~ my friends ~

Wednesday, September 23, 2009

.: wanita di mata lelaki :.

forwarded email...
sumthing nice to share with all of u =)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan giler halaman rumah berselerak
>surat di peti pos tak berambil anak-anak tengah main korek-korek tanah
>kotor, baju compang camping, penuh dengan tanah dan kotoran rambut tak
>bersikat, tak bermandi, masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut ruang
>tamu lagi teruk berselerak lelaki itu melaung nama
>isterinya....sepi tiada jawapan masuk ke dapur sinki penuh dengan pinggan
>mangkuk tidak berbasuh periuk tidak bercuci mencari apa yang boleh dimakan
>tetapi tiada makanan yang dimasak masuk ke bilik air baju masih belum
>berbasuh apatah lagi berendam lelaki itu cemas mencari isterinya dia
>bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang
>membaca buku
>
>"awak sakit ke?"..tanya lelaki itu "tak lah", jawab isterinya
>ringkas
>"kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil
>meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.
>balas isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg
>mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah tidak
>sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja
>yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan
>kadang-kadang.....
>
>NAH,HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN
>SETIAP
>HARI"
>
>Best baca sampai abis!!!. It's true.
>
>To share..Dari Ilham seorang lelaki...
>
>"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus
>membebel,merengek atau mengilai seperti pontianak. Seburuk-buruk perangai
>wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan...
>
>"Ibu, ibu...engkau lah ratu hari ku....."
>
>Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak sekarang,tetapi
>when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak kena!
>Usahkan
>seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah tak
>bermakna. Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak
>HAPPINESS!!! Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around,
>for sure 24 hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt
>pooott,peettttt,boleh pecah eardrums. And if mak menjerit,boleh bergegar
>isi
>perut. Silap gaya, tingkap pun boleh tercabut... And if mak takde,
>BangZaiiiiii!!! MerdeKa!!! FreeDoMmmmmm!!! Can do whatever!!!
>Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah kawan, boleh
>Chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat talipon
>ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng solat!!
>
>But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
>kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadik
>sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada ketika itulah baru kita sedar
>bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah. Tanpa
>leteran itu, semunya seperti MATI...
>
>Without mum, hidup ni tak ada cabaran, not challenging, no suspense.Balik
>kul braper pun, takde orang nak membebel, takde orang
>nak pulas telinga. Our life graph becomes very the monotenous,
>then we realised, jari jemari mak yang suka cubit dah memiat telinga
>rupanya
>menjadikan hidup lebih bermakna.
>
>Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik
>telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti. Demikianlah
>besarnya
>erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our life!!
>
>
>Kau Isteri Ku....
>
>Bezanya antara ibu zaman dulu dengan ibu zaman skarang ... Ibu
>sekarang tidak mencubit atau memiat telinga anak-anak. Itu mungkin
>one of the reason why anak-anak tak berapa takut and at times, hanya
>memekakkan telinga setiap kali ibu memberi "ceramah percuma". Mungkin
>anak-anak tak terasa kehilangan or boleh jadi melompat keriangan bila ibu
>takde kat rumah (for instance if she's gone for a short holiday).
>Budak-budak sekarang ramai kawan,banyak caranya mereka mengisi waktu. They
>will go for movies, clubbing, or most to most lepak kat happening places..
>As for me is different,if my wife is not at home, rumah boleh jadik porak
>peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu pening. Pantang
>kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at times boleh membuat
>kepala berserabut.
>
>Kalau madame takde kat rumah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat
>apa
>yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental
>dah fizikal. Pendek kata,FreeeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia
>betul-betul pergi meaning "She's Gone", aku pulak terasa separuh mati.
>Sehari dua memanglah shiookkkk, no once shouting from the kitchen for help,
>no one to komen this and that, no one to criticise. Everything will be
>smooth...Tapi, masuk hari ketiga,i felt something is missing. Lebih-lebih
>lagi bila tuala mandi dah berbau 'assshheemmmm', tak tahu mana nak carik
>yang baru. Colgate gigi dah abis, tak tahu kat mana dia stock up. Air suam
>dah abis, malas nak boil... Masuk hari ke-4, rindu mula terasa.
>
>Eventhough kat office,ramai yang cun melecun, wajahnya yang dah ditatap
>sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak
>se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang ikhlas, forever melekat kat hati
>and sukar ada pengganti.
>
>Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV
>citer best pun jadik tak best. Nasik bungkus faberite jadik tak faberite.
>Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA.
>Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun ngan baju kotor,
>fresh sluar dalam pun dah abis utk dipakai. Toilet dah mula licin
>berdaki...lantai dahm berbelak, tak dimop...Every nite, very the lonely,
>baring atas katil nengok ceiling blindly... bila lonely gini, baru lah rasa
>benar kesepian.
>
>Jangan kata sebulan atau setahun.... belum seminggu isteri takde kat
>rumah,aku dah terasa separuh pengsan. Bila bersendirian begini,dan
>terasa malam begitu dingin, barulah kita sedar betapa pentingnya seorang
>wanita bernama isteri...So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau
>boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca
>paper. Apa ingat dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tubini kita,
>best fren kita, sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia
>masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!
>
>And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja
>rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang
>paling
>terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita.
>Dah
>ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah lagi... penat
>tau!!
>Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita... tak rela!!!
>So to all mums and wives out there... life will be meaningless without
>You mothers)....uuwaaaaaaaa!! sayangi la kaum perempuan krn tanpa
>Mereka anda kehilangan sesuatu,hargai mereka!!!!

No comments: