~ my friends ~

Wednesday, April 21, 2010

.: there's no turning back :.

semalam2 anak2 aku kat simpang lima telefon, nanges2..tanye..betul ke teacher nak pindah?touching la plak...main pass2 telefon...sorang2 nanges..aku?aku bukan lah objek tak berperasaan..semestinya aku sayu...campur terharu...tp sudah tertulis dalam perjalanan hidup ku...aku kene teruskan....THERE'S NO TURNING BACK..semalam cuba kuat je masa cakap dgn diorang...kalau ikut..mau nanges jugak..tapi aku dah dewasa, emosi kena control..setiap yang berlaku pasti ad hikmahnya...bukan aku tak sayang...sangat sayangkan diorang...tapi aku cube tengok dari pandangan lain, mungkin Allah dah tetapkan sekarang adalah masa untuk aku tumpukan kepada faimily aku~ummi n adek2...aku dah duduk jauh dari diorang dah 2 tahun lebih, dan juga, sudah tertulis yang sekarang adalah masa untuk aku bersama family aku...

i'm sorry that i have to do this...but i believe...it's fated...ADA HIKMAH BAGI SETIAP YANG BERLAKU...

aku terima ini sebagai ujian dalam perjalanan hidup aku....

p/s*kegedikan untuk menukar layout sedang melanda...n trust me, this won't be a permanent layour for now..mayb i'll change later...sorry for any inconvenience =)



everything happens for a reason...or maybe reasons.....

we plan...but Allah is the Greatest Planner...

we can plan, but Allah has planned for us...Allah knows better...

just go with the flow~~

Tuesday, April 20, 2010

.: F.A.M.I.L.Y :.

it's time for the FAMILY....
i guess this is one of the reason of things that happened..
Allah wants me to spend more time with my family..
it is now time for me to be with my ummi n adek2..
to look after them and be by their side..
frankly speaking...yup..of course i'm happy..i mean, who doesnt..
since u r not commit to anyone (marriage) yet, it is actually the time u should spend with ur family..
once u r commit to marriage, the husband will have to be ur priority..
so, i'm taking it the positive way...

but.....................










of course i do feel sad, thinking that i'm leaving a place where i learnt first..i learnt a lot there...
but, it's fated..to hink of it, if it's not because of the reason, i don't think, i'll get the chance to get the transfer...
syukran ya Allah..Alhamdulillah.....









so, i'm going to conclude that....i am happy...but, i am also sad...about the transfer..

happy~dapat dok umah sendiri...take care of my ummi an siblings!
sad~thinking of i have to leave the beautiful kids and sporting akak2 there....

but....life goes on...no matter what happen...


but, as for now, i'm still going to enjoy my mc....
before i make myself think of the new place....


doakan saya!

Monday, April 19, 2010

still at home...
still waiting for d official letter..
i hope nobody will blame me..
it is written...

x da mood plak nak tulis..tadi macam nak tulis sangat....

Thursday, April 15, 2010

.: ku percaya ada hikmah :.

isnin lepas dapat call, seems like a positive respond...
so i waited.....until yesterday, i called, with d only intention of making a follow up..
but, couldn't reach...
so, i trIed my luck today...
alhamdulillah...maybe it is fated that my rezeki is there..i just have to be strong..it is written..it is fated...

~KU PERCAYA ADA HIKMAH~

Monday, April 12, 2010

.: =) :.




suke tgk ibu2 mengandung...nampak suci dan comel jer....
semalam mase g antar n amek kak ngah kat upm, tengok ramai ibu2 mengadung pon amek exam spa..diorang nampak suci n comel n kuat semangat....

doa2kan supaya saya berpeluang dan diberi kesempatan
oleh Yang Maha Esa untuk bergelar ummi =)

Saturday, April 10, 2010

.: i am now....menjual ikan :.

salah kah saya menjual ikan?
dalam keadaan saya sekarang ini...ada yang kata saya menjual ikan kerana lebih mementingkan ikan berbanding2 tugasan rasmi saya...

tapi...adakah sesapa yang faham tentang kenapa saya terpaksa menjual ikan...

