~ my friends ~

Friday, March 19, 2010

.: orang kuat :.

ar....btol ke?benar ke...
adeh....cam maner ni.....




















betul ke sekolah dah nak buka?
maksudnyer cuti mid term 1 dah habis?
sungguh TIDAK BEST!!!!!!!!










tak puas holiday lagi..............................
er.....tak habis marking paper lagi.......aduhai......................










a few more pics to be shared with all of you....


ini adalah orang2 kuat pelamin saya yang terdiri daripada adik saya n sepupu2 saya 
dan juga umi dan juga wan chik saya

mereka jugalah yang bertungkus lumus bersama2 menjayakan hari bahagia saya..
saya sangat2 berterima kasih kepada mereka...
merekalah yang stay back kat rumah saya sampai 1, 2 pagi untuk membantu umi saya...
thanx a lot korang...

nti kak long belanja in another two weeks eh...
hehehe
as promised =)

Monday, March 15, 2010

.; e.n.g.a.g.e.m.e.n.t :.

alhamdulillah..everything went on smoothly yesterday...

was so happy seeing everybody is happy...both sides..my side n his side..

ehem2....
officially engaged =)


outdoor photo shoot

merisik was on february 17 2010 (rupe2nye adalah birthday bakal ummi mentua la)

bincang2...tunang on d march 14...

bu then, his side requested to have the engagement a day earlier..on the 13...

so...tadaa....i'm officially engaged..hehehe...alhamdulillah...

we had a tahlil session followed by selawat at 10.30 am...n i didn't join as was getting ready...make up n blablabla session with the girls upstairs..

 bacaan tahlil

 selawat ke atas Junjungan besar Rasulullah s.a.w

n at 11 am...his side was already at Masjid Putra and was ready to come to my house...aih..panic..panic..sebab x settle make up lagi..adeh...tapi dgn ketangkasan mak andam ku~aunty marziah n yana...alhamdulillah...saya nampak lain..as commented by the uncles n aunties n cousins n encik tunang juger...huhuhu..encik tunang kate saya comel sgt...hehehe...time kaseh..time kaseh...malu la =)

 rombongan pihak lelaki

pas2 saya turun dalam kul 11.30 am n bersiap pakai tudung di bawah ajer...

getting ready



aksi gewdiks

saya dikurung dalam sebuah bilik bersama2 farah, salwa n, edzna, intan n deq dah..dan saya tak dengar pon apekah yang dibincangkan..hehe..but having a session with d photographer~salwa...hehe..aksi gediks kan...hehehe

sesi bincang berbincang antara kedua2 belah pihak

sesi berbincang

amin....alhamdulillah

nak hilang kan debar jer tu...gelak2..tibe2..aunty marziah masuk...erk..it's the time already ker..mak ai...

ok..saya agak nervous ok..saya adalah ayu?owh tidak..sangat tidak sesuai..tibe2 saya adalah bersopan santun?huhu...tp harus control ayu jugak ler..hehedup dap dup dap...mase tgh jalan menuju ke pelamin...

umi encik tunang pon datang sarung cincin..hehehe

tadaa...saya adalah tunangan orang sudah...

 hehehe...ok..saya adalah over happy

alhamdulillah...tak henti2 syukur pada Yang Satu kerana memudahkan segalanya..syukran Ya Allah =)


hantaran dari kedua2 belah pihak  





   hehe...aksi saya pas jadi tunang orang

boleh kan..sembang2 dgn bakal ummi-in-law kat atas pelamin...lupe plak nak salam2 dgn rombongan lelaki...hehe..pastu gi salam2 dengan rombongan lelaki...hehe...
 

pastu amek gambar dan disebabkan saya adalah bukan seorang yang sopan santun sangat..

