~ my friends ~

Saturday, September 29, 2012

imamku

Wednesday, September 26, 2012

Gambar alya n baba alya potong kek masa birthday baba alya :-)

Sent from my Sony Ericsson Xperia neo V

Friday, September 14, 2012

.: bukan tak mampu, tapi tak mahu :.

hye ^_^

baru2 ni sekolah tenpat saya mengajar smkj3 ada membuat satu program iaitu bacathon di mana murid2 dan guru2 perlu menjalankan kutipan bagi mengumpul dana untuk upgrade library dan juga beberapa tenpat di sekolah yang perlu diupgrade.

jadinya setelah lebih sebulan, minggu ni adalah penamat untuk program tersebut dan murid2 perlu memulangkan kembali kad bacathon bersama hasil kutipan.

*nak cerita pasal hasil kutipan sebenarnya*

sedih. kecewa. itu 2 perasaan yang berada dalam diri saya. percaya tak kalau saya kata ada murid yang hanya mengumpul rm8 sedangkan ibunya mempunyai sebuat restoran yang juga menguruskan katering di shah alam? percaya tak kalau saya kata ada yang berniat untuk memeulangkan kad bacathon tersebut dengan hanya rm1 terisi sedangkan beliau baru balik bercuti dari jordan? dan silalah percaya bila saya kata bahwa ada yang tidak pulang2 lagi kad tersebut sedangkan ayah beliau mempunyai beberapa rangkaian kedai menjual alat tulis. pathetic.

dan saya rasa saya tidak salah untuk memulangkan kembali kad tersebut dan meminta murid tersebut untuk menambahkan nilai dalam kad bacathon tersebut. rm10 pun takpelah bagi. sampai saya pula kena merayu supaya mereka memberi lebih. sedangkan mereka yang akan menggunakan kemudahan tersebut nanti. bukan untuk cikgu2. sedih kan. attitude kita sebenarnya.

teringat saya dulu mengajar di daerah luar bandar. cola pun rm100 je,hehehe. ada sebuah sekolah di mana boleh dikatakan lebih 70% teridiri daripada murid2 cina. ibubapa di situ tidak kedekut untuk mendermakan wang dan hasilnya bilik darjah dis ekolah tersebut mempunyai air cond! bila cerita tentang hal ni kepada anak2 murid saya, mereka kata 'ala cikgu, diorang kaya'. saya betulkan kembali. 'salah. bukan kerana mereka kaya. tetapi mereka memberi kerana mereka tidak kedekut' terdiam anak2 murid saya. ya. apa yang saya perhatikan, bila kita tidak kedekut dan memikirkan tentang keselesaan anak2, ibubapa tidak akan kedekut untuk membelanjakan. tapi bila ibubapa ini takut duit habis *duit tu semua boleh guna di dunia sahaja ye* kalau membelanjakan untuk kegunaan anak2 mereka. pada saya mereka bukan tak mampu, tapi tak mahu. ibubapa di bangi rata2nya sangat2 berkemampuan untuk menderma lebih daripada rm10. tetapi sebalinya, kurang daripada nilai tersebut yang mereka berikan.

lagi menyedihkan, bila murid2 ini lebih mampu untuk membeli jersey bola yang berharga lebih daripada rm30. saya memang perli je budak2 ni. tak de nak cakap lembut2 nye dengan diorang. kalau lembut, lagi diorang pijak kepala. students nowadays are not like us back then. sangat2 jauh berbeza, terutama dari segi adab. adab dengan guru memang hancur. sedih sebenarnya.


.: kenapa saya ada blog? :.

kenapa saya ada blog?
mula mula pun tak faham kenapa ramai yang suka tulis blog. tapi saya memang suka baca blog orang. suka baca pengalaman orang. so, saya pun memulakan blog sendiri. *walaupun jarang update tapi sekarang dah bersemangat balik*

as for myself, saya ada blog kerana beberapa sebab.

yang pertama, saya dapat melihat diri saya yang dulu melalui penulisan dalam blog saya. bila dah lama tak tulis blog, sesekali baca post2 yang lama2 membuatkan hati berdetik 'oh, aku macam tu dulu. kenapa sekarang aku dah lain. kenapa aku dah berubah' kerana ada beberapa saya yang dulu yang saya lupa untuk adakan dalam diri saya sekarang. teruatanya bab2 untuk mendekatiNya. rasa macam dulu saya lagi banyak usaha untuk mendekatinya tapi sekarang macam makin lalai. itulah. manusia mudah lupa =(

yang kedua, saya boleh merekod cerita-cerita yang berlaku dalam hidup saya. sama ada best atau tak best. akan membuatkan saya tersenyum *kadang-kadang menitis air mata pun ada* sorang2. macam2 rupanya yang saya dah lalui. ada antaranya yang saya dah makin lupa. bila baca balik blog, dapatlah mengingatkan saya kembali. well, at least i have something to share with my kids and grandkids later 'cu, nenek ada blog tau. nak tau cite nenek zaman muda2 google lah blog nenek' *ok, mood berangan*

yang ketiga, banyak sebenarnya yang saya nak kongsi, pendapat, luahan atraupun perkara baru yang saya tah. tapi tak tahu nak mulakan cerita di mana. so, dengan adanya blog ni dapatlah jugak saya menyuarakan pendapat, rasa, berkongsi perkara baru yang saya tahu dengan readers *erk, ada readers ke?* memangla kadang2 kat fb pun saya selalu jugak tulis perasaan saya dan pendapat saya tapi macam agak limited, kalau kat blog ni, ha. ceritalah sepuas2nya sebab boleh tulis banyak2 hehehehe...

erm..rasanya itu aje kot buat masa ni. nanti saya tambah kalau ada yang nak ditambah lagi. dan kamu pula? kenapa kamu ada blog? selamat membaca =)


Wednesday, September 12, 2012

.: rasa cinta yang halal :.

sejujurnya ucapkanlah rasa syukur sekiranya anda masih diberi peluang oleh Yang Maha Esa untuk merasai rasa sayang dan cinta kepada pasangan anda (untuk yang suami isteri sahaja ye =) )
hampir 2 tahun hidup berumahtangga, banyak juga pengalaman yang saya dah lalui. yang pahit, manis, kelakar, sedih..semua cukup. tipulah kalau tak pernah bergaduh. namapun manusia. tapi kena la pandai atasi. 
apa yang pasti saya sangat2 beruntung kerana mempunyai suami sebaik suami saya. sangat2 penyabar. memang penyabar. selalu mengalah dengan saya. saya pula jenis cepat hilang sabar. nak melenting saje dan sangat la terasa hati. tapi suami sangat2 bersabar dengan kerenah saya. bila marah tu memang tak ingat. bila duduk sorang2 macam sekarang ni. tengah malam ni. mula lah fikir apa yang saya buat. rasa berdosa pula. suami saya sangat penyabar. tapi saya pula cepat marah. sebab tu Allah temukan dan jadikan pasangan kita untuk melengkapi kekurangan kita. saya selalu bayangkan kalau suami saya pun macam saya. mesti tunggang terbalik rumahtangga kami...hehehe...
rasa cinta pada pasangan kita adalah anugerah Allah. saya yakin dengan itu. tak kan lah senang2 kita nak sayang dengan stranger yang tiba2 muncul dalam hidup kita kan?Allah lah wujudkan rasa sayang dalam diri kita untuk menyayangi suami/isteri kita. syukur syukur kerana saya masih mampu untuk mencintai suami saya. bila fikir apa yang suami saya lakukan dalam rumahtangga kami, saya selalu terharu. dan sedih kerana tak mampu lagi untuk duduk bersama dengan suami saya dan menjalankan kewajipan saya sebagai isteri. beban di hati, siapa yang tahu. kadang-kadang cemburu melihat kawan2 lain yang dapat menguruskan rumahtangga dengan suami. siapa yang tak nak?itulah satu2nya impian saya sekarang. on the top of my wishlist =)
saya selalu berangan untuk bangun pagi dan siapakn breakfast untuk suami, siapakn pakaian suami dan masak kan makan malam untuk suami. well, i did all that bila weekend. tapi tak sama rasanya bila mampu untuk berbuat demikian hari hari kan?

