~ my friends ~

Thursday, May 20, 2010

.: tentang aku :.

kehidupan lebih teratur dan lebih sempurna bila duduk di rumah......


kenapa?
sebab dah masuk 3 minggu dapat pindah duduk rumah..rasa lebih seronok..rutin lebih teratur..jadual makan lebih sempurna..kehidupan lebih baik la...but the best thing is dapat duduk dgn family..itu yang terbaik..

duduk rumah ni, rutin harian ialah bangun pagi, pas subuh, baca mathurat..pastu baca dzul jalali wal ikram 1085 kali..mathurat..lame sangat2 x amalkan..dulu selalu baca..tapi lepas tu..on and off..kadang2 tak teringat langsung..tapi Alhamdulillah...Allah itu Maha Besar..diturunkan sedikit ujian untuk mendekatkan kita kepadaNya..ya..ujian yang Allah turunkan itu sebenarnya peringatan kepadaku yang sering lalai dan alpa dalam mengingatiNya..aku akui, aku bukanlah hambaNya yang baik..banyak sangat dosa dan kesilapan yang aku lakukan..sama ada sengaja atau tidak sengaja..sangat2 banyak..tak terhitung..banyak sangat yang terbabas..akibat termakan bisikan Syaitan dan tidak berjaya mengawal diri..


walaupun aku tertanya2 kenapa aku yang diberikan ujian seperti itu..lama kelamaan aku sedar..itu semua peringatan untuk aku sebelum aku tersasar lebih jauh dari mengingatiNya..walaupun kesan kejadian itu masih bermain dalam ingatan..Alhamdulillah aku sudah semakin melupakan sedikit demi sedikit..aku selalu berdoa agar diberi kekuatan dan keyakinan untuk meneruskan kehidupan dan melupakan kisah hitam itu..Alhamdulillah..Allah tolong aku...


apa yang aku harapkan adalah selepas ini ada sinar kebahagiaan untuk aku setelah ujian yang datang....
apa yang paling aku pelajari daripada kejadian tersebut ialah..

KITA MERANCANG, 
TETAPI ALLAH PERANCANG YANG TERBAIK...


ye la..siapa sangkan aku akan berpindah dengan cara begini dan aku pasti tiada siapa yang menyangka aku akan berpindah dengan cepat macam ini..tapi itulah..Allah telah Merancang semua untuk hambaNya..


Yakinlah setiap yang berlaku adalah ketentuan Allah....
itu yang aku cuba sematkan dan itu yang aku sering yakinkan diri aku agar bangun dan kembali kuat seperti dulu....

Wednesday, May 19, 2010

.: new school..brand new me :.

my oh my.....
ye...saya tahu..sangat2 lama saya x update blog..sejak bersekolah ni..penuh sangat2...bangun pagi2 solat subuh..kadang2 tdo balik..pastu bangun, siapkan makan tengah hari..masak2 apa2 yang patut..kalo isnin-khamis selalunye menu simple je..tapi kalau jumaat at least nasi tomato la..hehe..kata ngajar petang..


ok...it has been two weeks since my transfer to smk jalan 3..frankly writing over here...i still miss simpang 5..seriously..the kids, the colleagues..the staff..oh my...saya rindu simpang lima..


the only best thing about my transfer is......


I CAN HAPPILY SMILE WHENEVER THINKING OF I'M COMING BACK TO MY H0ME SWEET HOME AFTER THE TIREDNESS THAT I GET FROM WORK....


ha......memang best la sebab dapat duduk rumah sendiri..makan pon agak sempurna..betul time lunch nyer..time dinner nyer...paling best sebab  tak perlu pening2 nak fikir keluar makan kat mane...hehehe..

about the school...mayb i'm still too attached to my first school..where i am sooooo used to the environment and the culture, i hardly make myself adapting to the new people and new surroundings..i miss the quietness that i get from simpang 5 and definitely hardly having the quietness here...actually it's quite ok..but it just that, i am used to the quietness..that's all..

u can ask my students, i think my voice back in simpang 5 is loud enough to be heard from the neighbour class...but in my new school, with the same volume.............'cikgu, saya tak dengar la suara cikgu'..and as the result, i'm having a sore throat after only my second week there (but my first week of teaching)...so?

ok...i need time i guess..

and being able to transfer to a school where they have zero idea idea of who i am..i can create the new brand of me...

