...saye perlukan semangan utk mengajar ini...

chaiyok teacher wan!!!!

fokus...fokus...anak2 mu nak amek spm...

aite!!!!!

da....nti citer lg aite

Saturday, September 26, 2009

.: mari blajar wat tart nenas :.



hye...hye...
semalam x update plak...sebabnye...penat...

penat ape ek...

penat mark paper...eceh...

penat wat kuih..haha...dh raya pon wat kuih lg tau....rajin x saye?

n penat bergayut jugak...hehe....dgn otomen yg jauh di mate....tq yayang....

huhu....semalam mark paper sket...

pas2 pas lunch...dlm kul 3 tu umi ajak wat kuih tart...coz jem ade...n kuih tart yg wat b4 raya ari tuh dh abes...huhuhu...tu mmg kuih kegemaran kami sumer....

so sy n umi pon bertungkus lumus membuat kuih itu..kak ngah keje...so wat berdua je...from 3 pm till 7 pm...tada.....siap sudah....

ni gbr2 mase proses nk membuatnye...hehehe

bahan2nye........

utk tepungnye...
satu adunan nyer resipi

400g tepung gandum
satu bar buttercup
2 biji kuning telur
2 sudu tepung jagung
1 sudu susu tepung
garam sket
gula sket dlm satu sudu...

utk jemnye plak..
nenas..ikut la kome nak pakai brape biji...
blande kan nenas tu...
toskan airnye..sekadar aje
pas2 nak sukat gula utk jem nyer...
separuh drpd isi nenas(dah blande) tu...
katela isi nenas tu dpt 4 cawan...so, gula nyer 2 cawan gitu...
tp ikut kome la...nak manis cam ner...
masukkan nenas...masak2 sampai kering..
pas cam dh kering sket...br masukkan gula..
owh ye...jgn gatal2 nk letak minya plak...ini bukan msak lauk yer..
pas dah kering sket..leh masuk kan sunquick dlm 2 sudu ke..nk bg msm2 sket..

umi ku tercinta tgh menggaul2 menguli2 tepungnya....



ni adalah keje saye....menggetel jemnye...hehehe


p/s*dah nak balik sg besar....sungguh malassssss.......................

Friday, September 25, 2009

.: i've started on marking paper :.

hye...hye....

how's life?

nak tau x....sy dh start mark paper.....yeay to me!!!!!huhuhuhu

semalam sgt bz....from lunch hour till midnite...umah sy fenuh....fenuh la....


lunch hour tu kwn2 kak ngah dtg....
menu~~nasi tomato, ayam masak sambal, dalca, n ade laksa jugak

pas2 pas asar, sepupu umi dtg 3 buah kete...unexpected...tp diorg call b4 dtg...so ade la rezeki mereka sebab kami masak lebih...n sememangnye rezeki org berpuasa...ada rezeki buka puasa...mereka dah mula puasa enam....sy bila lg?huhu...sekarang sy tidak dibolehkan...insya Allah minggu depan nak start...yok kwn2...kita puasa enam =)

pas2 mlm pulak...dlm kul 11 wan chik n family dtg mkn2....alhamdulillah...abes makanan sume....masak lebih tp x de buang...tu yg kita mau =)

ari ni wat per?duduk rumah jer...sebab semalam dh sgt penat memasak n basuh pinggan sampai midnite...so ari ni bermalas2an aja di rumah....

tanda paper?owh tidak....mlm ni br mula...tp dh abes satu bundle...ade lg 3....hopefully b4 tdo ni abes lg satu bundle...

ni la scripts yg sy perlu tanda.......................
paper add math...trial spm.....


mulakan mission teacher wan!!!!!chaiyok!!!!!

antara yg dah selesai..paper 1 add math

the highest mark so far 72/80
haznida hashim 5 sc firdaus

setakat ni...erm...ado jer la...br abes tanda kelas 5m...sorg dpt 60+...yg lain average...ade gak yg terok....argh.....sgt merisaukan....target utk class ni...at least credit la for add math..

utk 5f plak...i really have high expectation on them...so far...result dak2 firdaus 45++...ade a few dpt 50++.....out of 80...okies la tu..as add mth kan killer subject...huhu...

k la...nak sambong mark paper...nti blog lg...

till nx post...da......

Thursday, September 24, 2009

.: kata hati x seiring kata di bibir :.

kata hati x seiring kata di bibir...

bole semalam ym bergenang air mataku..

yg pasti...kata2 terluah x sekata dgn kata di hati

tp..ego menjuarai hati...

akibatnye...sendiri yg makan hati...

tensen bile org lain sibok2 pasal personal life aku...

jd tensen sangat...

minta2 ade la rezeki tukar ke bangi...

x nk fikir sangat.....

x nak rungsingkan diri...

nak fikir pasal diri sendiri...

cukup2 la aku je berkorban...

tp x de yg hargai.....

malas nak mengharap....

takut kecewa.....

yg ptg aku happy...

dgn life aku sekarang....

perfect family...lovely friends...stable career...
alhamdulillah....i cudn't ask for more...
just dat...i pray that Allah will always be with me...bless me with Allah's blessing..give me n my beloved good health...so that we can pray and devote ourselves to Allah in good health...insya Allah.....

Wednesday, September 23, 2009

.: wanita di mata lelaki :.

forwarded email...
sumthing nice to share with all of u =)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan giler halaman rumah berselerak
>surat di peti pos tak berambil anak-anak tengah main korek-korek tanah
>kotor, baju compang camping, penuh dengan tanah dan kotoran rambut tak
>bersikat, tak bermandi, masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut ruang
>tamu lagi teruk berselerak lelaki itu melaung nama
>isterinya....sepi tiada jawapan masuk ke dapur sinki penuh dengan pinggan
>mangkuk tidak berbasuh periuk tidak bercuci mencari apa yang boleh dimakan
>tetapi tiada makanan yang dimasak masuk ke bilik air baju masih belum
>berbasuh apatah lagi berendam lelaki itu cemas mencari isterinya dia
>bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang
>membaca buku
>
>"awak sakit ke?"..tanya lelaki itu "tak lah", jawab isterinya
>ringkas
>"kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil
>meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.
>balas isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg
>mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah tidak
>sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja
>yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan
>kadang-kadang.....
>
>NAH,HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN
>SETIAP
>HARI"
>
>Best baca sampai abis!!!. It's true.
>
>To share..Dari Ilham seorang lelaki...
>
>"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus
>membebel,merengek atau mengilai seperti pontianak. Seburuk-buruk perangai
>wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan...
>
>"Ibu, ibu...engkau lah ratu hari ku....."
>
>Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak sekarang,tetapi
>when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak kena!
>Usahkan
>seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah tak
>bermakna. Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak
>HAPPINESS!!! Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around,
>for sure 24 hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt
>pooott,peettttt,boleh pecah eardrums. And if mak menjerit,boleh bergegar
>isi
>perut. Silap gaya, tingkap pun boleh tercabut... And if mak takde,
>BangZaiiiiii!!! MerdeKa!!! FreeDoMmmmmm!!! Can do whatever!!!
>Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah kawan, boleh
>Chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat talipon
>ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng solat!!
>
>But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
>kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadik
>sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada ketika itulah baru kita sedar
>bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah. Tanpa
>leteran itu, semunya seperti MATI...
>
>Without mum, hidup ni tak ada cabaran, not challenging, no suspense.Balik
>kul braper pun, takde orang nak membebel, takde orang
>nak pulas telinga. Our life graph becomes very the monotenous,
>then we realised, jari jemari mak yang suka cubit dah memiat telinga
>rupanya
>menjadikan hidup lebih bermakna.
>
>Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik
>telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti. Demikianlah
>besarnya
>erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our life!!
>
>
>Kau Isteri Ku....
>
>Bezanya antara ibu zaman dulu dengan ibu zaman skarang ... Ibu
>sekarang tidak mencubit atau memiat telinga anak-anak. Itu mungkin
>one of the reason why anak-anak tak berapa takut and at times, hanya
>memekakkan telinga setiap kali ibu memberi "ceramah percuma". Mungkin
>anak-anak tak terasa kehilangan or boleh jadi melompat keriangan bila ibu
>takde kat rumah (for instance if she's gone for a short holiday).
>Budak-budak sekarang ramai kawan,banyak caranya mereka mengisi waktu. They
>will go for movies, clubbing, or most to most lepak kat happening places..
>As for me is different,if my wife is not at home, rumah boleh jadik porak
>peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu pening. Pantang
>kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at times boleh membuat
>kepala berserabut.
>
>Kalau madame takde kat rumah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat
>apa
>yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental
>dah fizikal. Pendek kata,FreeeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia
>betul-betul pergi meaning "She's Gone", aku pulak terasa separuh mati.
>Sehari dua memanglah shiookkkk, no once shouting from the kitchen for help,
>no one to komen this and that, no one to criticise. Everything will be
>smooth...Tapi, masuk hari ketiga,i felt something is missing. Lebih-lebih
>lagi bila tuala mandi dah berbau 'assshheemmmm', tak tahu mana nak carik
>yang baru. Colgate gigi dah abis, tak tahu kat mana dia stock up. Air suam
>dah abis, malas nak boil... Masuk hari ke-4, rindu mula terasa.
>
>Eventhough kat office,ramai yang cun melecun, wajahnya yang dah ditatap
>sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak
>se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang ikhlas, forever melekat kat hati
>and sukar ada pengganti.
>
>Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV
>citer best pun jadik tak best. Nasik bungkus faberite jadik tak faberite.
>Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA.
>Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun ngan baju kotor,
>fresh sluar dalam pun dah abis utk dipakai. Toilet dah mula licin
>berdaki...lantai dahm berbelak, tak dimop...Every nite, very the lonely,
>baring atas katil nengok ceiling blindly... bila lonely gini, baru lah rasa
>benar kesepian.
>
>Jangan kata sebulan atau setahun.... belum seminggu isteri takde kat
>rumah,aku dah terasa separuh pengsan. Bila bersendirian begini,dan
>terasa malam begitu dingin, barulah kita sedar betapa pentingnya seorang
>wanita bernama isteri...So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau
>boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca
>paper. Apa ingat dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tubini kita,
>best fren kita, sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia
>masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!
>
>And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja
>rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang
>paling
>terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita.
>Dah
>ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah lagi... penat
>tau!!
>Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita... tak rela!!!
>So to all mums and wives out there... life will be meaningless without
>You mothers)....uuwaaaaaaaa!! sayangi la kaum perempuan krn tanpa
>Mereka anda kehilangan sesuatu,hargai mereka!!!!

Tuesday, September 22, 2009

.: pandu kereta mewah? :.

Renungkanlah sedalam-dalamnya. .……………..

gbr di atas....credit to iluvislam =)

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu
kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama.

Semua benda, pasti ada baik buruknya.
Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik. Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.
Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "


Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."


Rasullullah SAW juga bersabda yang bermaksud:
"Dunia adalah hiasan dan hiasan yang terbaik ialah memiliki isteri yang solehah."

lame dah ade article ni..td saje jalan2 kat email...tgk sent item...ternampak article ni...used to send it to someone..someone that used to have a place in my heart..but no more for now....
x igt nape send kat die...hehe...

elok juge terjumpe article ni....sebab emosi tgh x stabil...jiwa pon same...

ye....jodoh telah ditetapkan...bila sudah tiba masa kita, insya Allah rezeki pasti menjadi milik kita....as for now, berdoa..berdoa..berdoa.... =)

kita x kan tau siape jodoh kite sehingga tiba saat diijabkabulkan..
cume yg pasti...sy selalu berdoa agar dipertemukan dgn lelaki yg bisa memimpin, mendidik saya n anak2 kami nanti ke jalan yg diredhaiNya, menyayangi n menerima diri ini seadanya...insya Allah..

perempuan yg baik utk lelaki yg baik...
kalau nak lelaki yg baik, harus persiapkan diri utk menjadi utk menjadi wanita yg baik =)

p/s*ala......bile nak start tanda paper ni.....................sape nak tolong?


Monday, September 21, 2009

.: biru~turqoise :.


hye sumer...
selamat ari raye...
maaf zahir dan batin...

igt nak blog semalam tp gwe keletihan...kemengantokan...n sume ke-an yg berkenaan..hehe
dah masuk 2 syawal dah ari ni...
so...how's ur first day?
as for me...okies aje...celebrate bersame keluarga tercinta..

early2 morning mangun..sy sibok di dapur la..kletung..kletang....preparing breakfast for d family while they were ready to go to masjid besi =) saye?....hehe....biase la seorg perempuan...ade mase2nye kami tidak pergi ke masjid...adeh...hehe...

umi n adek2 sy gi masjid dlm kul 8...pas2 diorg gi kubur arwah abah... sementara tgu kepulangan tu..siap2 makanan n dpt phone call dr org itu..tq otomen sebab call sy..terharu di pagi raya..ape lg bergayut la kami..hehe..

pas diorg balik tu...b4 makan..kami bermaaf2an...part plg sadis...plg touching...mintak maaf kat umi..mintak halal makan minum...minta umi doakan kak long yer..pas2 umi cakap...umi doakan kak long dapat jodoh yg baik...cepat2 kawen...tgh touching ni...boleh adek2 ku di belakang sane gelak2kan ku bile dgr pasal kawen...tgh touching la...sabo je la...hehehehe...

pas2 turn kak ngan salam umi n kak longnyer...then nan salam umi, kak long n kak ngahnyer...

pas2 ape lg....bg duit raye moment =)


alamak lupe nak highlight semalam

1 syawal 1430H...20 september 2009..
adalah hari jadi adik ku yg tersayang....
wan rashiqah bt abdul rahim....


ni la kak ngah saye...comel kan?

n die sgt la hepi sebab bf die dtg mlm raye tu..from ijok tau...pas2 gi buka same2 dgn umi n kak ngah..suke la adek sy...senyum sampai ke telinga

okies...dah iklan...back to d story....ar...bagi2 duit raye moment...plg kaye adelah anen...adik bongsuku...sume bg duit raye kat die sebab umi bagi...kakak2 die dah keje....gumbira sungguh =)
kak ngah pon dpt juge dr saye n umi sebab adalah hari jadi die...huhu...sy je x dpt duit raye...wawawawa.....hehehe.....
pas2 makan2....cite la ms gi solat td...nan cite...kate jpe jason mraz....biar benar adek ku ini...rupe2nye...ade yg gi solat pkai cap ok...adoila...nak g masjid...pakai la proper sket...plus, it'a hari raya maaa........tolongla....


pas2 adekku cite....
imam kat masjid tu b4 start solat tu, die igt kan balik bacaan niat solat sunat aidilfitri..care nak solat...pas2 imam tu panggil mr abu bakar (dunno who is dis fella) dtg ke depan...mule2 igt kan nape...rupe2nye...translate niat bm tu bhs bangladesh...golak ajo..

okies la tu...sebab ade ramai org bangla kan..mmg cam tu pon tiap2 tahun..masjid kat putrajaya ni penuh org indon n org bangla..tp x pe la...diorg x dpt balik tempat diorg...same2 la raye kat sini...

pas abes sesi makan2 n bercerita...ape lg....amek gbr moment la...most fav moment =)
firstly....family pic....tahun ni theme kami ade la biru~turqoise..my fav clour!!! =)

erk....oldies pitcha..

tadaa..colour version....us...raya 2009


saye sungguh gembira..kak ngah wat muke plak..
sementara tgu nan setting camera nk amek gbr siblings


kak long..nan..kak ngah
siblingz~gaya bebas =)

kak long..umi..nan
di pangkin umi

kak long..umi..kak ngah~back to oldies
umi..kak ngah..nan
suke gbr ni..

i luv u mamita~pn sharifah rasidah bt syed a hamid



kami di celahan tumbuh2an..by anen



saye..n kak ngah juge di belakang sana



wan rafidah bt abdul rahim

sgt byk amek gbr..x upload sumer...nti leh check kat fs n fb saye yer...hehe...

pas amek gbr..makan2 lg...
pas zuhur gi umah amichen, aunty marziah br kuar hospital..operate ade cam ketumbuhan kat perut..alhamdulillah x de ape2....tp 6 minggu mc jugak..so...my dear aunty marziah..get well soon yer..gi umah amichen, bawak laksa, rendang kerang, nasi himpit n kuah kacang..nyumnyum..seronok cousins sy makan...

pas2 balik sampai umah dlm kul 7 lebih..

malam tu amiaman one whole family dtg raya umah..

kak nadia sampai dulu with abg lan n beautiful kids~qistina n rayyan

pas2 ami aman dtg with mak eno n kak naqiya...

sementara mama n papa qistina n rayyan makan2 di dlm umah...kami di luar umah..bermain2 bersama qis n rayyan yg comel n manja...
b4 diorg balik....amek gbr...tq kak naqiya for d pics...sangat suweeeeet =)

RAshiqah..RAfidah..RAyyan
3 adorable ra....hehehe
erm...qistina ade jugak walaopon npk belakang aje..

family pic..RAYA 2009
duduk atas kerusi..abg lan..umi..mak eno..amiaman
tak duduk atas kerusi..kak ngah n rayyan..kak nadia n qis..me..kak naqiya


pas2 mengemas2 moment la plak..

pas2 tdo la.....

hehehe

Saturday, September 19, 2009

.: masak2 manyak sangat :.

few minutes to september 20, 2009

tp kalo ikutkan td pas maghrib, dh kire mlm raye...

dah start takbir dah..

sedihnya dh abes bulan ramadhan..
semoga kite dipjgkan umur n dipertemukan bulan ramadhan tahun hadapan...insya Allah...

okies..ari ni...kami sumer spend satu ari masak2....ape yg kami masak?
MANYAK!!!!!!!!!!

kami masak...laksa+nasi himpit+kuah kacang+daging dendeng+rendang kerang...
manyak kan?
hehehe....umi sy suke masak....nti adik beradik umi sy nk dtg raya...

esok ar sy upload gbr2 makanan tu ek..hehe..

nak share resipi laksa n ayam dendeng tersebut..


laksa....
mule2 rebus ikan..pastu, perisi ikan tu..asingkan isi n tulang..
pas2 mulela proses blande bhn2 di atas..
blend isi ikan+bawang besar+belacan..oh ye..air rebusan ikan tu jgn buang..recycle, gune nak blande isi ikan tu..
pas dah blande tu, masuk kan dalam periuk,
pas2 blande tulang plak...ati2 mase nak tuang...tapis dulu..pas2 campur dgn isi ikan td yg dh blande td..
pas2 rebus je dlm periuk. masukkan cili boh secukup rase..ikut la tahap kepedasan..pas2 boh sket asam keping..jgn lupe garam..

daging dendeng....
bahan2~daging, bawang besar, cili kering, asam jawa
mule2 rebus daging tu...bg lembut....
pas2, goreng setiap bahan di atas.
goreng berasingan tau!
goreng daging, goreng bawang, goreng cili kering, goreng asam..
pas blande bawang n cili kering yg dh goreng td....
pas2, panskan minyak..masukkan campuran bawang n cili kering td....
tumis2.....pas2 perah asam jawa yg goreng td...letak garam n gula secukupnya..
pas2 masukkan daging yg dh goreng td....
kacau2 la...sampai kering...

senang kan...
simple jer...
tp nyumnyum...
menu wajib tiap tahun raye...hehe

di kesempatan ni,
saya...
WAN RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM
ingin mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN
kepada umi, adik2 ku, semua sedara mara dan rakan2 yang saya sayangi..
jika ada tersalah laku, terlepas kata,
mohon maaf
ikhlas dari dalam hati saya..
semoga AIDILFITRI kali ini menjadi kenangan terindah dlm hidup kita
dalam kite bergembira di aidilfitri,
jgn lupekan arwah2 yg telah meninggalkan kite..
sama2 kite mendoakan kesejahteraan arwah2 di sana..
no matter on the places u celebrate this aidilfitri,
as long as u have ur family with u,
then, appreciate every moment of it k!!!
sayang semuanyer...
kpd otomen yg jauh di mata jugak...
selamat ari raye..
semoga thn depan kite dpt raye same2 =)

.: esok ari raye :.

ari ni last puasa...
insya Allah esok 1 syawal 1430H

kejap jer rase....
pejam celik..pejam celik....dh seblan rupenye...
alhamdulillah...thn ni terawih x de skip(kecuali saat2 itu la...tp 2 kali terawih sdiri kat umah)
byk aku blaja bulan ramadhan ni...berjumpakah aku ramadhan thn depan?
Ya Allah, pjgkan lah usiaku supaya dipertemukan ramadhan pada tahun depan..
i love being in ramadhan month...
bulan yg plg aku suke...

n raye kali ni...masuk kali ke8 beraya tanpa arwah abah...
raye is not d same as before..
rindu sangat2.................
alamak nak nanges ni...
tahan...tahan...
bergenang da ni....
aduhai...
skrang aku dh keje tp arwah abah x sempat merase duit gaji ku..
alhamdulillah....aku harap aku x kan lupe sedekahkn al-fatihah kpd arwah abah...
aku nak arwah abah sentiasa mendapat hadiah al-fatihah drku....

dulu mase arwah abah ade..
mesti balik penang mlm2..hehe...aku la slalu dok depan...konon2 teman arwah abah drive...tp...tetdo jugak...tu la habit aku sampai skrang...kalo aku x drive...alamatnye mmg tdo la dlm kete...hehehehe
tp sejak arwah abah sakit, kitorg raya kat umah sdiri jer..
mule2 tu pelik la sket...org sume balik kg...kite raye kl...tp lame2...dh biase...x heran dah pon..
ala...sooner or later...ni la kg sy nk bw anak2 sy balik nti...
kg putrajaya...comel pe...hehehe...

so....tu la sebab aku sgt attach dgn umi...umi je yg aku ader...
i'll do anything just to make umi happy n smile..

insya Allah...i'll try my best to make my umi n my siblings happy..

.: salam aidilfitri ayahanda dan bonda :.

lagu raye baru yg sy maken suke....

salam aidilfitri ayahanda dan bonda
hujan feat raihan =)


Terkenang Di Ketika Itu
Ku Dimanja Dan Disayang Selalu
Apa Saja Kemahuan Diri
Akan Cuba Dipenuhi
Walau Hidup Dalam Kesukaran
Kau Kan Cuba Untuk Membahagiakan
Demi Anak-Anak Yang Tersayang
Kau Berdua Kan Berkorban
Tetapi Baru Kusedari
Tidak Mungkin Kan Terbalas Budi
Pengorbanan Mu Tiada Ternilai
Hanya Tuhan Kan Membalasnya
Salam Aidilfitri
Ayah Bonda Yang Dicintai
Maafkanlah Anakmu Ini
Kerna Belum Cukup Berbakti
Pabila Menjelang Lebaran
Baju Baru Kan Disediakan
Walau Mungkin Kami Tak Mengerti
Keperitan Saat Itu
Namun Wajahmu Terus Barcahaya
Oh Sucinya Kasih Sayang Itu
Di Bibir Mu Kan Menguntum Senyum
Andai Anakmu Bahagia
Salam Aidilfitri
Ayah Bonda Yang Dicintai
Maafkanlah Anakmu Ini
Kerna Belum Cukup Berbakti
Di Aidilfitri,Di Aidilfitri
suke...suke....suke sgt lagu ni....best banget

Friday, September 18, 2009

.: soklan add maths :.


saye udah balik umah...beraye di putrajaya =)

ari khamis b4 balik tu...x blajar pon kat sekolah...sebab ade majlis khatam quran...n anak2 ku ader last paper for trial..paper ku...add maths...killer subject kate dak2 ni...huhu....

so, sy jage exam ni...bersame2 akak ku...kak tura n ayahanda..ustaz rahim =)

boleh plak kan...jage paper sendiri...hehe..
jage paper tu sempat gak tanda paper english...tp banyaknye amek gbr dak2 ni...huhu...
i'll show u how they had o crack their head to answer add maths qs...
susah bebenor ke soklan ek...
biarkan gbr menceritakan segala2nya...

kamila cikgu2 add maths tingkatan 5....teacher wan n teacher tura..tq ustaz amek kan gbr.. =)

khusyuknyer jwb exam...fokus2......


cian nyer mamat....sampai pening jwb soklan add maths....go go chaiyok!!!!!

tp....KA tetap steady...dak laki yg depan sekali tu...mmg rilek jer jwb add maths....

susun paper...nak anta dah....muke lega jer masing2 ... yeay!!!!balik raye!!!!

hehehe....b4 balik...susun balik meja2 tu yer anak2 ku sayang......



bawah ni plak gbr2 kami mase majlis khatam quran...kami la cikgu2 yg gile glamer depan kamera...hehehehe

english department...teacher wan+teacher edzna+teacher falinda(ngantok ke kak)+teacher zana

fidahchomell+kak linda+kak zana+kak ita+kak anas+anis+damiah+edzna

Friday, September 11, 2009

.: tukar duit raya :.


dah anta borang tukar =)

x tau la dpt ke x...

kalo ade rezeki...alhamdulillah...
kalo x dpt..stay simpang lima lg la..tp nak cube lg thn depan...

insya Allah......

mule2 cam nak tukar ke...nak apply ker..

tp bile fkir balik...apply jer la...dok umah lg seronok..hehe...
n x kan susahkan ati otomen lg jugak...
hehehe....

ari ni nak g tukar duit raya dgn intan...n nak wat jem nanas kat umah kak zarina...

till nx post...

da...............

Thursday, September 10, 2009

.: berbuka puasa ramai2 :.


as promised...
i'm going to blog about iftar jamaie that we had yesterday...

berbuka puasa beramai2..teachers and students..

as i was on duty yesterday, so it's not a big deal to attend d ifta jamaie..hehe...ngelat kan?

x la...kalo x duty pon, i will try my best to attend...just like last year..i love d moment..suasana berbuka puasa beramai2...as for last year, it was quite sad coz only 4 female teachers attended d event..male teachers mmg la ramai =)


but..

for this year...alhamdulillah...sampai x cukup meja cikgu2 wanita yg dtg... I LIKE!!!!!
okies...d event started around 6.30 pm

started of by reciting yassin..leaded by ustaz md noor..

then, around 7.20 pm, bukak puasa la!!!!!hehe...mkn kurma n minum air suam...

pas2 solat maghrib =)

pas2 ape lagi..................MAKAN TIME!!!!!



oh...sebelum tu..amek gbr moment la...

me n edzna..sory edzna, gbr mate x npk..huhu




4 anak dare n sorg mak dare yg tinggi..

fidahchomell (saye npk gemok), kak anas, edzna, anis, damiyah

kitorg makn nasi beriyani..ade bubur lambuk..ade lauk ayam masak sambal, kurma daging, acar..mmg nyumnyum ar...tu yg sampai lupa nk capture gbr..hehe..ade juge puding kaler kuning n tembikai....mmg enjoy la..


pas mkn tu..lepak2 dgn edzna sementara tgu isyak..
pas2 isyak berjemaah n terawih leaded by ustaz rizalman =)
alhamdulillah...everything went on smoothly =)

.: dh leh wireless :.

yeay!!!!!

dh leh wireless kat skolah..

time kaseh to enchik hafiz yg comel kerana telah merawat laptop saye...

tp.................................

dgn bolehnye sy menggunakan wireless ni telah menyebkan saya lagha~berfoya2 ms waktu keje.......owh tidak...tp...boleh jugak tanda paper english dak2 ni...tp matenye manyak ke internet....sempat ym dgn otomen yg jauh di mata jugak
owh tidak.....kene ubah strategi ni...supaya sy lebih fokus pada kerja...tp....tarikan internet terlalu kuat...huhu...n skang ni pon...maseh waktu skolah...tp bz menaip dlm blog ini...huhuhuhu....

smlm g bukak pose beramai2 di asrama smkasl...

tot of blogging bout that..

tgk la...esok ke...skang ni nk siapkan lesson plan...esok kene anta kat pn fatimah bt abdullah =)

Monday, September 7, 2009

.: upsr..... :.

ari ni cuti nuzul quran...
baru balik dgr tazkirah...
nak cite...tp nak siap2 balik sg besar sudah...
insya Allah...kalo ade mase...n my laptop is already fixed by mr hafiz...
i'm going to blog n share bout what i've listened to k...

take care sumer...

oh yer...

to my beloved cousins...

syed abdul hariz
n
muhammad luqman mustaqim

all d best for ur upsr yer..

Sunday, September 6, 2009

.: al-quran itu penawar :.

since yesterday, i wasn't in d mood..dunno...rase x tenteram...rase cam..cam ne eh...susah nk cakap...tu yg online sampai kul3 pg...tp merapu ejr la....ntahape2ntah aku wat...ati x tenteram la senang cite...

pgnyer..pas subuh, tros tdo, x ngaji pon...ngantok sgt...tu la sape soh tdo lewat..

tp...pas mangun, solat sunat dhuha, tros ngaji...ya Allah, x tergambar ketenangan tu...rase hilang sume masalah...yg x tenteram2 b4 ni...tibe hilang...rase ringan kepala...alhamdulillah...betul lah al-quran itu penawar..x pyh nk g mane...bacalah al-quran...insya Allah...

al-quran tu kan kalamullah =)

rase kene plak..esok insya Allah, kite akan sambut nuzul quran..hari penurunan al-quran..
yg bestnyer adelah cuti...hehe..x semua negeri cuti okies...n disebabkan sy ni bekerja di selangor, maka sy pon bercuti..

al-quran..diutuskan kpd Rasulullah s.a.w..utk diamalkn oleh umatnya..bace..bkan sekadar bace...b4 ni saye pon kalo bace...bace jer la..kdg2 tajwid ke mana..ape ke mana...skang ni...alhamdulillah...ngaji dgn umi...dh byk betulkan kesalahan tajwid..n sekarang cube utk lebih memahami n menghayati untuk diamalkan...insya Allah...

sy amek kesempatan ni, nak ajak readers sume..utk baca al-quran...to my sisters n brothers..bacelah al-quran..ade ketenangan di situ jika kite betul2 menghayati...jgn biarkan al-quran kite terbiar..x bersentuh...jadikan amaln utk mengaji..membaca al-quran =)



~secebis ingatan utk dikongsi bersama~

.: tmn padu permai :.

cantek makanan buka puasa kami pada hari khamis yg lalu..menynyer ialah ikan bawal msk sweet sour n sayur goreng..n ikan belah belakang...nyumnyum tau





hehe...amek kesempatan ni nak citer psal housemate sy di tmn padu permai, sg besar sane =)

kami tinggal ber3 saye..nomi..n kak ros...dulu ade shila..tp shila dh pindah gombak....die dh kawen pon bulan 7 ari tuh...x lame lg kak ros plak akwen..raye ni...tinggal saye n nomi yg x kawen lg..kak ros cekgu jugak..ngajar kat sek men keb sri bedena (SSB)..cikgu seni tuh...pandai lukis tau...

pas2 nomi plak ar....die ni reporter okies...reporter sinar harin...mule2 cam eh...boleh ke...pas2 mmg suke ar...kwn dgn die ni...gile2 ajer...kdg2 ikut nomi g program...carik2 story...to me, her job is very interesting..gotta meet with many ppl...many types of ppl tau...best sgt2...bile ikut die gi keje...sy pon leh kenal ramai org jugak...sronok2...sila yg dh kawen tuh, keje penerangan...hehe....

ni gbr kitorg gi kawen sila kat wisma sejarah =)



.: duit beli jajan :.

erm...ari tu ade sorg kwn aku cite pasal kwn die yg cam berat nak bg duit kat mak die..pas2 cam sorok2 gaji yg die dpt..x nk bgtau mak die..die ty aku cm ne nk nasihat kwn die tu..erm..serba salah dibuatnye..nk ckp lebey2 kawan..kang x bertegur sapa plak...erm...i know dis is a personal thing..but here i just want to share my view..as a child who has a mother. n the mother has sacrificed a lot for her n her siblings..mmg a mother won't ask from her children to give money, but to me, it's more to our resposibility as a child.. come on..ur parents has sacrificed a lot for u. n trust they have spent moooooooore for u...more than u expect.. n u'll never can repay them..