saya masih belum bersedia...semalam masa encik tunang dtg umah..cite kat dia..pastu dia kata..biarlah orang nak kata kita jual ikan ke ape ke..tiada sapa yang berada di posisi yang sedang aku alami sekarang...

ye..ramai yang mengatakan tak ada apa2...ye..insya Allah mudah2an lepas ni tak ada apa2 dah...bak kata kak Sarijah, benda ni boleh jadi kat mana2 kalau dah ditentukan..ye..memang benar..tapi sekarang ini, saya yang berhadapan dengan situasi ini...

bukan saya tak ingat kat anak2 di sungai besar..sangat teringatkan diorang...sangat2...tertanya jugak...macam mana lah diorang...tapi tiap kali cuba untuk bangun dan berfikir positif untuk pulang, pergh...bayangan hitam itu yang menganggu fikiran...tak pasti sampai bila hal ini akan berlanjutan...erm..tak pe..saya perlu kuat semangat...

tapi saya dapat merasakan, at the end of it, i think i just have to go back there..tadi bincang dengan umi, terus berdiri bulu roma memikirkan kehidupan di sana...

ye..saya perlu kuat..kawan2 yang datang semua kata saya perlu lawan...erm..saya harus cuba..lagipun sampai bila nak menyusahkan umi...aku rasa selama aku cuti ni, aku sangat2 la menyusahkan umi....

as for now, wedding is not my priority..yet...as my recovery snatch the top place of my priority..plus, dengan status kesihatan yang belum pasti dan belum pulih, saya belum bersedia untuk memikirkan hal2 perkahwinan..dan saya berharap urusan untuk menunda tarikh di persetujui terutama oleh bakal mertua saya...plizz...plizzz...plizzz....

fine....saya adalah menjual ikan sekarang..........

jual ikan=selfish =)

Tuesday, April 6, 2010

.: belum lagi..... :.

erm...ape nak tulis..tak tau nak describe perasaan yang sedang bertakhta di hati...di samping semangat yang belum pulih 100%(yes..it'll take time)..tapi...argh...hanya Allah yang tahu kerisauan dan perasaan yang bermain dalam diriku...

sesekali aku rasa macam dah back to normal, tapi lately..2,3 malam ni, kejadian malam tu sering menganggu waktu2 tidur ku, kadang2 lepas solat, usai berdoa, benda tu yang menerpa..oh..nampaknya aku masih belum boleh melupakan nightmare tu..rasa macam tak bersedia untuk buat apa2..tapi aku tak boleh fikirkan kesedihan ku sorang jer..ramai lagi insan yang menyayangiku..aku harus buat mereka gembira..i've started smiling..yes..i have..but not fully hearted..not yet i guess..apa lah yang aku merapu dalam ni...

aku tak tau apa yang patut aku lakukan selepas ni..belum ada keberanian untuk pulang ke Sg Besar..itu pasti..dan belum ada kekuatan untuk memulakan persiapan perkahwinan...encik tunang pon macam extra sensitive plak pas tunang...aiseh...mmg orang lelaki kalau dah bertunang..mmg sensitif ek?

bakal MIL pun ada sebut pasal kami..'korang mula2 lagi dah diturunkan ujian'

erm...betul..saya pon dapat merasakan..betul orang kata, masa bertunang masa ujian dan dugaan..menguji kekuatan setakat mana mampu bertahan..

ya Allah, yang Maha Mengetahui kebimbangan dan kerisauanku. sekiranya urusanku ini adalah yang terbaik,mohon permudahkan semua..

dah dua malam wat istikharah..ada jugak dapat mimpi tapi tak tau nak tafsir macam mana........................

Sunday, April 4, 2010

.: k.e.k.u.a.t.a.n :.

alhamdulillah 31 mac 2010, genaplah usia ku 26 tahun..Alhamdulillah..aku masih diberikan ruang oleh Yang Maha Esa untuk menyedut oksigen bersama2 ummat2 yg lain..

seminggu yang lalu, sewaktu mimpi ngeri itu, aku merasakan mungkinkah aku tak kan punya kesempatan untuk menyambut ulang tahun kelahiran ke-26 ku..tp Alhamdulillah, Allah Maha Besar, aku masih diberikan peluang untuk terus bernafas, terus beribadat kepadaNya..