oh..ar..nak ingatkan..saya pasti ramai yang baca blog adalah anak2 muda kan.dan saya pasti ramai students saya yang baca ni...sila angkat tangan sikit sape anak murid teacher wan..ha...pandai...gud..gud..ni teacher nak pesan ni..ramai yang macam tengah bercinta tu kan..sama2 satu sekolah kan..sweet je teacher tengok. tapi teacher tetap nak pesan dan ingatkan. simpankan portion sayang kamu tu kepada pasangan lebih selepas kahwin nanti.trust me. bercinta lepas kahwin lagi best. lagi jiwang2 tau. dan kepada anak2 murid teacher yang lelaki tu, pastikan lengkap ilmu kesuamian dan kebapaan dan kemampuan untuk memberi nafkah dan menyara ahli keluarga nanti dan yang paling penting terimalah pasangan kita seadanya dan sentiasa berdoa kepadaNya..insya Allah =)
jiwang pulak malam ni. tapi tak salahkan. meluahkan rasa pada dia yang halal buat saya =)
lagi lagi pula tulis entry ni sambil layan lagu muara hati ost adam dan hawa..lagi la sayu!
adam dan hawa best!

the last thing that i want to do is to hurt people that i love =(
saya tahu bukan senang untuk puaskan hati semua orang, kalaulah saya boleh buat keputusan sendiri =(

doakan kami akan selalu mencintai satu sama lain sehingga ke akhir hayat kami =)

penguat cinta kami..umi n baba love u lil alya!

Tuesday, September 4, 2012

.: masuk kiri jika tiada kenderaan :.

i am not good at breaking rules...hehehe...bila ingat ingat balik nak gelak pon ada..
tapi betul la..kalau saya langgar peraturan, ataupun buat benda yang tak sepatutnya, mesti kantoi!

contohnya, ok, saya seorang yang skema, terutamanya dalam pemanduan. adik2 dan suami saya sendiri sememangnya selalu memerli saya sebab naik kereta mesti nak pakai seat belt dan kalau masuk junction mesti bagi signal, dan tak reti nak ikut macam mereka drive, pandai cari short cut. huhu..ada sekali tu dalam tahun 2010, saya nak tercepat kot, terlanggar lapu merah nak masuk kiri. yela kat putrakaya ni kan dah biasa MASUK KIRI JIKA TIADA KENDERAAN.so, agaknya saya pun macam tu kot. sekali kene saman da....siap gambar lagi. *kereta saya nampak comel dalam gambar tersebut*. apa lagi?bayar la..tapi bayar masa ada promosi, dapatla diskaun.

cerita kedua berlaku dalam bulan puasa hari tu, yang ni memang kelakar. saya skema. punch in and punch out tak miss.tapi sebab bulan puasa kan..takut jammed, nak balik rumah awal. kalau masa terakhir kena kelas di bawah, sellaunya tak punch dan terus balik je. *ramai je cikgu yang tak punch out dan balik lagi awal dari aku* tapi tu la. i'm not meant to break rules. puan penolong kanan petang siap mention lagi nama aku dalm meeting sebab balik awal..hehe...muka terkejut sebab the day before ( the day yang konon2 aku dikantoikan balik awal), aku sangat yakin kereta aku bukan kereta pertama yang keluar dari pagar sekolah. memang ada cikgu lain. tapi mals lah nak bergaduh dalam meeting. jadinya, senyum da gelak saja. balik bilik guru, semua kata sabar yer.. dalam hati aku *ala korang pun sama* aku balas je balik..aku tak rasa apa2 pun semua pun sama. cuma akau adalah the unlucky person on that day. dan sememangnya aku tak ditakdirkan untuk melanggar peraturan sebab tiap kali aku langgar, mesti kantoi. walaupun pertama kali... penat den...hehehehe

ha tu je la nak cerita!

.: saya adalah seorang guru :.

'senang la ye study jadi cikgu, senang dapat kerja'
'elok la orang perempuan jadi cikgu, kerja separuh hari, senang nak jaga anak'
'kerja cikgu ni mula2 je, lepas tu boring sebab dok buat benda yang sama je, ajar benda yang sama je'
'bestnya jadi cikgu. bila students cuti, cikgu pun cuti'
'wah kerja separuh hari pun tapi gaji riban riban'

kata-kata diatas adalah antara kata-kata yang sering saya dengar dan saya pasti orang kat luar sana pun sering dengar. betul tak? terllau ramai yang mengatakan kerjaya sebagai seorang guru tidak mencabar, kerja yang senang dan gaji pun banyak.

sejujurnya, itu juga yang difikirkan saya sebelum masuk ke alam kerjaya seorang guru. tapi, percayalah cakap saya, tak semua yang difikirkan itu saya sedang lalui.