n balik umah cuti ni, i was so surprised when my sister told me that someone we really know...i mean..really2 know..die x bg duit gaji die kat mak die..mmg la mak die keje...umi saye pon ade pencen ok...tp...bagi lah sikit...at least merase parents kite duit gaji kite..x banyak, bagi la sikit..as a token of appreciation..tanda kite igt kat die bile kite dh keje..dh pegang duit sdiri..

ntah lah...nk cakap lebey2..kang ade yg terase ati..tp nasihat sy...x luak nyer duit u kalo bg kat parents kite..x kemana pon duit tu...mak kite sdiri kan..mak kite yg melahirkan kite, menyusukan kite, menjaga kite, membesarkan kite, bg kite duit g sekolah..duit tu kite wat beli jajan la..ape2 la..bg kite duit beli baju...n u guess they r still spending for us rite?..so, apelah salahnye kalo kite kongsi ape yg kite ade tu dgn mak kite..insya Allah, murah rezeki kalo tlg ibubapa..

peringatan utk sume termasuk empunya diri~saye la tuh =)

Saturday, September 5, 2009

.: di sekolah...kami menuntut ilmu... :.

menulis, membaca, mengira...
dengan bantuan guru...
lalalalala.......

huhu~~tetibe teringat plak lagu ni...still remember performing it 2gether with d rest of 3 raya'93...mase sek ren tu...sek keb ampang di hatiku...i miss all of my frens back then...

erm...now i'm going to tell about my school...erm...actually my workplace...hehe...name pon cekgu kan =)..erm...smka simpang lima...it has been...almost two years here...diam x diam...honestly, i'm sooo thankful to Allah that i'm posted here..it's a very good school...sek agama kan...so...u can expect very good students here..plus, they are selected students..trust me, it's hard for me to face problems faced by my teacher friends who are posted to other daily school...my school is a boarding school.as i'm single, i'm a warden..hahaha...nanges seh mule2 kene tau jd warden. dah la x penah dok asrama sekolah. still new to the place. but, after a few months, alhamdulillah, i'm beginning to love this responsibility. at least i'm occupied whenever i'm not going back to putrajaya. n being a warden, makes me closer to the students, got to know their behaviour, n i hv a benefit there, they are more open to share stories with me. it's an advantage coz..if there's any problem, i'm among d first to know. oh ye...i'm also d mother.. as they wished happy mother's day to me...ye lah anak2 ku...

erm...bout the teachers, alhamdulillah, i have very good n nice colleagues there...esp my mentor, kak tura n kak zu..n my close sister there, kak zarina n new sisters, edzna n intan..ni la atr cikgu2 yg close dgn aku kat sekolah..actually dgn sume pon aku masuk...with my gila2 punyer perangai ni..diorg lyn kan aje...hehe...

n now, my beloved students, d form 5 r struggling for their spm trial..saye sgt risau...takut sgt...paper english dh lepas...add math plak will b on the last day...sgt merisaukan..apekah mereka boleh jawab soklan nti..huhu...sentiasa risau...anak2 ku... 5ds+5f+5m n also 5n walaopun x ajar tahun ni...teacher always pray 4 ur success...

mau blajar rajin2 ya anak2 ku...hehe...

kat sekolah ni, byk yg aku belajar. memperbaiki kelemahan diri..teruatam dalam hak2 agama\. betul lah kan..setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya..mule2 posting sane, mmg nanges, nape? sebab jauh n dah membayangkan posting dkat2 putrajaya..pas2 bile tau dpt sane, mau x nanges..huhu...tp sekarang ni...bersyukur sgt2 sebab posting sane..well, x kenal, maka x cinta..hehehe....

pagi2 b4 start p&p, mengaji dulu satu muka surat. akan ade sorg exco badar akan bacekan.. pas2 ade tazkirah, pas2 doa, baru p&p start...sejuk je rase..everytime masuk class, mesti bace doa dulu..mohon keberkatan.. pas2 kalo kat asrama, b4 tdo, ngaji dulu, bace ayat kursi, pas2 doa...alhamdulillah...aku suke sgt dgn culture ni..sejuk je rase. students ku sume pndai ngaji, sedap ngajinye dengan tarannum bagai. plg suke dgr rayid ngesan n hizami ngaji..mendayu je rase..proud of u my boys =)

erm..nti la..nak wat satu entry cite pasal anak2 ku plak...mcm2 perangai..wat akus senyum sendiri jer..i'm so attached to d form 5 studnts as they r my first babies...