'kak long ni..amek gbr dgn mak mentua pon wat peace'~kate arah...

aiseh..baru la btol kak long gitu...hehehe...

banyak sgt amek gbr...kalo nak tengok lebih banyak lagi sile lah ke fb saya..ade banyak gambar yang di'upload' oleh sepupu2 saya...

ok..mule2 ingat nak rahsiakan..tapi sepupu2 saya sangat gembira dan telah megupload gambar..tapi saya suke la..hehehe

ape2 pon saya nak amek kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada umi saya yang tercinta...thanx for everything ummi...kak long terharu sangat2...anything that makes u happy ummi!

my happiness..i miss arwah abah =(

to siblingz~ nan n kak ngah...i won't be able to go through all these without the two of u...hehe..nak dapat abg long sudah...hehe

to aunties and uncles~ i feel loved and appreciated..there's no words to describe the feeling...Alhamdulillah all of u are mine...

 tak cukup..ade yang dah balik..n ade yg ke kedai utk membeli belah

to cousins~ sisters and brothers..thanx for baing with me n my family ..be it ups or downs..sooo glad having all of you..

 cousins~~~~

cousins jugak~~

photographer saya...


saya sangat2 terharu dengan sumbangan yang penuh kasih sayang dari ahli keluarga saya...saya sangat terharu..dan berterima kasih...

thanx to all...kak long sayang kamu semua!



ehem..ehem...cantek tak gambar ni..erm...saya rasa mereka sudah cukup bagus untuk jadi official photographer saya la nanti utk wedding...hehe...

Wednesday, March 10, 2010

.: kecuakan terserlah :.

esok adalah hari pengumumam keputusan spm 2009..erk..teringat plak zaman muda2 dulu masa zaman amek spm..bile dah besar ni ade sedikit regret sebab tak study betul2 masa spm..hohoho..tapi semua dah berlalu..biarkan berlalu..dan aku percaya setiap org dah ditentukan rezeki oleh Yang Maha Esa..

apa2 pon aku bersyukur sangat2 dengan kehidupan aku sekarang ni..perfect family, wonderful friends, understanding h-to-be and definitely me beloved strength (students)..i just couldn't ask for more..semoga aku diberikan kegembiraan dan kebahagiaan bersama2 insan yang tersayang dan dimurahkan rezeki dalam kerjaya aku..

aku ambil kesempatan ini untuk wish anak2 didikku yang ambil spm 2009 tahun lepas..teacher halalkan segala ilmu yang teacher dapat kongsi..dan teacher doakan semua dapat keputusan yang cemerlang..insya Allah jika sudah memang ditetapkan rezeki itu milik kamu, ia akan tetap milik kamu..

aku agak excited..tapi pada masa yang sama agak risau..yer la..first time kan mengajar dak2 spm tahun lepas..jadi agak cuak memikirkan keputusan mereka..ok ke tak ok ke..wohoooo~~sangat menakutkan..

semua tanya kenapa extra risau...kenapa?

1. kalau result drop, harus menjawab dengan big boss. and happen to be that my subjects are among the subjects that are always having problems..jadi, tahap kecuakan agak tinggi di situ!

2. nak tengok la..sama ada bagus ke aku mengajar..boleh ker aku produce students yang mantap dengan apa yang aku ajar selama ini..

3. aku tak sampai hati nak tengok students ku kecewa dgn result diorang nanti..aku selalu doakan mereka semua dapat keputusan yang cemerlang...

so..kepada anak2 ku..jumpe esok insya Allah..semoga semua mendapat kejayaan yang cemerlang setara dengan usaha yang diberikan..amin....

sayang semuanya...

Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kami...
Berkatilah majlis kami nanti...

Monday, March 8, 2010

.: KU....B.U.K.A.N.....AKU :.