'cikgu baru tu garang la...'

erk...there are students complaining to the teachers there that i am garang..i mean, i have to..because if i'm not 'garang', then they won't keep their mouth shut and they won;t listen to what i'm saying..

the students are different, so the approach is different too..no more the sweet of me..the nice me ( not yet ), only the strict of me u'll see at least for now...as i need to gain the respect from the students..but there's on student thanking me of my stricness
'teacher, thanx for controlling the class and 
we're all able to learn'

i guess..my strictness work =)

i remember this one incident where a boy asked me whether i'm a practical teacher or not..and when i told him, i'm not a practical teacher, not even a new posting teacher and this school is my second school, the way they looked at me is different..so, what i'm trying to stress here is they are having different perception on u are a new teacher or u are already a teacher...hahaha...gotcha...nak mainkan aku la tuh...

erm....as for now, my colleagues are okay but definitely need more time to blossom the relationship..
i need time to feel the school, how i felt with simpang 5 before...i just need time... =)

actually i'm kinda made myself ready as i make me having the idea of...

sedih duduk jauh dari umi, kene duduk sendiri, tapi dapat sekolah yang baik..budak2 yang pandai...kawan2 yang best n penyayang...

bila dapat pindah duduk rumah nanti, kene biasakan diri dengan suasana yang lain..budak2 yang tak sama dengan sekolah lama..tapi gembira sebab dapat duduk rumah...

saya membiasakan diri dengan situasi ini..

ape2 pon, saya bersyukur kerana Allah membuka peluang saya untuk berpindah dan duduk dengan umi n faimly saya..dan saya tak perlu lagi memikirkan nak makan mana malam ni? dan tak perlu bersiap2 kemas barang untuk balik putrajaya...hehehe...those were my routine back in sg besar...hehehe

Monday, May 10, 2010

i

miss

him

=(

Sunday, May 9, 2010

.: m.o.t.h.e.r's d.a.y :.

hari ini adalah mother's day..ok..walaupon dah lewat malam..n i know i am late to write this post..but..hey, to celebrate our mother is not only on the mother's day...everyday should be the mother's day right?hehehe

ok..yes..i know that i've promised to write bout my last day n d daysss that i've spent so far in my new school..but since today is mother's day..i'm taking this opportunity to write about my umi...

tadaa....
ini lah umi saya...
pn sharifah rasidah bt syed a hamid....
anak ke 4 dari 9 beradik....
bekas pegawai kerajaan di jabatan perangkaan..
dilahirkan pada 20 july 1951..

saya sangat sayangkan umi saya...
i'll do anything for my umi...
most of my friends..they know how close i am to my umi...
n betapa manjanya saya dengan umi saya...
in fact, students saya pon kata saya anak manja umi saya...
haruslah!

boleh dikatakan antara adik beradik yang lain, 
saya yang selalu macam2..
ye..saya terima sebagai ujian yang telah ditetapkan...
tp dalam macam2 tu, umi yang byk berkorban,,
mase umur 6 tahun, lemas di kelantan, umi yang jaga kat hospital...
pastu masa form 3, operation apendiks..
cuti 2 minggu...umi jugak yg jaga...
masa ni arwah abah ada lagi...
pastu macam2 yang umi uruskan pasal saya...
dengan kes terbaru ni, umi yang banyak tenangkan saya...
kalau  x da umi, saya x tau macam mana saya mampu utk lalui benda2 yg saya dah lalui..

umi is also a good wife..
trust me..
she is...
masa arwah abah operate jantung, msa tu saya darjah 6, tgu result upsr,
umi jaga arwah abah..dengan  kami kecik2 lagi....
pastu arwah abah kene strok masa saya form 4, umi jaga...
ulang alik hospital ke rumah..
masa tu dok ampang, ulang alik ke hkl...
pastu lepas saya abes spm, arwah abah kene strok lagi, kali ini bed-ridden...
sebab kene strok kali ke2...
masa ni la saya betul2 kagum dengan  umi....
dengan kekuatan dan ketabahan umi sebagai seorang isteri dan seorang umi...
masa tu saya dah abes spm, boleh tlg umi jaga arwah abah...

di kala saya susah, umi sentiasa di sisi...
memberi semangat dan motivasi...
sentiasa menemani dan berkorban...

dan alhamdulillah, saya n adik2 dah bekerja...
kami dah mampu berkongsi apa yang kami peroleh dengan umi...
walaopon x sempat dengan arwah abah,
al-fatihah sentiasa mengiringimu...

umi...
u r the queen of my heart...
i luv u sooooooooo much.......
i'll do anything....anything just to make u happy...
i promise to take care of u till my last breath...

i am glad that u r mine =)




happy mother's day....







Friday, May 7, 2010

.; new school :.

ye...sangat2 lame x update blog..
minggu lepas tak dapat update sebab stay sungai besar untuk mengemas rumah dan juga barang2 di sekolah....dan juga spend time bersama2 teman2 dan anak2 di sana...

yup...last week was my  final week there as i've got my transfer to a school nearer to my home..
i'm happy yet sad leaving the kids..n the kids really made me cry on my last day...aiseh~~~

all the classes that i taught..5 naim, 5 ma'awa n 5 ds...not forgetting 5 firdaus(even teacher didn't get the chance to teach u but i know..all of u are wonderful kids!)..each of the classes invited me in to be spend time with them personally..to share the advices and experiences..n they really2 made me cry...oh....ye..saya nanges...

percayalah....ada hikmah atas setiap aturan yang Allah ciptakan..


erm...malam ni sambong lg la..nak gi makan...

i'm going to share bout my last day n d dayssssss that i've spent do far in my new school!