~ my friends ~

Tuesday, August 7, 2012

.: rakib atid :.

lesson learnt!
teringat masa hari selasa lepas buka puasa kat masjid besu dgn ummi n kawan2 umi..so alya pun sgt gembira sebab ramai nenek yang melayan...hihihi..
seronok sembang2 dgn mereka2 ini...banyak ilmu dapat..
ada sorang makcik tu buka cerita tentang maliakat rakib dan atid yang mencatat setiap amalan kebaikan dan perbuatan kejahatan di kanan dan kiri kita yang kita lakukan..tidak terlepas walau satu amal baik atau perbuatan jahat yang kita lakukan..

erm...saje saje google pasal rakib dan atid..baru saya tahu..ada a few blogs mentioned that malaikat yang menulis tu bukan nama rakib dan atid, sebaliknya kedua2 malaikat bersifat rakib atid..apa maksud rakib dan atid?

Allah SWT berfirman:
وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ . إِذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيَانِ عَنِ الْيَمِينِ وَعَنِ الشِّمَالِ قَعِيدٌ . مَا يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ

Mafhumnya: “Tiada satu ucapanpun yang dilafazkan melainkan ada malaikat yang memerhati dan yang selalu hadir.” (Qaf: 18) 

berdasarkan ayat di atas, apa yang saya faham dan berdasarkan pembacaan dari beberapa blog yang mmebincangkan tentang hal ini, kedua-dua malaikat yang mencatat baik dan jahat yang kita lakukan bersifat rakib ( memrhati) dan atid (hadir). dan bila saya baca dan fikir, haruslah kedua dua malaikat ini mempunyai sifat2 tersebut untuk memastikan setiap malan yang kita lakuakn tidak terlepas dari pandangan untuk dicatit bagi perhitungan di akhirat kelak...
wallahualam

make me think...banyaknya dosa yang dilakukan...takutnye bila memikirkan pahala yang dibuat tidak cukup untuk overtake dosa yang banyak...

hmmm....perubahan dah ada...tapi sedikit goyanh sebab sangat lah liat nak istiqamah....
sedih =(((((((

No comments: