~ my friends ~

Thursday, August 27, 2009

.: tazkirah 2 :.

tajuk tazkirah ari ni Negara Merdeka Ummah Terbela by YB Dato' Hj Abu Hassan Din Al-Hafiz.....

mule2 tgk tajuk ni...alamak, another history lesson ke...huhu...knowing myself..seriously, i'm not into this history thingy~~takat tau yg kene tau...bile merdeka...name2 pm ke..warriors pn, yg glamer je igt..hehehe...teruk kan..

tp...bile dh start, interesting sgt2, ustaz kupas dr segi islam tentang tajuk kemerdekaan ini...n i like it sooooo much. the way he discussed this topic. he made me think n i learnt a lot from d tazkirah...

to my sister, kak ngah. nti kene bg tazkirah kat ofis kan...this is something interesting that u can share with ur colleagues at d office..

merdeka..merdeka..merdeka...insya Allah...31 ogos ni kite akan sambut merdeka yg ke-52..alhamdulillah...sehingga hari ni, kite mseh boleh tersenyum gembira merdeka di bumi Malaysia...tp...betul2 ke kite dh merdeka?it's something to ponder...
walaupon name dh merdeka, kalo kite tgk sekeliling, mcm kat hollywood pon iyer, kat london pon boleh jd.nape sy ckp cam tu?cube tgk care org2 di sekeliling kite berpakaian. dr segi pakaian, culture..saye jd takut berada di negara sdiri...bulan2 pose pon..dressing masya Allah..x terdaya nk tulis kat sini..byk ikut gaye penjajah kite, British. pas2 Jepun ade tinggalan juge...d one n only-SELIPAR JEPUN..hehehehe..glamer x glamer...selipar pon nak letak Jepun jugek..

so...dah merdeka ke kite?

dlm tazkirah, ade disebut, ade 2 jenis kemerdekaan,
1-istiqlal~maksudnye, negara asal milik kite, pas2 dijajah, pas2 kite dpt balik negara kite. so, kite dpt control dr segi pentadbiran, terhindar dr penjajahn secara fizikal..
2-khuriyyah~kebebasan secara total..bebas berfikir. wbgaimanapun, sebebas2 kite, masih ada hadnya. cthnya; sebagai umat Islam kite digalakkan sentiasa berfikir tentang kejadian yg Allah ciptakan, tetapi amatlah dilarang utk berfikir tentang zat Allah..so, kat situ limit kite...berfikir ade batasnye. mcm kite duduk dlm sesuatu organisasi, pasti ade peraturan, so, kite kene ikut peraturan yg ditetapkan, kite bebas melakukan ape yg kite mahu, tp ada limitnya..

Alhamdulillah...merdekanya negara kita adalah salah satu nikmat yg Allah berikan. bayangkan kalo kite belom merdeka, nak jalan pon takut2, nk kuar umah pon fikir 2,3 kali, x leh g sekolah, nak beribadat pon terbatas. tp tgk lah kite pd hari ni, bebas utk melakukan aktiviti, bergerak ke sana ke mari...so, kite perlu sentiasa bersyukur kepada Allah. cam ne nk bersyukur ke atas nikmat yg Allah kurniakan..ade 3
1-melalui pertuturan..ucapkan Alhamdulillah...syukran..terima kaseh...thank you atas nikmat yg Allah berikan.
2-melalui hati, rase seronok, bahagia tinggal di bumi merdeka.
3-melalui perbuatan..bersolat, berpuasa, , berzikir mengingatiNya, sentiasa berdoa dikekalkan kemerdekaan yg diberikan..maksudnye, kalo kite x tunaikan kewajipan kita sebagai hamba-Nya, kite seolah2 x berterima kasih kpd Allah...

dan.....jgn sesekali menyalahgunakan nikmat yg diberikan kpd kita..
gunakan nikmat yg Allah berikan ke jalan yg betul..
itulah tanda kita bersyukur =)


sebab, kalo kite salahgune nikmat yg diberikan, x mustahil satu hari nanti, nikmat ini ditarik balik...ye lah...elok2 diberikan nikmat, kite x hargai. so kwn2 sume, marilah kite mensyukuri nikmat yg diberikan dgn menggunakan ke jalan yg diredhai olehNya..

dalam kite x sedar, mungkin secara fizikal, kite x npk negara kite dijajah. tp, pemikiran kite sikit demi sikit sudah dijajah n di'control' oleh penjajah...x kan kite terus nk biarkan diri kite dijajah? negara dh merdeka...tanye lah diri sendiri, dh merdeka ke belom?

Ustaz ade kongsi cerita, katenya, Ustaz ade ditawarkan utk translate satu buku tajuk Serangan ke atas dunia2 Islam. originally written by a priest from German, then translated to Arabic, and Ustaz was asked to translate to BM from d Arabic translation.

dlm buku tu paderi tu cerita tentang penjelajahan yg die pegi ke negara2 Islam termasuk negara2 Islam kat Asia ni.. ~rase2nye ape negara Islam kat Asia ni eh.. ;)~
nak tau ape yg paderi tu wat?ye..die mmg x Kristiankan umat Islam, tp secara senyap paderi tu sebarkan fahaman Kristian ke dlm pemikiran glgn Islam, terutama remaja..kite telah dijajah sebenarnya..penjajahan secara halus, penjajahan akidah..penjajahan akidah yg plg saye takuti. selalu berdoa mohon ditetapkan iman..

erm...menakutkan bukan?so, ni semua pernigatan utk saye n kite semua..saye nk share dgn readers ttg ape yg sy dapat...saye takut...takut akidah kite dijajah...tgk lah...mcm2 ujian Allah turukan, supaya kite sedar...terbaru H1N1..tu peringatan dr Allah...supaya kite muhasabah diri..

Ustaz share jugak pasal propaganda Yahudi utk menjajah umat Islam..saye x nk ulas pjg...i'm just going to list down...for us together to think about it..

5 S -
song

sport
smoke - 80% penagih dadah berpunca drpd merokok...minta dijauhkan..
sex
star (celebrity)

mgkn akan ade yg mempersoalkan..x kan x boleh bersukan...abes...nasyid tu...lagu jugak kan..
yer..btol tu...sy pon dgr nasyid, sy pon bersukan..sy pasti ustaz2 n ustazah2 kat luar sane pon dgr nasyid. pon bersukan...tp...
tepuk dada, tanya iman
berpada2 lah...wasatiah dlm setiap ape yg dilakukan...insya Allah, Allah pasti tahu niat kite..yg ptg nawaitu =)
krn kalo kite terlebih2, nah...tercapailah hasrat Yahudi

cut it short, merdeka ialah x dibelenggu, x terikat dgn kuasa2 asing...dr segi fizikal, akidah, pemikiran, barulah

NEGARA MERDEKA,
UMMAH TERBELA

insya Allah...

No comments: