~ my friends ~

Monday, June 28, 2010

.: happy dad's day :.

yesterday was father's day..we went visited abah..at first i wasn't warned that yesterday was father's day...but then after going inside vios and tuning the radio, the dj was babbling about father's day..oh..it's father's day...n visited abah yesterday was the right thing we did...

i miss abah.

i do...really2 do...soooo much...

as i'm heading to the day...i just miss him more..

n i feel like blogging about my abah...

i've written about ummi...so as we celebrated father's day...it's now about arwah abah...

coudn't recall when was this pic taken...tp sumwhere 1989 kot..coz mannan is still a baby..hehehe

this is my family..n will always be mine..

my abah's name is ABDUL RAHIM BIN ABD MAJID..suit the meaning of his name..yang penyayang...
HE IS..ask anybody who has experienced being with him, will definitely agree..DEFINITELY!

arwah abah lahir di Perak..first of two siblings..had his primary n secondary in pennag...then furthered to maktab perguruan..yes...he was a teacher...i am too..he is my inspiration =)

after he got married to my ummi, he got an offer to work in office~kementerian pendidikan ( at that time ).. ni lah yg dinamakan rezeki...arwah abah bermula dari bawah..seorang guru biasa..ditawarkan bekerja di pejabat menjadi dan sedikit demi sedikit arwah abah mendaki dan berjaya menjadi seorang yang disegani di pejabatnya..

arwah abah semasa hayatnya selain bertugas di kementerian pendidikan, kadang2 out-station untuk motivate orang...ye..arwah abah adalah seorang motivator jugak...now, i know, from where that i got this talkative gene =)...ye...saya pon kadang2 suke bagi tazkirah kat students saya..suke bercerita...bagi semangat kat anak2 saya tu...n my abah is a very talented n good motivator...n i am proud of that!

teringat satu incident, dah lame dah..masa dok kat ampang lagi...weekend mesti kitorang makan luar...pastu pegi la makan kat satu kedai makan ni...makan punya makan...western la pulak...time nak bayar, arwah abah pergi la nak bayar...tibe2 encik tokey kedai tu kate tak payah bayar sebab arwah adalah cikgu dia...tapi kitorang makan sangat banyak kot...tapi dia insist nak belanja kami satu family..alhamdulillah..i bet ar wah is a good teacher..sebab students ingat arwah abah walaupun dah lame tak mengajar...

arwah abah is the most sporting dad in the world..the best!arwah abah jenis tak berkira...suka tolong orang...baik hati dan yang paling penting masa arwah abah ada dulu, kalau kitorang wat kenduri, mesti arwah abah yang jadi imam n lead baca yassin n doa...best kan...

sebut pasal baik hati..ingat dulu arwah abah ada tolong adik beradik ni bayar duit bas diorang sebab diorang susah...abah tak xakap but i remembered once arwah abah minta tolong bayar duit bas kat pakcik bas, tapi bukan nama kitorang adik beradik..nama orang lain...bangga nya memiliki arwah abah sebagai abah saya =)

walaupun arwah abah dah kene strok seklai masa saya form 4..tahun 2000..tapai abah kuat semangat..kejap je dah boleh jalan n naiktangga..sampai gambar arwah abah diambil untuk dijadikan contoh...pernah sekali tu pergi hospital serdang n nampak poster tu....n terus sedih bile tgk poster tu....i miss u=(

tapi Allah lebih menyayangi abah...sekuat mana pon sayang kami pada abah...tak mampu melawan kuatan kasih sayang Allah kepada ciptaanNya...arwah abah pergi buat selama2nya pada 12 sept 2002..dah hampir 8 tahun...as i'm counting days...i just miss him more =)

arwah abah pergi malam jumaat bulan rejab..dalam keadaan tenang...tapi sedih sangat sebab tak ada sorang pon anatar kami yang sempat mengadap...sedar2 dalam pukul 10.30...umi nak bagi makan, tgk abah dah tak bernafas...saya ade je dekat meja tapi tak perasan pon...sedih...tapi kami redha...dan petang tu saya sempat bersihkan arwah abah...dan tergerak hati untuk bisik kat telinga arwah abah minta maaf...tiba2 je...rupa2nya abah nak pergi malam tu...tanpa sempat sesiap pun mengadap...

abah...kak long miss u so much

patut publish mase father's day...tp bz pulak...

2 comments:

imanshah said...

Salam, lama tak update..semoga roh arwah ditempatkan dalam kalangan org muttaqin

fidahchomell said...

amin...tq for following...sibuk sket...btw, selamat menempuh hari2 terakhir di bulan puasa to u...n salam aidilfitri jugak =)