~ my friends ~

Tuesday, August 7, 2012

.: alya najihah first birthday :.

.happy first birthday alya najihah...
according to hijrah year, alya was born on 18 ramadan 1432H..so on this date, i have safely delivered a lil human named alya najihah a year ago..sp alya dah setahun lah!!!!

alhamdulillah...sebelum ni tak berkesempatan untuk menceritakan pengalaman bersalin dan membesarkan alya najihah..
alya najihah anak yang bijak dan banyak akai!
ada saja yang nak dibuat. tak boleh duduk diam...
suka explore....
hee.....
aktif... *macam umminya kata babanya*

erm...teringat balik setahun yang lalu. kalau nak diikutkan alya dah overdue, ikt edd 12 ogos 2011 tapi tak ada tanda2 pun, umminya ni tak ada rasa sakit langsung
rilek aje..weekend tu siap pegi jalan jalan kat bazar
*konon-konon nak bagi bersalin cepat*
sampaila hari isnin, saya masih berpuasa.
selepas je solat asar, rasa sakit perut.
lepastu hilang, ok buat macam biasa je. lepas 5 minit, sakit lagi, dan lagi...dan lagi..
lepas tu check kat toilet ada show.
terus panggil umi. siap2 siap bawa bekal nak buka puasa pergi la klinik.
sampai2 kat klinik, masuk kat satu bilik ni, macam bilik menunggu untuk check sebelum layak masuk ke labour room...heeee...
check2, baru buka 1 cm, doktor tu suruh pegi hosp kajang...saya mestilah tak nak..dah hospital putrajaya dekat dengan rumah, apa perlu ke kajang pulak..
encik zauji pun datang, bincang2, balik rumah saja..

rasa tak sedap hati, pergi hosp serdang. still bukaan 1 cm, balik rumah dan tidur..
dalam pukul 6 am tersedar, rasa basah je, tgk2 ada lendir + darah...sangat takut. tak tahu nak buat apa, kejut zauji, kejut umi, sekali lagi ke hospital serdang.
still bukaan baru 2 cm...tapi perut dah sakit sangat2 dah...
kalau dah bukaan 4 cm baru diorang bagi masuk labour room.
so, balik rumah la..apa lagi...huhuhu

rehat je kat rumah, hari rabu tu cuti nuzul quran, so zauji cuti..
dalam lepas zuhur, aunty dari lumut call tanya dah bersalin ke..bila dengar belum n i'm happily landing at home, terus diarahkan ke hospital untuk check if the baby ok since dah overdue.
pergi la hospital, checl baby semua ok, contraction on and off..doktor dah nak suruh balik dah.
sambil tunggu doktor tulis kat buku warna merah tu, saja je cakap kat doktor, this is the dialogue...still ingat, walaupun dah setahun...hehehehe

'puan balik dulu, contraction dah kuat, datang balik'
'ok...saya sebenarnya harap sangat2 baby keluar tak petang ni, pagi esok sebab bapanya ada kat sini'
'suami puan duduk mana?'
'suami saya kerja di sg besar, hari ni nuzul quran cuti, so dia ada kat sini'
'owh...doa2lah puan yer'

me pon tunggu saja kat depan tu nak tunggu buku merah....
lepas tu...
'pn wan rafidah, puan bersalin je lah sekarang since puan harap nak bersalin malam ni atau esok pagi kan?'

boleh?terkejut teman, sebab dah set in mind nak balik rumah dan berehat saja...
heeeee.....

masuk labour room lebih kurang pukul 6 pm. zauji taman..sakit2 macam tu la...paling tak tahan dan tak suka bila nampak encik doktor masuk beramai2 dengan staf nurse semua...mesti nak seluk check bukaan...
tak suke!!!!!sakit owh...
*part paling tak best bila memikirkan nak mengandung lagi....*
tapi nampaknya tak ada rezeki nak bersalin normal, sampai 9 jam dlam labour room, bukaan takat 5 cm je dan takut baby lemas, so, doktor decide nak operate aje lah teman...masa tu dah tak kisah dah..sebab dah lama sangat sakit, janji baby keluar denagn selamat...

alhamdulillah, alya ws born on ramadan 18, 1432H=18 ogos 2011 @ 6.40 am, weight 3.34 kg..
since kena c-zer, duduk la hospital 3 hari..

n pejam celik pejam celi..alya dah setahun
allahuakhbar..alhamdulillah...terbayang saat2 melahirkan alya setahun yang lalu..

jadi anak yang baik ye sayang....

      first day

 i can see the world!! alhamdulillah

 third day..first pic together..nak discharged sudah

 i'm home!!


one month old..demam =(

 2 months =)



3 months..masa marhaban


4 months old!~kecik2 dah pegi kenduri kawen...hehehe





5 months old~study!!!!




6 months old!!!!

 7 months old!

 8 months old...rambut dah banyak!

alya with maktok-9 months old!

 alya kena hfmd...

 calamaine lotion all over the body tapi layan tv ok...

alya with aunty fath!

10 months old!












rindu nak tengok alya tido macam ni....comfy je tgk!







yang sebelah ni how she sleeps now...nganga je mulut...


owh...lil princess at 11 months!


my all time fav rompers bought by maktok!

rasa macam mimpi kan...
kejap je anak umi dah besar...
bila tengok anak dah besar....rindu pulak tengok orang pregnant...
apekah?
heee...azam tahun depan mungkin...weeeee

as at 1 year old..alya dah banyak akai...sangat aktif

*fine...masa mengandungkan alya, I was busy handling my athlete from rumah biru while i'm 7 months carrying lil alya sampai semua cikgu pon pening tengok mak buyung ni berkejar ke sana ke sini...huhunow i know where the trait comes from...tetttt*

2 comments:

Pina :) said...

siap ade kronologi gambar.bestnye :)

kiwi_baek! said...

aduii.. kenape mesti ade saya dlm sejarah hidup alyaa...~ hehehe... selamat hari raya 4 alyaa and hepi belated bday~ duit raye? dtg rumah.. hehee