~ my friends ~

Monday, June 28, 2010

.: happy dad's day :.

yesterday was father's day..we went visited abah..at first i wasn't warned that yesterday was father's day...but then after going inside vios and tuning the radio, the dj was babbling about father's day..oh..it's father's day...n visited abah yesterday was the right thing we did...

i miss abah.

i do...really2 do...soooo much...

as i'm heading to the day...i just miss him more..

n i feel like blogging about my abah...

i've written about ummi...so as we celebrated father's day...it's now about arwah abah...

coudn't recall when was this pic taken...tp sumwhere 1989 kot..coz mannan is still a baby..hehehe

this is my family..n will always be mine..

my abah's name is ABDUL RAHIM BIN ABD MAJID..suit the meaning of his name..yang penyayang...
HE IS..ask anybody who has experienced being with him, will definitely agree..DEFINITELY!

arwah abah lahir di Perak..first of two siblings..had his primary n secondary in pennag...then furthered to maktab perguruan..yes...he was a teacher...i am too..he is my inspiration =)

after he got married to my ummi, he got an offer to work in office~kementerian pendidikan ( at that time ).. ni lah yg dinamakan rezeki...arwah abah bermula dari bawah..seorang guru biasa..ditawarkan bekerja di pejabat menjadi dan sedikit demi sedikit arwah abah mendaki dan berjaya menjadi seorang yang disegani di pejabatnya..

arwah abah semasa hayatnya selain bertugas di kementerian pendidikan, kadang2 out-station untuk motivate orang...ye..arwah abah adalah seorang motivator jugak...now, i know, from where that i got this talkative gene =)...ye...saya pon kadang2 suke bagi tazkirah kat students saya..suke bercerita...bagi semangat kat anak2 saya tu...n my abah is a very talented n good motivator...n i am proud of that!

teringat satu incident, dah lame dah..masa dok kat ampang lagi...weekend mesti kitorang makan luar...pastu pegi la makan kat satu kedai makan ni...makan punya makan...western la pulak...time nak bayar, arwah abah pergi la nak bayar...tibe2 encik tokey kedai tu kate tak payah bayar sebab arwah adalah cikgu dia...tapi kitorang makan sangat banyak kot...tapi dia insist nak belanja kami satu family..alhamdulillah..i bet ar wah is a good teacher..sebab students ingat arwah abah walaupun dah lame tak mengajar...

arwah abah is the most sporting dad in the world..the best!arwah abah jenis tak berkira...suka tolong orang...baik hati dan yang paling penting masa arwah abah ada dulu, kalau kitorang wat kenduri, mesti arwah abah yang jadi imam n lead baca yassin n doa...best kan...

sebut pasal baik hati..ingat dulu arwah abah ada tolong adik beradik ni bayar duit bas diorang sebab diorang susah...abah tak xakap but i remembered once arwah abah minta tolong bayar duit bas kat pakcik bas, tapi bukan nama kitorang adik beradik..nama orang lain...bangga nya memiliki arwah abah sebagai abah saya =)

walaupun arwah abah dah kene strok seklai masa saya form 4..tahun 2000..tapai abah kuat semangat..kejap je dah boleh jalan n naiktangga..sampai gambar arwah abah diambil untuk dijadikan contoh...pernah sekali tu pergi hospital serdang n nampak poster tu....n terus sedih bile tgk poster tu....i miss u=(

tapi Allah lebih menyayangi abah...sekuat mana pon sayang kami pada abah...tak mampu melawan kuatan kasih sayang Allah kepada ciptaanNya...arwah abah pergi buat selama2nya pada 12 sept 2002..dah hampir 8 tahun...as i'm counting days...i just miss him more =)

arwah abah pergi malam jumaat bulan rejab..dalam keadaan tenang...tapi sedih sangat sebab tak ada sorang pon anatar kami yang sempat mengadap...sedar2 dalam pukul 10.30...umi nak bagi makan, tgk abah dah tak bernafas...saya ade je dekat meja tapi tak perasan pon...sedih...tapi kami redha...dan petang tu saya sempat bersihkan arwah abah...dan tergerak hati untuk bisik kat telinga arwah abah minta maaf...tiba2 je...rupa2nya abah nak pergi malam tu...tanpa sempat sesiap pun mengadap...

abah...kak long miss u so much

patut publish mase father's day...tp bz pulak...

Wednesday, June 9, 2010

.: rasa lebih tenang :.

rasa lebih tenang....
belajar untuk bersyukur dengan nikmat yang Allah beri...
jangan cemburu dengan mereka yang lebih dari kita, 
bandingkan dengan mereka yang kurang bernasib baik jika dibandingkan dengan kita...
kita akan bersyukur...
sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...
setiap rezeki dan ketentuan, Allah dah tetapkan dari azali lagi....

sebagai manusia biasa, kita tak lari dari perasaan cemburu..
saya pun sama...
tapi tu la...kita tak sedar...kite mencemburui insan lain...
dalam diam, ada insan lain yang cemburukan kita...
maknanya, kita pun punya keistimewaan...
setiap dari kita ada keistimewaan tersendiri..
percayalah pada diri sendiri....

2, 3 ari ni hati berbolak balik...
macam2 yang bermain di fikiran...
ya Allah...ape yang bermain di fikiran...
fikir benda yang tak patut berada dalam fikiran...

Alhamdulillah...tadi rasa lebih tenang...
yang penting belajar untuk mensyukuri nikmat yang Allah berikan..
yakinlah pada rezeki Allah =)







 

Sunday, June 6, 2010

.: cuti sekolah! i like! :.

yeah!!!!cuti sekolah...sesuatu yang dinanti2kan...bukan sahaja oleh pelajar2 nya..cikgu2 jugak..(saya la tu)..
saya memenag excited kalau cutisekolah (walaupun sekarang sudah duduk di rumah dan tidak lagi merantau)..
macam mimpi sebenarnya bila memikirkan..tapi..itulah kuasa Allah..rahsia Allah yang kita tidak tahu...rezeki yang Allah sudah tetapkan untuk kita..hanya tunggu masa sahaja untuk kita mengetahuinya..bila ia terjadi...

lama sangat2 rasanya tidak mengusik blog ni..sibuk?pura2 je..hehehe...tak la..bila balik sekolah, kadang2 tusyen..jd agak penat..kalau buka pon, sekadar menjenguk fb kalau ada ape2 cerita terkini..

cutisekolah ni ramai sangat orang kawen..since last week sebenarnya..ye la..last week kan long weekend..jumaat cuti..ramai juga yang melangsungkan perkahwinan masa tu..time cuti sekolah ni..lagi la..tiap2 minggu ada jemputan..yang mana dekat dan sempat, insya Allah sampaila..kalau tidak..saya mendoakan yang terbaik buat semua..terima kasih atas jemputan..erm..bila bercakap pasal kahwin ni..ia adalah JODOH yang ditetapkan oleh Allah..siapa pasangan kita..macam mana orang nya..duduk mana..kerja apa..semua telah tertulis..

tak dinafikan, pada usia yang dah melebihi suku abad ni, ramai yang bertanya..bilakah lagi?masa belum bertunang lagi la sering ditanya..ni bila dah bertunang..kurang sikit..tapi ada jugak..ar..bila nak langsung...insya Allah jika semua berjalan lancar..tunggulah kad jemputan ye =)

sebagai manusia biasa, kita tidak dapat lari dari persoalan ini, tertany2..siapakah jodoh kita..bila agaknya jodoh kita akan sampai..setiap manusia telah ditentukan rezeki masing2...
contohnya minggu lepas pergi ke perkahwinan jiran kasa di presint 8..boleh dikatakan naka2 mak cik zah ringa jodoh nye..2 tahun lepas baru wat kenduri..tahun ni alhamdulillah..ada rezeki..tahun depan insya Allah ada lagi seperti yang di announce kan masa marhaban..rezeki kan..anak2nya semua ringan jodoh..sesetengah pula..lambat sedikit..ada jodohnya, cuma belum masanya..bila tiba masa..ha...berdua la kita =)

semalam ikut umi pergi marhaban(owh..i love marhaban..rase macam nak join full time pulak!)..
sampai2 ngam2 baru nak akad..so, sempat dengar khutbah sebelum akad itu, kadi tu bagi khutbah tentang kehidupan bersuami isteri..rupa yang cantik bukanlah ukuran kebahagiaan rumahtangga..wang ringgit juga bukan ukuran...kadang2 harta melimpah ruah tapi kalau bukan rezeki, rumahtangga terputus di tengah jalan..ini yang paling saya risaukan..( ya Allah, minta dijauhkan...amin )..yang penting keimanan kita..kekuatan dan sifat SABAR dalam menghadapi masalah rumahtangga...ini yang saya cuba sematkan..banyak juga yang dipelajari..walaupon kadang2 terdetik sedikit rasa..membandingkan dengan orang lain...tapi sekarang ini cuba belajar untuk menerima dan redha dengan ketentuan yang telah ditetapkan..yang peling penting, belajar untuk menerima pasangan seadanya dan menyayangi pasangan kita seikhlas hati...

dugaan berunang...dalam tempoh hampir 3 bulan bertunang..terlalu banyak dugaan dan ujian..kalau tak kuat iman..lain jugak jadinya...jadi, saya amat2 perlu belajar bersabar..dan terima kasih kepada encik tunang kerana sangat2 bersabar dengan saya...selalu berdoa agar ditetapkan hati dan perasaan dan diberikan sifat bersyukur dan bersabar dalam semua keadaan..setiap yang Allah berikan ada sebabnya..apa yang perlu didoakan adalah supaya ditetapkan iman..ditetapkan hati..dan terbuka pintu rezeki..dan permudahkan segala urusan...

rahsia JODOH yang kita tidak tahu...bila..dengan siapa...di mana...yang penting terus berdoa..berdoa..dan berdoa..kalau tiada jodoh di dunia ini, insya Allah, Allah menjanjikan sesuatu yang lebih untuk kita di SANA nanti =)

usaha...
dulu saya tidak pernah memikirkan tentang berumahtangga ini..sehingga ada ahli keluarga yang risau...mak eno pernah bercakap..kita perlu berusaha untuk jodoh...barulah jodoh datang...usaha?berdoa...persiapkan diri dengan ilmu..dan yang paling penting..jangan mencari seseorang yang sempurna kalau kita sendiri banyak kekurangan...ye...tiada siapa yang sempurna di dunia ini...yang penting cari yang boleh membimbing kita dan menerima kita dan family kita seadanya..ya..itulah doa saya sedari dulu..agar dipertemukan jodoh dengan insan yang beriman, bertanggungjawab, penyayang dan menerima diri ini dan keluarga seadanya...insya Allah

untuk saya dan juga teman2...
i've read a very beautiful article about jodoh..n would really like to share with all of you...
.: pandu kereta mewah:.


~ya Allah permudahkanlah urusan pernikahanku~