~ my friends ~

Saturday, July 28, 2012

.: say no to negative things! :.

sedar tak sedar dah seminggu kita berpuasa..
cepat kan masa berlalu...
azam puasa tahun ni adalah nak hilangkan semua yang menyebabkan titik hitam di dalam hati seperti sifat cemburu, iri hati, sakit hati, buruk sangka n all the negative things that will blackened the heart. 
susah rupanya yer..
heeee....harap2 usaha ni berjaya...
puasa ni juga berazam to not to talk bad about people..
saya rasa saya nak berpegang pada prinsip kalau dia boleh mengata dia kepada saya, tak mustahil die boleh berkata tentang saya kepada orang lain...tak gitu?
itu pon dah buruk sangka kan...aish...susahnya...
so, moral of the story lepas ni kalau ada siapa2 yang nak mengata ke apa ke especially pasal 'kakak', i tink i wano to stop commenting and just smile...
harap2 mampu untuk berbuat demikian...
insya Allah =)

Thursday, July 26, 2012

.: come back....munkin? :.

wah....baca balik post2 lama...rindu la pula kat blog ni...blog ni dah banyak jadi tempat saya menulis..dari zaman belajar..kerja, belum kawen n sampai dah kawen...n now dah jadi mak orang kot..
*terasa diri ini tua*
rindunya nak menulis lagi..bukan tak ada masa cume amat jarang buka blog..hee....erm...shud i start back my writing?heee...

still not too late for me to wish you..yes you!yup...you, the one who reads this post
SELAMAT BERPUASA
semoga bulan puasa ini akan menjadikan kita semua insna yang lebih baik di sisiNya dan semoga kita semua dapat meningkatkan amal ibadat.
Sebelum puasa hari tu, to be exact, 2 hari sebelum berpuasa, my student passed away due to accident. rasa macam mimpi, nampak arwah lalu sebelah kereta the day befor. then pegi sekolah the next day, dapat berita kemalangan arwah dan alam masa 10 minit lepas dengar berita itu, dapat pula cerita arwah dah tak ada. petang tu lepas balik sekolah pegi ziarah rumah arwah. sedih, sayu tengok mamanya. naluri ibu saya tersentuh. kehilangan anak yang dikandung 9 bulan dan dijaga, hilang sekelip mata.
dah sampai masa. kita sebagai hambaNya harus redha. 
tapi, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul

semoga allahyarham muhammad syahmi syafiq b mod syukri ditempatkan bersama orang2 yang beriman...insya Allah