Lama sungguh hari berlalu

Hening malam menyiksaku

Bila bersendirian sepi jadi pilu



Kau pergi aku yang hilang

Sedikit pun hidup tak senang

Langit cerah ku renung mendung kelabu



(korus)

Kerana diriku bukan aku

Tiap kali kau menjauh

Fikiran tak keruan

Jiwa rasa kekosongan

Diriku bukan aku

Tiap kali kau menjauh

Pulangkan dia ke pangkuanku



Yang digemar menjadi bosan

Sukarnya cari ketenteraman

Bila hati bersedih semuanya tak betul



Ku cuba setabah hati melupakan

Dirimu dari ingatan

Tapi semakin dicuba semakin rindu



.: spread the lovesssss :.

tiba2 malam ni punya banyak idea pulak untuk menulis..sebelum ini agak ketandusan idea..erm..mungkin masih mencari2 ilham..
aih..aku suka untuk berkongsi rasa..dengan amanah yang diberikan kepadaku oleh Penciptaku..untuk menjadi seorang guru..ku kira banyak benda yang boleh dikongsi..yer..

as for now, i'm going to share d lovessssss that i get from my BIG HAPPY family..

as now, i'm preparing for my e-day..there are so many things that need to be settled..owh..it's only the e-day..not yet my w-day..and yet i'm having headache already..adeh..n thinking of i'll only be home a day b4 my e-day..headache is there waiting patiently to be exploded..but nothing to worry..headache is leaving bit by bit..why?my family..i really owe them..especially my mom, my sis, my bro and my aunties...they are working on it hardly to make my e-day to be my very special day...insya Allah..

yesterday, my aunty marziah hold a meeting..erm..surprised meeting i would say..because at first my mom thought that the 'makan2' that aunty marziah had was  just a usual 'makan2' that we always have..but suddenly 'jom kita bicang pasal kak long'..owkies..
and she was so excited discussing and planning about my e-day..owh..~saya adalah berasa segan..tetapi sangat terharu~siap ade tentatif lagi for the day...mau tak terharu...sangat gembira..rasa dihargai dan disayangi....
Aunty marziah siap assign lagi task utk sume family member..so that everything will go smoothly if everyone knows what to do on the day...
saya masih terharu..tersenyum sorang2...terima kasih semua..
and i've got a few sponsor for my e-day and my w-day...hehe..alhamdulillah...thank u to my family for working hard on it..
semoga Allah membalas jasa2 baik insan2 yang berjasa kepadaku....

doakan semua berjalan lancar...

ya allah permudahkanlah urusan hambaMu ini...semoga urusan kami diberkati...amin.....

SAYA SAYANG FAMILY SAYA YANG BESAR DAN CERIA SANGAT2!

.: s.a.h.a.b.a.t :.

kadang2 aku merasakan aku bukanlah sahabat yang baik..
contohnye kes yang baru2 ni berlaku di sekolah..aku sebagai sahabat seolah2 gagal dalam memainkan peranan ku sebagai sahabat..
sebagai sahabat yang baik, aku seharusnya menegur sahabat2ku yang ku kira perlu sedikit teguran agar serasi dengan 'environment'
ye..btol..kite jangan jadi hipokrit..be yourself kate omputih..
tapi kadang2 kita perlu sesuaikan dengan 'surrounding' kita..

MASUK KANDANG KAMBING MENGEMBEK, JUMPE ENCIK HARIMAU, KAU MENGAUM LA BALIK...
~errrk..maaf lame x blajar bm yang betul..hehehe

senior2 di sekolah minta aku jadi sahabat yang baik..dengan sama2 dengan rakan2 muda ku yang lain untuk sama2 melakukan perubahan...menjadi yang lebih baik..ambil hikmah yang tersembunyi di sebalik ditempatkan di tempat mencari rezeki..

seperti saya, mereka juga ada yang mula2 tidak berapa selesa ditempatkan di sini..ye..sape yg tau citer saya..ye..saya adalah menangis sampai bengkak mata semasa mula2 ditempatkan di sini..tapi saya amek dr sudut positif..(mase tu dah mule berkawan dgn H-to-be)..jadi adalah reason untuk sedapkan hati..yer la..kampong die kan..soon to be my kampung too..insya Allah.. =)

berbalik kisah saya sebagai seorang sahabat..bile kita terlalu baik dengan seseorang itu, adalah yang paling susah untuk kita menegur..menjaga hati mungkin..takut ada yang terasa hati..sedangkan sahabat yang baik sentiasa mahukan yang terbaik untuk sahabatnya yang lain..betul kan?jadi sebagai sahabat yang baik, seharusnya saya mengambil peluang hikmah di sebalik yang berlaku untuk sama2 mengur dan menerima teguran demi kebaikan bersama..tapi..................
saya tidak lakukan itu..
teringat kata2 cikgu mutalabisin semasa dia menegur anak2 ku di asrama kerana lambat solat subuh...
'orang yang baik tetapi tidak menegur Muslim yang lain yang berbuat salah adalah seolah2 Syaitan bisu'
owh..saya tidak mahu jadi seperti syaitan bisu..................