senang dapat kerja sebab study untuk menjadi seorang cikgu. zaman saya alhamdulillah, Allah memurahkan rezeki saya untuk posting selepas 3 bulan saya grad. tapi sekarang ini saya dengar ada juga graduan2 course pendidikan yang tidak posting.

kerjaya sebagai guru ni boring sebab buat benda yang sama. saya baru 5 tahun mengajar tapi dah macam-macam perubahan yang ada yang mencabar kami guru-guru untuk menukar cara dan apa yang kami telah buat selama ini. antara perubahan yang saya lalui, teks untuk komponen sastera bm dan bi telah ditukar. so, cikgu-cikgu semua kena study dan memikirkan cara pengajaran p& p yang bersesuaian dengan teks baru tersebut penggunaan bahasa inggeris dalan p&p math dan sscience ke baha sa melayu kembali. ini sangat mencabar saya kerana masuk-masuk mengajar dulu memang mengajar dalam bahasa Inggeris, tetiba kena tukar ke bahasa Melayu. sangat mencabar kot sebab since i'm so used to teaching maths in engluih, then suddenly they change back to bm, sometimes i jusn can't find the right term in bm, so i use englsh term instead. hahaha. senang lagi rupanyer mengajar dalam bahasa Inggeris. nak buat macam mana kan. dan perubahan yang terkini yang menjadi isu di kalangan kami, pelaksana adalah sistem pentaksiran berasakan sekolah (PBS). frankly speaking, in a way i'm with the system but they just make it too drastically and it just doesn't fit our classroom size. it'll be more practical if we can reduce the number of students in a class but we just have too many students, yet not enough rooms to place our students. will explain more about pbs in next entry and my says on the new system...ha boring ke?be one, u'll know the 'cabaran' that we are facing. thank u =)

best jadi cikgu sebab cuti banyak. bila students cuti, cikgu pon cuti...ye ke?cuti sekolah yang 2 minggu pun kadang-kadang jena datang ke sekolah..cuti hujung tahn?kalau kena turn jaga exam spm, seminggu lebih je sempat cuti. lepastu dah sibuk attend meeting. bila dah attend meeting bermakna dah sibuklah nak menghadap sekolah for the next year..no, no..i'm not complaining but t anwer back on what people always say about being a teacher.

kerja separuh hari?jap..jap..punch in card 12. balik dalam 6.40..(ni untuk saya yang mengajar petang) dalam 6 jam++ la kan. kalau ofis, punch in dalam pukul 8, punch out dalam pukul 5 (and they have lunch break dalam sejam) so, they work for like 8 hours++..ok..but then, they don't have to work on saturdays.i could say that at the beginning of the year, in january i went to school for almost every saturdays. nampak kerja separuh hari tetapi jom buat calculation dari segi duration, barulah nampak kan?ni untuk sekolah 2 sesi. kalau sekolah satu sesi ( my first postig was at one of the smka and they ended at 2.30) and we don't have lunch break =) curi2 masa la ikut free time yang ada untuk makan =) and kalau saya stayback pon kami cikgu2 mana bole claim ot. so?

elok la orang perempun jadi cikgu, senang jaga anak. partially yes i agree. tapi sebagai seorang guru dan sekarang saya seorang ibu, tak semudah itu walaupun menjadi cikgu, ramai yang membayangkan senang nak jaga anak. pengalaman sendiri saya nak share. ditakdirkan pada satu masa tu ada emergency nenek suami meninggal, so saya terpaksa apply crk for 2 days (crk ada 7 days untuk setiap cikgu). lepas tu, aturan Allah, alya disetrang hfmd dan dia kene kuaratin. kuarantin bermaksud tak boleh keluar rumah=tak boleh pergi rumah pengasuh=ummnya kena cuti. nasib baik doktor itu berhati mulia untuk memberi saya mc. saya cuti direct khami, jumaat, sabtu, ahad. isnin dan selasa. dan bile telefon sekolah memang rasa serba salah untuk bagitahu tapi kerja, kerja jugak..anak perlu diutamakan. bos pon dah tak senang duduk sebab saya cuti straight. memandangkan students dah nak exam. tapi bukan saya yang plan. kalau la saya boleh plan semua tu, akan saya plan pada hujung tahun sebab masa tu cuti sekolah. kalau kerja pejabat setakat cuti straught seminggu tak ada apa2 kot. means tak ada la orang nak kejar sangat unless ada workload yang urgent. see? crk yang 7 hari tu lah untuk anak sakit, bawa mak ayah pergi hospital ke dan lain-lain emergency. saya ni kalau tak sihat pon akan gagah jugak untuk pergi sekolah sebab nak simpan cuti kalau2 alya tak sihat. yang penting anak. tak masuk lagi kalau kena pergi sekolah hari sabtu. serba salah nak hantar anak rumah pengasuh.

the hardest part on being a teacher is not the workload, or the duration of working hour but is at the risk.
apa pula ada risiko kalau jadi cikgu? cikgu2 ni bekerja dengan manusia yang bermacam peel nya. bukannya dengan machines yang kita boleh control.we can't contro humans. risikonya? kalaulah kita terlewat masuk ke kelas dan ada sesuatu berlaku di dalam kelas, kita tetap kena bertanggungjawab. kalau tengah jaga students tengah padang, jatuh ke cedera ke. kita juga kene ambil tahu. kalau jadi warden. segala hal yang berlaku di asrama, warden kena ambil tahu. saya pernan kena sekali. saya seorang, nak control 600 students yang ada di asrama. ada student fly ikut kawan. saya yang kena bertanggungjawab. kenapa?sebab masa tu saya yang duty, so semua students ada bawah tangggungjawab saya. see. the challenge is at the risk.

tapi saya bersyukur kerana Allah memilih saya untuk menjadi seorang guru. betul. sangat2 bersyukur. masa dulu2 memang pernah terfikir.alamak jadi cikgu je ke?tapi sekarang ni saya gembira yang saya seorang guru. bila tengok anak-anak murid berjaya, sejuk rasa hati. bilan anak-anak murid ingat kita. lapang rasa dada. bila jumpa tengah jalan, tak lekang gelaran teacher walaupun tak lagi mengajar mereka. special kan?sebab kalau kerja lain,tak ada kot dipanggil dengan gelaran jawatan yang dipegang. guru-guru adalah antara insan-insan yang didoakan. masih teringat kata2 umi, jadi cikgu ni memang tak jadi jutawan, tapi kalau baca doa, guru-guru akan selalu didoakan.


apa yang saya cakap ni bukan nak complaint. hanya meluahkan dan menceritakan sebenarnya apa yang cikgu lalui. yes, when i wasn't a teacher (yet), i do have the same thinking, but when i have become one. then i know what i'm going through. sebab tu nak jadi cikgu, perlu ada passion dan juga patience. plus, we're not dealing with machines. we are dealing with humans. not just ne human but 40++ humans at a time with different character, different feelings and different attitude. menguji mental, fizikal dan emosi okay!

kenapa tiba2 bangkitkan pasal being a teacher?actually entry ni buat ari sabtu hari tuh tapai tak sempat siap.lepas tu kecoh di fb pasal satu post ni untung laa sape jadi cikgu by ceyana

mula2 baca memang tersentap jugak.hello orang kutuk periuk nasi kot. tapi bila baca banyak kali......pon tersentap jugak..hehe..tapi in a way make me realise tanggungjawab aku. tapi apa yang dia tulis macam tak patut jer..korang bole baca lah apa yang beliau tulis.

beliau ada mention yang sebenarnya semua benda boleh belajar sendiri tanpa bantuan cikgu. erm...mungkin beliau dulu terus2 pandai kot. dan paling terkesan yang beliau ada sebut pasal yang cikgu ni ilmu tak berkembang.kiranya kalau bio..tau bio je..maths tau maths jer..dan sewaktu dengannya. seolah olahnya cikgu ni tak la berapa pandai sangat sebab tau satu perkara je. erk...pekerjaan lain memang tahu semua benda ke?erk... *tangan di bahu, mata di atas*

kat entry tersebut, beliau ada jugak comment yang membuatkan hati bertambah tersentap.

"tau takpe...and kalo aku dapat jadi cikgu pun..aku akan tergolong dalam golongan yang telah aku nyatakan..mmg aku nak jadi cikgu sbb gaji and keje senang je....sape taknak jadi cikgu...dihormati walaupun tak reti pape..."