pengajaran yang paling aku dapat adalah, hargai setiap saat bersama ahli keluarga, insan tersayang dan teman2 di sekeliling..gunakan ruang yang ada kerana esok masih belum pasti milik kita..walaupon esok pasti ada..

saat aku jatuh, terima kasih x terhingga buat keluarga, umi n adek2, aunties, uncles n cousins, friends, neighbours, students for always being there..being with me..n to my fiance n his family, thanx for always being there..i'm not sure whether i could go through all of these without all d lovess that i get from these ppl....

mungkin ada yang tertanya2 apakah mimpi ngeri itu, ah..biarlah aku simpan dalam lipatan kenangan yang sebenarnya merupakan satu pengajaran..aku percaya ada hikmah..aku yakin..Allah tidak akan menguji hambaNya di luar kemampuan hambaNya..aku pasti Allah sayangkan aku...aku pasti Allah turunkan ujian untuk mendekatkan aku kepadaNya..

kak zu smsed me, 
'Leave the 'unknown' to God's hand. Have faith that He knows what He has planned for us'

tapi..tidak dinafikan saat sendiri..mimpi buruk itu pasti menjelma..masakan tidak..nama pun mimpi buruk..ingin sekali aku bangun benda itu tidak lagi muncul di ingatan..boleh..aku yakin suatu hari nanti aku pasti dapat atasi ketakutan igauan buruk itu..aku mohon kekuatan dan sokongan..dengan izin Yang Maha Esa..insya Allah aku pasti berupaya untuk melupakan mimpi buruk itu...

aku manusia biasa, bila kejadian itu berlaku, aku tertanya2 kenapa AKU?..mula2 aku down sangat..sangat2 sebenarnya.. rasa macam tak mampu untuk bangun balik..tapi bila2 renung2 balik, aku bersyukur sangat aku tidak diuji dengan kejadin atau keadaan yang lebih buruk..syukur Alhamdulillah..ada lagi insan lain yang menerima ujian yang lebih teruk drpd aku, aku perlu bangun kerana ujian ini untuk menyedarkan aku yang sering leka dalam mengingatiNya..setiap ujian itu tanda kasih sayang Pencipta kepada hambaNya..Allah loves me =)

2, 3 hari selepas kejadian tersebut, aku tak mampu tersenyum..betul..ahli keluarga semua risau..tunang aku ape lagi..risau sangat..tapi aku tak mampu untuk tersenyum..belum mampu lagi masa itu..tapi Alhamdulillah, hari demi hari, dengan kekuatan yang diberikan, dengan doa kepada Yang Maha Esa, aku sudah mampu tersenyum..sekurang2nya untuk menggembirakan insan2 yang menyayangi aku...aku rasa aku sangat2 menyusahkan semua orang selama kejadian tersebut..

aku semakin boleh melupakan walaupon ada sedikit yang masih bermain dalam fikiran, yang mungkin susah untuk hilang dari ingatan. kawan2 yang baca blog ni, doakan aku kembali pulih yer..

i miss my students..no doubt..i miss teaching add maths n english..definitely..but, as for now, i don't have the strength yet to go back..at least not for now..i do imagining myself going back there.i do.but all i can picture is d nightmare...argh!!!!

ya Allah, kuatkanlah semangat hambaMu ini, jauhkanlah dari segala ketakutan yang sedang dialami.sesungguhnya hanya Engkau yang mengetahui ketakutan dan kebimbangan yang sedang bermain di fikiran dan di perasaanku...

to my kids..oh!rindu kat korang okies..thanx for remembering me..
thanx FATH for giving me this,
'carilah HIKMAH dalam setiap KETENTUAN TUHAN, 
supaya timbul rasa KESABARAN dan KESYUKURAN,
setiap yang PAYAH itu pasti ada KESENANGAN,
setiap KESABARAN itu pasti ada GANJARAN,
jika sesuatu itu DITAKDIRKAN untuk kita,
tiada siapa yang boleh beri HALANGAN,
namun jikasesuati itu BUKAN DITAKDIRKAN untuk kita,
pasti tak kan kita dapat walau sudah ada dalam GENGGAMAN'
~segalanya perancangan ALLAH~