begitulah pentingnya kita sebagai saudara seislam untuk sentiasa memberi teguran kepada sahabat2 kita, saudara seIslam kita, ahli keluarga kita untuk menuju kebaikan..

'ya Allah, ku pohon kekuatan untuk menjadi saudara Islam yang baik kepada saudara2ku agar ku mampu bersama2 mereka menuju kebaikan dalam mengerjar kemanisan imanMu...'

tadi ada sesi usrah bersama2 guru2 Muslimah..hari ini perbincangan lebih menjurus kepada perkara pokok..terutama wanita Muslimah..
AURAT
walau pon mudah dieja..jika tanpa usaha, keikhlasan dan istiqamah, pasti ada yang merasakan susah untuk dilaksanakan..

tidak perlu jauh untuk bercerita, cukup pandang diri sendiri, sudah tertutupkah aurat kita..ya..mungkin kita memakai lengkap..bertutup dari kepala sehingga ke kaki..tapi sebenarnya ada bahagian aurat yang masih didedahkan..
contohnya, tudung yang jarang..dulu pada aku, asal ko bertudung ar..tutup ah aurat kau...rupanya tidak..Alhamdulilah Allah telah berikan hidayah kepadaku untuk menyedari kelemahanku dalam menutup aurat...
tu salah satu contoh..ada banyak lagi...rasa2nya ada yang tengah skrol blog ni lebih arif..

saya berazam mahu jadi sahabat yang baik..
tetapi kalau kita hendak menegur orang, kita sendiri perlu mempersiapkan diri jadi yang baik..seperti yang kita nasihatkan..baru layak kita untuk nasihat orang lain...erm...what say you?

Wednesday, March 3, 2010

.: owh............... :.

early2 morning td kete saye x leh start...owh..saya udah kelewatan..panik sudah saya..as always..call my umi...umi kata apa2 pun pegi sekolah dulu..tumpang kawan..ok..tumpang kawan..tumpang kawan..erm..sape yer..ar..intan...intan cam gerak agak lambat..so..dengan penuh harapan, saya pon call la cik intan..

"intan..kat maner?"~suara sedey okies..
"kite baru kuar umah..nape kak wan?"
"ar..intan..amek la akak kat umah"
"nape..ok..kite dah otw"
"kete x leh start..batery kong"

pas2..intan pon sampai..tumpang la cik intan sampai ke sekolah...huhu..pas2 wan chik anto nombor phone aig road ranger..call la encik aig tuh..pastu die amek details sumer..dia kata..nti dia anta wakil mechanic ke tempat ku..tp saya kabo awal2..yang dtg after 3 la..coz keje kan...

n rabu adalah hari duty saya..cam ne eh...kautim dgn ustaz rahim..beres..die bagi pelepasan..

so..balik dgn cik intan..cik intan anta balik umah..pas2 call aig balik to confirm bout the mechanic..pas2 encik mechanic pon dtg..die pon telah membelikan saya bateri baru n menggantikan bateri yg lama...

pas2 dia pon balik..lalu saya pon bersiap2 untuk pegi sambong duty kat asrama..