"eh..orang lain kene la keje..kang cikgu takde gaji...agensi lain kan yang berhempas pulas mengerah tenaga nak bayar gaji cikgu yang mahal tu....ade ke plak semua jadi cikgu..takkan la dah terer2 tiba2 jadi cikgu je??"


kesian jugak kat beliau, kene hentam dengan cikgu2 ni..tapi terlajak kata tak boleh undur dik. 
tapi kita sebagai cikgu perlu buka mata dengan beberapa teguran beliau. mungkin apa yang beliau sebut tu ada benarnya untuk sesetengah guru. tapi tak semua guru macam tu. tak baiklah terus tuduh semua cikgu macam tu. guru adalah profession yang mulia. mungkin ada segelintir pemegang amanah guru yang bererangai sebegitu.tapi tak semua. dan bercakap soal ikhlas.Allah je yang tau tahap keikhlasan kita. 

ikhlas itu umpama semut hitam di atas batu hitamh dalam kepekatan malam..nampak taknampak tak?susah kan nak nampak. tak kira apa pon pekerjaan kita, buatlah sebaik dan seikhlas mungkin. agar hidup penuh keberkatan


in a way, entry beliau boleh membuka mata guru-guru untuk berusaha lebih keras bai membuktikan apa yang beliau katakan adalah tidak benar. wallahualam =)


peace no war ^_^

Sunday, September 2, 2012

.: my hardest moment :.

aku kira ini adalah keputusan paling berat yang aku pernah buat sepanjang hidup aku. keputusan ini akan melibatkan perasaan insan-insan yang amat aku sayang. ibarat diluah mati mak, ditelan mati bapak.

bila fikir lama-lama, rasa nak menangis pun ada. stress pon ada..

tak tau macam mana nak cakap. semoga dipermudahkan dengan izinNya.

aku takut memikirkan reaksi mereka yang aku sayang. aku rasa aku akan menangis. tapi nak buat macam mana?ARGH!!!!!!

Allah je yang tahu apa ada dalam hati aku. =(

Saturday, September 1, 2012

.: erti hidup pada yang memberi :.

assalamualaikum =)


erti hidup pada yang memberi =)
tersentuh hati melihat senyuman penuh keihlasan dan kesyukuran mengucapkan terima kasih anak2 itu
indah rupanya perasaan memberi
jika selama ini asyik menerima
apa salahnya sekali sekala menjadi pemberi, apatah lagi di bulan penuh dengan lumpahan pahala yang Allah nak bagi
saya percaya setiap rezeki yang Allah beri kepada kita sebenarnya ada portion untuk yang kita harus kongsi dengan mereka yang kurang bernasib baik
ada hikmahnya Allah jadikan manusia dalam pelbagai golongan berkemampuan, kurang berkemampuan, kaya dan miskin
yang kurang berkemamapuan dan miskin terus berdoa agar dilimpahkan rezeki
yang kaya dan berkemampuan berkongsi rezeki yang diterima dengan mereka yang tidak berkemempuan ini
Allah, indahnya hidup aturan Illahi

Allah dah jadikan hidup kita ini cukup cantik
kalau semua adalah orang kaya, kita tidak akan dapat merasa nikmat memberi

betul, cubalah
akan terasa nikmat kegembiraan
apatah lagi bila melihat keihlasan senyuman insan yang menerima itu

di bulan ramadan yang tinggal beberapa hari lagi, gunakanlan kesempatan yang da untuk menjadikan kita insan yang suka memberi dan berkongsi daripada menjadi penerima selamanya

kagum sebenarnya melihat beberapa kumpulan yang aktif melakukan amal dan berkongsi dengan mereka yang berkemampuan
kagum dengan semangat juang mereka
salah satu yang terkesan di hati adalah telekung project
saya selalu berangan-angan untuk melakukan seperti itu, tapi mungking belum sampai daya saya lagi.
buatlah setakat yang mempu

bila menulis tentang telekung projecy ni, teringin pulak tasanya untuk mencuba.
seorang ibu bersama 2 orang anaknya bermula dengan membasuh telekung-telekung yang berada di surau2 stesen minyak dan meletakkan kembali telekung tersebut ke tempat asalnya agar sennag digunakan oleh mereka yang lain yang ingin bersolat

harap harap saya mampu melakukan sesuatu seperti mereka

ERTI HIDUP PADA YANG MEMBERI =)