lalu saya pon start kereta dan on air-cond..nak tau ape jadi?enjin kete berasap..saya panik..lalu melompat keluar dari kereta..dgn rakusnya telah membawa keluar laptop seklah dan juga handbag..ye lah..at least..kalau jadi ape2..brg2 penting ini sudah diselamatkan..~minta dijauhkan~

panik..x tau nak wat per..call balik encik mekanik..encik mekanik pon dtg..die try start..tp okies jer..pas2 die tekan minyak banyak2 kali..keluar asap jugak..saya mau nanges..sebab dia kata kipas rosak..pas2 dia ada sebut satu term yg saya x brape pasti~ok..fine..ye..saye mmg buta enjin..tau drive saje....n it will cost hundreds to change it..mak ai....bulan ni dah lah byk pakai duit..dengan semalam bayar kat celcom..tolonglah saya..owh..saya anggap ini semua adalah dugaan dan cabaran utk saya...

pas2 mmg x ke duty la..takut ma nak drive kete..tibe2 berasap..sape nak jawab?
call ustaz rahim utk inform die..n called my umi to tell her too on what had happened..
n called FH to tell him too..
n berjurai sudah ketika beritahu FH..x leh tahan dah...agak tensen..dgn hal semalam..ni tambah lagi..
ya Allah..berilah ku kekuatan utk menerima dugaanMu..aku kene kuat..ini semu ujian utk aku..sama ada aku adalah seorang yang mampu bertahan atau tidak..
FH nak tolong..jauh di Nilai sane..pas2 die minta adik die atg tgk kan kete saya..
sebelom adek FH dtg..adik saya call utk tanya apa yg terjadi..dia advise la..kot2 temperature tinggi..tp temperature okies..then,
so..my adik ipar-to-be pon dtg ke umah saya utk melihat ape2 yg patot..dia gi test drive..n katanya mcm x da ape2..tp die advise pegi perodua esok utk further check in case of anything..owh..okies..
nan pon baru call td advise menda yg same..

erm..baiklah...adik2 ku..saya akan pergi check esok yer..huhu..

thankie la my adik ipar-to-be kerana sudi menolong bakal akak ipar mu ini..
n thankie adik ku kerana menelefon dr putrajaya same utk check keadaan saya..

thankie all..

owh..lepas ni perlu untuk belajar utk lebih mengenali n mendalami myviku sayang~~

Tuesday, March 2, 2010

.: should i....shouldn't i.... :.

ok..saya tau...sangat lame saya x update kan...cuti maulidur rasul ari tuh sangat pack..ari2 kuar..pegi pagi..balik petang..in fact, mase ari nak balik sg besar pon kuar jugak..n balik kul 4..kul 5 gerak balik sg besar...huhu...bz...bz..bz...ni blom preparation kawen lagi ni...aduhai....

erm...banyak yang bermain di fikiran...banyak sangat...tapi yang nak share ari ni adelah...kisah crushku..my first crush back in upsi..to those who used to read my blog back in fs..u'll know waht i'm trying to tell here..it was a history..seriously...he is out of the mind already..d day i accept my FH's love..i've decided to forget him..i mean..i have to..i have my HE...n he has his SHE.. -end-

but it's easy to say than doing it..no..don't get me wrong..there's no space for that guy to fill in my heart as my heart is full with love from my FH..yes..betul..benar...but..once in a while..d memories are there..yes..d memories..recently, nomie shared her story which is quite similar to d affair i used to have with 'first crush'~upsi time yo!so..me too shared d story..n we laughed...i mean..never tot that we actually shared the same experience..cool huh!huhuhu..but it ends there..

now..here comes the problem..he and his gf..both..requested to be my fb frens..used to have them in my fs..but no longer exist as i deleted them from my fs frens..n now..they come to fb and requested to be my frens..i know..it's a memory..it's a history..and i'm getting to another phase in my relationship~insya Allah..ya Allah...lindungilah kami dan ahli keluarga kami..dan permudahkanlah urusan kami....~but having them back in my life..err....i just do not know..should i...or shouldn't i?when i asked nomie..'ala ko approve je nti bile ko dah tunang..'~hahaha...good idea meh...

erm..tgk la mcm mane...hehehe...tp ade terdetik di hati..if i can now move on after what had happened..why can't i accept them..especially him...just as friend..just like the others.........erm.............